Зеленски: Русия разруши на 90% Северодонецк

2/3 от жилищата са частично или напълно разрушени
Обновена: 30 май 2022 07:09 | 30 май 2022 07:00, Александър Попов
281
Зеленски: Русия разруши на 90% Северодонецк
Снимка: GettyImages

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е разрушила град Северодонецк в Източна Украйна, предаде ДПА.

Зеленски каза вчера във видеопослание от Киев, че цялата инфраструктура е разрушена и че са нанесени щети на 90 процента от жилищата. По думите му над две трети от жилищния фонд в града е напълно разрушен.

Руските военни отчаяно се опитват да превземат Северодонецк, каза той.

"И не ги интересува колко живота ще коства този опит".

Според него нападателите искат да издигнат знамето си на административната сграда на Северодонецк, която се намира на булевард "Дружба на народите", каза Зеленски, "независимо колко горчиво звучи сега това име".

По думите му Украйна прави всичко възможно, за да ограничи настъплението.

Зеленски посети вчера войските в Харков и обиколи втория по големина град в страната, за да види щетите, нанесени от руските сили, в първата официална поява на украинския президент извън района на Киев от началото на войната. "Харков понесе ужасни удари от окупаторите.

Още по темата
Една трета от Харковска област все още е под окупация", каза той. По данни на местните власти повече от 2000 жилищни блока са били напълно или частично разрушени от руския обстрел в региона. Около 31 % от територията на Харковска област е окупирана от руските сили, а 5 % са освободени от украинските защитници, заяви началникът на Харковската областна военна администрация.

Зеленски заяви, че е уволнил ръководителя на държавната служба за сигурност в Харков, защото не е работил за защитата на града, и добави, че сега са включени "служители на правоохранителните органи". "Дойдох, разбрах и уволних ръководителя на Службата за сигурност на Украйна от [Харковска] област за това, че не работи за защитата на града от първите дни на пълномащабната война, а е мислел само за себе си", заяви президентът в ежедневното си национално обръщение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 22 (2022) Това също е военно престъпление. Стратегията на "изгорената земя" е забранена. Хитлер е правил същото при отстъплението на Вермахта до безуаловната капитулация. Това ще бъде отбелязано в Хага!
18
1
 
22
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Малко ви е . Всичко което ви направят е недостатъчно, толкова сте гадни и подли.
17
21
 
4
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Съотношението на силите на Русия спрямо тези на Украйна е 20:1. Учудващо как при този огромен превес на "огромная" и "могучая" Россия, руснаците още тъпчат на едно място.Това е защото армията им е калпава сбирщина от азиатци.Сведенията са от украински медии.
16
22
 
5
 
! Отговори
Биволъ преди 2 години
И какво мислите,че руснаците като превземат тези украински градове,ще ги превърнат в райски кътчета за населението им. Те една тоалетна чиния не могат да произведат, а след ембаргото ще видят европейски стоки на "кукув ден".
15
2
 
23
 
! Отговори
2022 преди 2 години
Това е все още началото.До Днепър всичко ще е пустиня.Като се управлява Украйна от Байдън това е резултата.
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 10 години като влезнете в ЕС,Урсулата ке ви възстанови щетите.
13
3
 
22
 
! Отговори
защо преди 2 години
Саше, за Русия разбрахме - "отчаяно се опитва и не ги интересува колко живота ще коства", осветли ни малко и за Украйна. Как храбро настъпват, как се грижат за населението? Такива работи. Че само Русия, Русия ... омръзна ни вече.
12
2
 
24
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Да би мирно седяло, не би Искандер видяло
11
1
 
20
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
ЕТО ГО !!! ЖИВ Е !!! ОМРЪЗНА НА НОРМАЛНИТЕ ХОРА !!!
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУСИЯ ВЕЧЕ НИКОГА НЯМА ДА ПРОСТИ НА НАЦИСТИТЕ. БЕШЕ НЯКОГА.СЕГА ТОТАЛНО УНИЩОЖАВАНЕ.
9
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 7 "Е кво му вардят след като вече е разрушен ? Да направят поредното тактическо отстъпление." "Вардят подстъпите към други градове, но ако се наложи и тактическо отстъпление ще направят. Важното е да нанесат максимални щети по окупаторите докато става. Вече се знае, че ще има лятна офанзива. :)
8
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
90%от бомбите, които разрушават сгради са украински.
7
2
 
32
 
! Отговори
Азов се прекръсти преди 2 години
на АзовСтрой - ще строят пътища и ще секат борчета в Сибир, скоро и тая жидо-укропска муттра ще копае канавки в Сибир
6
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
слушай Кисиджър и престани боя до последния украинец , ама нали си от друга нация кво ти пука
5
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До рибока "Ясно е и че от мечка спасение няма" Личи си, че не си ловец. :))))
4
0
 
17
 
! Отговори
рибока преди 2 години
Все още си мисли,че и "несвободният свят" по определението на демократите от"свободния" ще застане зад него и възниква въпросът,ако това се случи може ли Русия да съществува без търговия със света както Северна Корея?Отговорът май е ясен.Ясно е и че от мечка спасение няма.Останалото продава вестниците.
3
39
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Касапина от Кремъл, изпрати Касапина от Сирия, защото последния знае само един начин за военна "победа" и тя е чрез тотално разрушение когато има пълно технологично и числено превъзходство. Скоро ще му се наложи да води съвсем друга война, и тогава ще се види, че е поредния некадърник, и не става за никакви военни действия, а шефа му ще има избор межуд това да лапне ампулата или да го почерпят с чай.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еее писн ами от тоя само з атоя слушам няма ли кой да го застреля, скапана хамериканска ***
1
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войни се водят непрекъснато по света. Обикновено ги водят щатите. Но кой знае защо ни занимават денонощно точно с тази война. И всеки ден по няколко изявления избълвани от този. Що не грабне пушката като кадиров и да прояви героизъм, вместо да се мъчи да ораторства с дрезгавия си глас? Та той направо се мъчи да изговаря думите. Може пък на фронта да му е силата и да блесне.