Зеленски: Русия разруши на 90% Северодонецк

2/3 от жилищата са частично или напълно разрушени
Обновена: 30 май 2022 07:09 | 30 май 2022 07:00, Александър Попов
281
Зеленски: Русия разруши на 90% Северодонецк
Снимка: GettyImages

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е разрушила град Северодонецк в Източна Украйна, предаде ДПА.

Зеленски каза вчера във видеопослание от Киев, че цялата инфраструктура е разрушена и че са нанесени щети на 90 процента от жилищата. По думите му над две трети от жилищния фонд в града е напълно разрушен.

Руските военни отчаяно се опитват да превземат Северодонецк, каза той.

"И не ги интересува колко живота ще коства този опит".

Според него нападателите искат да издигнат знамето си на административната сграда на Северодонецк, която се намира на булевард "Дружба на народите", каза Зеленски, "независимо колко горчиво звучи сега това име".

По думите му Украйна прави всичко възможно, за да ограничи настъплението.

Зеленски посети вчера войските в Харков и обиколи втория по големина град в страната, за да види щетите, нанесени от руските сили, в първата официална поява на украинския президент извън района на Киев от началото на войната. "Харков понесе ужасни удари от окупаторите.

Още по темата
Една трета от Харковска област все още е под окупация", каза той. По данни на местните власти повече от 2000 жилищни блока са били напълно или частично разрушени от руския обстрел в региона. Около 31 % от територията на Харковска област е окупирана от руските сили, а 5 % са освободени от украинските защитници, заяви началникът на Харковската областна военна администрация.

Зеленски заяви, че е уволнил ръководителя на държавната служба за сигурност в Харков, защото не е работил за защитата на града, и добави, че сега са включени "служители на правоохранителните органи". "Дойдох, разбрах и уволних ръководителя на Службата за сигурност на Украйна от [Харковска] област за това, че не работи за защитата на града от първите дни на пълномащабната война, а е мислел само за себе си", заяви президентът в ежедневното си национално обръщение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До az Даже не си направих да напиша опровержение. Това момченце едва ли има и 40 години, като му чета езика, който използва. Жалко, че не е поживял по наше време, да разбере за КОГО и за КАКВО работи. Ако пък си вярва, значи е за още по-голямо съжаление. За нещастие, доста хора останаха изгубени в пътя си и просто искат да видят света около тях съсипан. Затова и симпатизират на всякакви сатрапи, диктатори или "алтернативни" истории. Щото си мислят, че така ще им стане по-добре.
78
6
 
8
 
! Отговори
До 96 преди 2 години
Естествено, че ги изтласкаха о.рките.От Киев, Харков и цяла Северна Украйна. Скоро и от други места. 30 хиляди о.рки дадоха фира дотук.
77
6
 
11
 
! Отговори
aZ-ът преди 2 години
Преди години, не съм бил роден, руснаците решават ще слагат ядрено оръжие в непосредствена близост да САЩ в Куба. Ония откачат, изкарват си ядрените ракетите, възниква Кубинската криза. Сега урките решиха, че на своя територия, ще слагат ядрено оръжие до Русия. Чакай бе, кой си ти бе ? Кой си ТИ БЕ? Зелвнски и Порошенко ще бъдат съдени от собствения си народ за предателство пред американците. Тази война можеше да се избегне. Анексията на Крим можеше да се избегне. Всичко можеше да се избегне.
76
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали уж ги изтласкахте рашките ве Зелен, ко стана сега, плачеш ли както винаги :))) Едно е да имаш двама братя боксьори световни шампиони, друго е на война, те стават непотребвни в тази ситуация :))
75
7
 
5
 
! Отговори
До az преди 2 години
На 47 години съм,не съм либераст, а консерватор и ненавиждам руската имперска политика. Това се отнася и до моите приятели. Аз съм патриот, а не русороб.Така че тия опорки си ги разправяй пред другите ***.
74
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До aZ-ът Трагедията е пълна. Вече започна и да фантазираш, за да ти стане по-добре.
73
5
 
14
 
! Отговори
aZ-ът преди 2 години
Повечето либерално подкрепящо коментари тук са на 20-30 г. програмистчета. Които като всички програмистчета са комплексарчета. Обикновено, като ги видиш разбираш, че имат причини за комплексите си. Те смятат, че единствено те са умни и правят пари в БГ. Фирмите им имат поделения в Украйна и им се спускат опорки от ръководството да подкрепят колегите си. И понеже украинските девелопери, за разлика от българските са наистина добри, тия скачат ги защитават, щото ония им вършат работата...
72
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно и също *** само плюе по Украйна.
71
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пълководец:))) "Зеленски се крие в дълбок бункер" Зеленски вчера беше в Харковска област. :))))
70
3
 
22
 
! Отговори
Говедо преди 2 години
А бе,и двете страни стрелят яко,а само руснаците разрушават!Укрите да не ползват халосни?
69
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До aZ-ът "Чуеш ли либераслъка да кв*чи от злоба и ярост , продължавай да натискаш , защото правилен е пътя и свято е делото ни. По това може да разбереш , че си на прав път." Така е, напише ли ти учителя двойка, продължавай да не учиш. Двойката е символа, че си на прав път в живота.
68
1
 
10
 
! Отговори
Пълководец:))) преди 2 години
Зеленски се крие в дълбок бункер, *** всеки час за военна помощ и призовава украинците да се бият до последния човек.
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До aZ-ът Тук не става дума само за пари. Успехът не е само пари. Успехът е признание, общо благосъстояние, професионална реализация, добро семейство и така нататък. На такива им липсват всички тези неща, но понеже са жалки материалисти, които си крият комплексите от това, че И там не са постигнали нищо, затова го избиват на коментари в тази посока. Мислят си, че останалите са като тях - жалки материалисти.
66
4
 
21
 
! Отговори
истината преди 2 години
Войните обикновено се водят на бойно поле. Но укренските нацита умишлено вкараха тази война в градовете, като влязоха в детски, градини, училища, жилища...там са разположили и бойния си арсенал. И какво им остава на руснаците, освен да им обстрелват укритията.
65
2
 
21
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Подли урки. Ползват про-руското население тм като жив щит. Северодонецк вече е освободен.
64
1
 
9
 
! Отговори
aZ-ът преди 2 години
До 80... Ттй-тъй. Вие умнокрасивите сте програмисти с 10К заплата, защото 5К вземали juniors, а ние тука всички сме мизерници с москвичи и панелки. Само вие сте с пари, ние пари нямаме и не можем да вадиме, не знаем английски и не ползваме нинтернет. Това нещо го разбрахме , няма нужда отново да го пускате. Съгласни сме с вас, точно така е.
63
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се крийте в жилищата на гражданите и не ги ползвайте като щит там 90% се самоопределят като руснаци хитро жуженце си
62
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До aZ-ът "Същото ще стане и с цялата ти държавица. Нищо по-високо от 2 метра, това е стандарта." (Про)руския примитив, оскотял от мизерия, и озлобен от некадърност и безсилие, иска просто успелия и по-добър свят да го няма, за да не му напомня за неговата същност на неуспял и покварен обект. Мотивите са ЛИЧНИ.
61
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освободителите зарязали неразрушени 10% от домовете! Има ли още рускоговорящи, кандидати за свобода?############# Русофилите са злобари!
60
0
 
9
 
! Отговори
aZ-ът преди 2 години
Същото ще стане и с цялата ти държавица. Нищо по-високо от 2 метра, това е стандарта.