Зеленски: Русия разруши на 90% Северодонецк

2/3 от жилищата са частично или напълно разрушени
Обновена: 30 май 2022 07:09 | 30 май 2022 07:00, Александър Попов
281
Зеленски: Русия разруши на 90% Северодонецк
Снимка: GettyImages

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е разрушила град Северодонецк в Източна Украйна, предаде ДПА.

Зеленски каза вчера във видеопослание от Киев, че цялата инфраструктура е разрушена и че са нанесени щети на 90 процента от жилищата. По думите му над две трети от жилищния фонд в града е напълно разрушен.

Руските военни отчаяно се опитват да превземат Северодонецк, каза той.

"И не ги интересува колко живота ще коства този опит".

Според него нападателите искат да издигнат знамето си на административната сграда на Северодонецк, която се намира на булевард "Дружба на народите", каза Зеленски, "независимо колко горчиво звучи сега това име".

По думите му Украйна прави всичко възможно, за да ограничи настъплението.

Зеленски посети вчера войските в Харков и обиколи втория по големина град в страната, за да види щетите, нанесени от руските сили, в първата официална поява на украинския президент извън района на Киев от началото на войната. "Харков понесе ужасни удари от окупаторите.

Още по темата
Една трета от Харковска област все още е под окупация", каза той. По данни на местните власти повече от 2000 жилищни блока са били напълно или частично разрушени от руския обстрел в региона. Около 31 % от територията на Харковска област е окупирана от руските сили, а 5 % са освободени от украинските защитници, заяви началникът на Харковската областна военна администрация.

Зеленски заяви, че е уволнил ръководителя на държавната служба за сигурност в Харков, защото не е работил за защитата на града, и добави, че сега са включени "служители на правоохранителните органи". "Дойдох, разбрах и уволних ръководителя на Службата за сигурност на Украйна от [Харковска] област за това, че не работи за защитата на града от първите дни на пълномащабната война, а е мислел само за себе си", заяви президентът в ежедневното си национално обръщение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Средната заплата беше 200 лв.Един телевизор струваше 500 лв.И то съветски ***. За кола се чакаше по 10 години.За съветски б. оклук .И бяха по 8000 лв.Т.е по 40 средни заплати.Ама много хубаво било.
98
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунизмът не е опция.Но и да ни връщат във фашизма като се опитват да забранят опозицията с разни проектозакони няма да стане.Добре си бяхме преди тази измислена война,която нямаше да я има ако Зеленски спазваше Минските споразумения.
97
8
 
3
 
! Отговори
До qwerty преди 2 години
При комунизма да не би да имаше по-добро образование или здравеопазване?Мизерия пълна.Режим на тока,магазините празни, заплатите ниски. Що лъжеш толкова нагло?
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 114Ние сме апетитна хапка за всеки :) Дали турци, дали руснаци, дали американци, все тая :))) Поне да имахме петрол, че да си обясним интереса към нас, но явно е геополитически въпрос :)))
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 110 "Нема значение къде се намират ядрените ракети" КАто "нема значение къде се намират ядрените ракети" защо Русия твърди, че е нападнала Украйна заради "опасността" от НАТО и ядрените оръжия, които уж НАТО имало намерение да разполага, м? Или опорката е до следващата ти опорка?
94
2
 
4
 
! Отговори
Qwerty преди 2 години
Как някой може да каже, че сме по-добре от комунизма? Трябва да си пълен егоист да кажеш това, да една малка част са много по-добре, но болшинството е много по-зле. Няма образование, няма правосъдие, няма здравеопазване и тн.
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 108:Не се дължи на НАТО и ЕС.Отстоявахме си националните интереси,а сега пак се опитват да ни продават само че този път на САЩ.
92
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До аZ-ът "Руснаците бяха оставени без избор." Какво стана другарю, взе да защитаваш руската имперска политика. Нали беше СРЕЩУ такава? Руснаците имат ядрено оръжие в Калининград, претекста им за ядреното оръжие е пълна лъжа (както и останлите лъжи с които започнаха това нападение).
91
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ух, тоя аутсайдер az-ът пак се развихрил. Новият Боби, дето пееше 3 месеца как от утре армията на ВСУ е в котел. Ама от утре. И после от срам се покри. А азът с някакви брутални комплекси относно програмисти.
90
5
 
