От 2025 г. Румъния ще пътува до САЩ без визи

42 държави могат да пътуват до САЩ безвизово
1 окт 2024 15:17, Инна Ангелова
70
От 2025 г. Румъния ще пътува до САЩ без визи
Снимка: Pixabay

С началото на първия ден от месец октомври, Румъния официално отговаря на всички технически условия и критерии, за да бъде част от програмата за махане на визите, съобщава румънското посолство в САЩ, цитирано от медиите в Букурещ.

Това означава, че от “вероятно през първата половина на 2025 година”, румънците ще могат да прелеят отвъд Океана без да се налага да си вадят визи, съобщава “Труд”.

"Днес е голям ден - ден, който чакахме дълго, дълго време. От днес Румъния официално отговаря на всички технически условия, за да бъде част от програмата за премахване на визите”, казват от румънското посолство.

“Разбира се, очакваме потвърждение от американските партньори през следващия период, но нашата оценка, базирана на броя на молбите за визи тази година, както и силната тенденция на спад през последните години, е, че Румъния е паднала под 3% процент от процента на отказ”, се казва още в изявлението.

“Безвизовото пътуване до Америка не е просто "привилегирован" статут, предоставен на дадена държава. Ще има важни ползи за нас. Като пътуват по-лесно, румънците ще изградят повече мостове и по този начин ще могат да стимулират търговията или инвестициите. Също така очакваме скоро да имаме повече директни въздушни полети между Румъния и Америка", каза посланикът на Румъния в Съединените американски щати Андрей Мурару в видеоизявление, публикувано в социалната мрежа Facebook.

Според оценка на посолството на Румъния в САЩ страната ни е изпълнила последния критерий за достъп до Visa Waiver Program: процентът на отказани визи за САЩ е паднал под 3 процента, съобщава румънският телевизионен канал ProTv.

Какво представлява програмата за премахване на визите

Програмата за премахване на визите позволява на гражданите на страните членки да пътуват до Съединените щати без виза до 90 дни с цел туризъм или бизнес. Програмата е система за борба с тероризма и трансграничната престъпност, включително незаконната миграция, която изисква обмен на информация от участващите страни, като същевременно подкрепя търговията, туризма и бизнес пътуванията. Администрира се от Министерството на вътрешната сигурност в консултация с Държавния департамент.

В момента граждани на 42 държави могат да пътуват до САЩ по програмата за премахване на визите. Гражданите на държави, включени в Програмата за премахване на визите, които желаят да пътуват до САЩ, трябва да се регистрират в електронната система за разрешение за пътуване (ESTA) преди пътуване и да отговарят на редица изисквания за допустимост.

По този начин, присъединявайки се към програмата, румънците вече няма да трябва да провеждат интервюта в американско консулство, което прави процедурата много по-малко времеемка.

Разрешението за пътуване със замяна на виза е валидно за две години, има неограничен брой влизания/излизания от САЩ и може да се използва за посещения до 90 дни всяко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от САЩ
Ураганът “Хелън” взе 130 жервти, има много в неизвестност
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
Жалка работа преди 3 часа
Бай ви *** нимоии да ходи с мускалето за 90 дена. Сега виза да плаща, интервюта ...
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Да им е честито.С какви самолети ще са им авиолиниите?С Боинги ли?
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимна преди 3 часа
Поредното разочарование. Какво не ни харесват американските политици, не знам, ама да не ни занимават вече със себе си, ще е най-нормално то нещо.
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Демократите масово легализират и поощряват всякаква пaплaч влезнала нелегално, а нормалните хора чакат с десетилетия "безвизови пътувания" за които трябва да се регистрираш електронно, да отговаряш на определени условия и максималният ти престой е 90 дена. *бaти пародията
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Че кой пък се е засилил на там. Гражданската война е неизбежна, особено ако на 5 ноември спечели по-тъмно кафявата
23
6
 
7
 
! Отговори
do 23 преди 3 часа
Защото имат продажници и преместиха част от ядреното оръжие от Турция в Румъния
22
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Защото нямат русофили!
21
2
 
8
 
! Отговори
До 16 преди 3 часа
На кривата ракета Космосът и пречи.
20
2
 
5
 
! Отговори
Public enemies преди 3 часа
Сериозно по темата - който не е решил да замине във САЩ и да работии живее - той не го е направил, визите не променят много нещата.
19
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
А благодарение на русофилете бугарите ще пътуват до Сибир без визи и без пари
18
2
 
17
 
! Отговори
Пурко преди 3 часа
Едно време Тодор Колев пееше как ще стигнем "хамериканците"...А ние Румънците не можем. Даже изоставаме. Слава на нашите борбени политици. Може би ако ги сполети съдбата на Чаушеску и ние да тръгнем нагоре.
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
С тези мафиоти в управлениет и повсеместната корупция, мнооого още ще чакаме са хубави времена. Недейте да гласувате и помогнете да се запази сегашното статукво щом пък толкова ви харесва...
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
заради това само, бг партии, участвали в управлението до сега не би трябвало да ги допускаме отново, аз лично ще гласувам за партия, невлизала във властта, която има в програмата си борба с корупцията (това включва много повече, реформи в съд с-***, администрация..)
15
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
С 80% население с IQ<10 ближещо портрета на жужето така ще е.
14
8
 
4
 
! Отговори
:) преди 3 часа
Нужна ни е за Канада, Австралия....грам не ме вълнува сащ...
13
3
 
3
 
! Отговори
На Полит Класата преди 3 часа
До sherlock На политиците ни да прелеят, и свещ да им запалят - на мъртво проверителство :)
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
А Нашите дето са всеки месец на килимчето и се кланят робски какво сътвориха ? Колко пари наляхме за американска военна техника без тя да е налична ? Колко правителства "сглобиха" ? Ние пак сме си роби !
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
БГ путлеpaси пък могат да се заселят в блатная. Лично жужето ги покани.
10
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
румънците си избиха комунистите, изчистиха до минимум корупцията и вече са средноевропейска държава, докато ние си отгледахме нашите, че даже си ги избирахме да ни управляват, грабиха, крадоха и ей ни на, най-бедни в Европа, не заслужаваме даже да сме в ЕС
9
2
 
6
 
! Отговори
Иииииииииииии преди 4 часа
КАКВО ПРАИМ СЕГА - ГЛАСУВАМЕ ЛИ, ГЛАСУВАМЕ ЛИ????