Разгадаха ли мистерията кой е Сатоши Накамото - създателят на "Биткойн"?

Крипто индустрията не повярва веднага на теорията
9 окт 2024 20:03, Нели Христова
80
Разгадаха ли мистерията кой е Сатоши Накамото - създателят на "Биткойн"?
Снимка: БГНЕС

Нов документален филм на HBO идентифицира канадския разработчик Питър Тод като Сатоши Накамото, псевдонимът на основателя на криптовалутата "Биткойн".

Кълън Хобак, режисьор на документалния филм, стига до заключението, като съчетава стари и нови улики и след това изправя Тод и основателя на Blockstream Адам Бек, друг ключов заподозрян, пред доказателствата.

"Изглежда, че сте имали тези дълбоки прозрения за биткойн по онова време?", казва Хобак на Тод във финала на филма. "Е, да, аз съм Сатоши Накамото", отговаря Тод.

Признанието обаче не е непременно истина. Тод, който гласно подкрепя Украйна и Израел в своя профил в X, е известно, че използва израза "Аз съм Сатоши" като израз на солидарност с предложението на създателя за поверителност. В имейл до CoinDesk преди пускането на документалния филм Тод отрече, че е създателят на биткойн: "Разбира се, че не съм Сатоши", каза той.

Ако Тод бъде широко приет като създател на биткойн, разкритието ще сложи край на повече от десетилетие спекулации относно самоличността на човек, чиято работа породи глобална многомилиардна лудост по цифровите валути: мания, която отмести границите на финансите, но също позволи широко разпространени измами и други незаконни дейности.

Тод не е непознат за ентусиастите на паричната система без гражданство. Като дългогодишен разработчик на биткойн ядро, известен с това, че общува публично със "Сатоши" преди изчезването му от крипто форумите през 2010 г., името му винаги е имало тежест в общността. Но той рядко е смятан за главния заподозрян.

"Той е един от най-важните търговци на биткойни от техническа гледна точка" каза партньорът-основател на Castle Island Ventures Ник Картър, който добави, че познава Тод от 2017 г. "Като цяло хората смятат неговите възгледи за биткойн за много важни."

39-годишен възпитаник на Ontario College of Art and Design в Торонто, Тод е на 23 години, когато известната бяла книга за биткойни, която за първи път изложи визията за децентрализираната парична система, беше завършена.

Преди това Тод каза в подкаст, че е бил на около 15 години, когато за първи път е започнал да комуникира с ключови крипто инфлуенсъри, известни като cypherpunks.

"При разследвания като тези дигиталната криминалистика може да ви отведе само дотук; те са като компас", каза Хобак пред POLITICO преди излъчването на документалния филм. "Истинските отговори могат да бъдат намерени само офлайн."

"Теорията на игрите на Тод е следващото ниво", каза Хобак. "Само помислете, в навечерието на премиерата: той е в трейлъра, има многомилионен фонд за залагане, стотици хиляди туитове за филма и не видях някой да предлага тази възможност. Той е шибан гений."

Назначаването на Тод ще бъде удар за крипто базираните пазари за прогнози, които до понеделник определяха покойния Лен Сасаман, американски защитник на поверителността на информацията, като фаворит.

Но биткойн и крипто индустрията не повярваха веднага на теорията, че Тод е Сатоши. Докато новините за констатациите на документалния филм се процедиха, Джеймсън Лоп, съосновател на биткойн компанията Casa, публикува в X, че "където и да е Сатоши, обичам да мисля, че се смеят на този последен кръг от глупости".

Крипто инвеститорът Ник Картър каза пред POLITICO, че е сигурен, че Тод не е Накамото, отчасти поради задълбочените познания, които създателят на биткойн би трябвало да има за криптографията и цифровите парични системи.

"Няма по-голяма мистерия в историята", каза той по-късно за самоличността на Сатоши, за когото се смята, че притежава огромно количество биткойн токени. "Фактът, че Сатоши успя да направи това — наистина е магически. Аз лично се надявам никога да не разберем кой е Сатоши."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от САЩ
Тежки въпроси към Харис, на по бира с Колбърт и какво ще я различи от Байдън?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 31. От Китай. Преди хиляди години.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 27 А откъде се пръкнаха хартиените пари и кой определя колко струва една смачкана хартийка?
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 20. Хора, май не разбирате същността. Откъде се пръкнаха криптовалутите, за да бъдат "копани" ? Кой определя колко струва ? И най-вече защо ? Защо въобще има някаква стойност ?
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 23. Се тая. Друг беше въпросът.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Най накрая да пуснете нещо за душата и на заблудените
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 9 Образно казано нищо не копаят. Има си времеви интервали в които се дава някаква определена част от биткойна. Всички копачи хвърлят зарчета - на случайност. Естествено, който копач има повече изчислителна мощ - участва с повече зарчета. Който хвърли най-високо зарче - той взима биткойна в този времеви интервал. Това образно казано. И зарчето не е с 6 страни, а с 2 на степен 512 страни.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До 14. Еми те на тва му се вика хиперинфлация. Много държави са минали през нея.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До 14. Аз питам кое въобще позволява да се нарече валута да има обем и стойност ?
10
2
 
3
 
! Отговори
7 преди 3 часа
До Анонимен 8 Питай Жан Виденов дали не може. Какво спира държавата да отпечата колкото си иска хартийки и да добавя нули на тях? При биткойн алгоритъма не го позволява.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Анонимен 11. Много умен отговор даде. Аз питам за да разбера, а нещо любителите на криптовалутите вместо да отговорят се дразнят.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Сатошито нали притежава портфейла с първите няколко милиона биткойна, когато се е копаело лесно. Т.е. би трябвало да е най-богатия на света.
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До този дето не е икономист. Личи си!
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Анонимен 7. А какво "копаят" ?
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Анонимен 7. Не съм икономист, но парите са на базата на някакви оценки .... приеми като най-*** пример че една държава има един тон злато и може да отпечата равностойността в хартийки. Повече не може.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Анонимен 4 Всяко нещо струва толкова, колкото хората вярват в него. Какво ценно има в една хартийка на която пише долар, юан, евро или рубла? Биткойните са точно определен брой. И на определено време се копаят определен брой биткойни, независимо от броя на копачите. Повече копачи и повече изчислителна мощ не водят до повече изкопани биткойни.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
А какво се криптира или декриптира в крайна сметка и кой го е криптирал и кой иска да го декриптира и защо ?
2
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Мен ми е интересно на каква база се "заработват" тия биткойни. Нали всяка валута като обем се отпечатва на някаква база. А биткойна се "копае" като компютърът ти е зает с някаква много сложна задача, която неизвестно кой я е поставил и с каква цел и крайният резултат също е неясен. А и крайният резултат не е "благо" което да струва еди какъв си обем биткойни. Голяма шашма.
1
0
 
4
 
! Отговори
Джинг Джанг Джунг преди 4 часа
Аз помислих, че е Киро Брейка.