2
 
! Отговори
До az преди 2 години
Хахаха-ами сега Швеция и Финландия ще влизат в НАТО. Що не ги нападне Путин?Нали няма избор. А зимата нито на студено,нито на гласно ще стоим. Ти ако си лузър и нямаш пари си е твой проблем.
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 104Много глупаво изказване от твоя страна :) Не се обиждай ! Нема значение къде се намират ядрените ракети, изтрелят ли се, нема връщане назад :))) Какъв Калининград, какви пет лева бълнуваш :) По твоята логика, може и от прибалтийските държави Нато да изтреляядрени ракети, дето са на километри от Санкт Петербург и Масква :)))
88
1
 
11
 
! Отговори
аZ-ът преди 2 години
Руснаците бяха оставени без избор. Както САЩ отреагират по време на Кубинската криза, така и руснаците. Западното лицемерие ще се открие и всички ще го видят. Вие им взехте парите, руснаците ви взеха зърното. Зимата ще бъдете вкочанени от студ и гладни. Просто е.
87
9
 
4
 
! Отговори
До 101 преди 2 години
България е член на НАТО и ЕС. Благодарение на това стандарта на живот се вдигна много, увеличиха се заплати и пенсии.Строят се пътища с евросредства.Така че не знам каква имперска политика на ЕС ги се привижда ,ама 100 пъти сме по-добре от комунизма, когато бяхме с Русия.
86
1
 
8
 
! Отговори
До 97 преди 2 години
Ами като не си бил роден и не знаеш не пиши глупости. До 1991 всичко беше СССР, почти не се знаеше хохли, руснаци или балтийци. Другите републики си личаха.
85
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До аZ-ът "Аз лично ненавиждам ВСЯКА имперска политика." Виж, ЕТО ТОВА вече е лъжа. Русия води класическа имперска политика, ако говореше истината щеше да си против това, което правят в момента. Отвсякъде ти се пропука маската и то с няколко поста. Маша си в ръцете на руснаците, които ти използват собствените ти комплекси за мракобесните си цели.
84
7
 
6
 
! Отговори
До 100 преди 2 години
Много ясно. Помня по времето на комунизма когато насила ни правеха пионери и комсомолци и постоянно имаше съветска пропаганда. В петък вечер гледахме не български новини, а програма"Время"на съветската телевизия .
83
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До aZ-ът "Сега урките решиха, че на своя територия, ще слагат ядрено оръжие до Русия." Русия има ядрено оръжие в Калининград. Това ПРИКЛЮЧВА ТЕМАТА с опороката за това какво щяло да "разполага" НАТО. Дори да беше вярно ( а не е ) Русия ВЕЧЕ има такова ядрено оръжие на същото или по-малко разстояние от големи европейски столици като Париж или Берлин. Не си се подготвил добре за такова тролействане.
82
12
 
5
 
! Отговори
До 97 преди 2 години
Стига лъга русоробе.Литва,Латвия и Естония са в НАТО. И са много по-близо до Москва и особено до Петербург, отколкото Украйна. Същото се отнася и до Норвегия. Така че тия опорки как заради НАТО нападнали Украйна си ги заври отзад.
81
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как лъгаха досега, не е истина :)) Верно, че президента им е актьор, ама чак лъгаха, че имат преимущество, шейм :))
80
3
 
9
 
! Отговори
аZ-ът преди 2 години
До "консерватора" няма лошо да ненавиждаш руската имперска политика. Но явно нямаше нищо против западната имперска политика. Явно е към консерватор си. Плоски лъжи. Аз лично ненавиждам ВСЯКА имперска политика.