Киев: Украинските сили напредват по всички направления

Според Зеленски темповете на контраофанзивата са по-бавни от желаните
30 юни 2023 15:53, Елка Василева
263
Киев: Украинските сили напредват по всички направления
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските въоръжени сили напредват по всички направления на предприетата контраофанзива, заявиха днес висши представители на отбранителните структури на страната, цитирани от Ройтерс.

От началото на контраофанзивата, започната този месец, Украйна твърди, че си е върнала контрола на селски райони на югоизток, макар и Русия все още да държи част от териториите там, както и на изток и юг, отбелязва агенцията.

Още по темата
"Ако следим събитията по протежение на цялата фронтова линия, и на изток, и на юг, ние поехме стратегическата инициатива и напредваме по всички направления", каза заместник-министърката на отбраната на Украйна Ханна Маляр. Ройтерс уточнява, че репортерите й не могат да удостоверят ситуацията на бойното поле.

По информация на ДПА украинската армия е постигнала "частичен успех" в южното Запорожие. Тази агенция се позовава на Генералния щаб на украинската армия, според който руските части не спират атаките по Мариинка и Авдеевка в Донецка област.

Освен това руските сили са подобрили позициите си за нападение срещу Росдоливка и Билохоривка на границата с Луганска област.

За Ройтерс пък Маляр допълва, че на юг украинските сили се придвижват напред с "променлив успех".

"Има дни, в които напредъкът ни е с повече от километър, в други - по-малко, понякога стигаме и до два", каза тя. Според нея действията на украинската армия трябва да се оценяват според "постигането на различните военни цели", а не по разстоянието, което е покрито, и броя на освободените населени места.

"Зададените цели се постигат и само армията може да даде вярна и прецизна оценка, а съгласно тази оценка всичко върви по план",  добави Маляр.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски описа темповете на контраофанзивата като "по-бавни от желаните", но посочи, че военните в Киев няма да бъдат поставяни под натиск, напомня Ройтерс.

Междувременно говорителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков съобщи днес, че направленията, по които украинската армия опитва настъпление, са четири, съобщи ТАСС.

"В хода на деня  украинските въоръжени сили продължават опитите си за настъпателни действия по донецкото, лиманското, южнодонецкото и купянското направление", каза той.
(БТА, Иво Тасев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
10
 
! Отговори
елке верно ли преди 1 година
барем цъкни кога пристигнат преди москва да затаим дъх
20
24
 
6
 
! Отговори
Героем слава! преди 1 година
Мачкайте машини! Ако ви трябват бомби, само свиркайте. Ще ви пратим веднага. СЛАВА УКРАИНИ
19
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие нали разбирате, че те вече месец не могат да достигнат първата отбранителна линия и едвам напредват в "сивата зона". А отбранителните линии са 3, като за втората дори от НАТО казват , че е непревземаема. Какво целят все още с това псевдо контранастъпление, никой не може да каже?
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След малко ще съобщят, че укропитеците успешно отбиват руските набези.
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен ме поразява колко много млади украинци не само не са на фронта, но и не искат да бъдат. Интересно.
16
12
 
5
 
! Отговори
? преди 1 година
Още стотина хиляди момчета на 18 години и бащи ще умрат и ще оставят сираци и плачещи майки от двете страни на барикадите, докато се засити Русия с достатъчно жертви и кръв, за да смени своята диктатор. ..вероятно с друг диктатор.И така както всеки вожд започвал битка, вижда ще живее а децата на Русия и Украйна ще умират.За да може вожда и олигарсите около него да имат още блага и ресурси от земята на Украйна
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам как напредват, но тия дни гледах как няколко БМП-та са ударени. Около тях ранени, идва друго да ги спасява, но спасителите и те се натъкват на мини и сума народ остана без крака.
14
7
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Този виц за Вашингтон го разказвахте и виж до къде стигнахте. Но и това е реалността - да се мерите с Украйна.
13
6
 
10
 
! Отговори
Кристов преди 1 година
Поставете малко с лъжите
12
21
 
10
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
Чета руска злоба тук се лее
11
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще четем десетки или стотици мнения на "топ-експерти" русофили които са участвали в безброй "операции" по унищожаване на алкохол и кебапчета в неограничени количества...
10
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя *** прати всички украинци на смъртна опасност, а сам си седи в бункера и си играее компютърни игрички. На никой вече не му се воюва за нищо.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ром'с, доста отдавна Леопардите станаха невидими в цяла Новорусия.
8
2
 
30
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 година
Напредват напредват по всички направления и изведнъж оппа събудиха се!))
7
19
 
4
 
! Отговори
Ех не им преди 1 година
Се ще на копейките да повярват и туй то ! Защо така не им се ще не разбирам ? Чудя се какво имат против че украйна напредва и не разбирам !
6
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Убиват Зеленски. И, естествено, пратили го в рая. Всеки ден обаче се молил на ангелите да го пуснат да види какво е станало с Украйна и войната с Русия. Накрая, през 2050 г. те склонили да го пуснат в Киев за един ден. Събудил се Зеленски в Киев, видял ресторант, влязъл, поръчал и се заговорил: Крим наш ли е? 'Да' - отговорил сервитьорът. А Мариупол, Харков, Херсон... 'И те'. Ами Киев? 'Естествено, че е наш!' Слава Богу! Колко дължа? '500 рубли', отговорил сервитьорът.
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минск: Строим още две бази за "Вагнер" - на нашата западна граница.
4
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахахахахах, затова днес бяха изпържени под Антоновският мост,а в полетата покрай Петихятка не искат да припарят дори телата на загиналите да приберат. Тези филми ги разказвайте на хората, които не следят други информационни канали.
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Бахмут го владеят от няколко години нали.
2
6
 
38
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
Със западните танкове или без тях,щото Сега прочетох,че вече не смееят да ги пускат в атака! Моля Ви отДнес подскажете с танкове ли атакуват...или без танкове,)