Бивш командващ в НАТО: Русия рискува война с НАТО в Черно море

Москва опитва да наложи икономически контрол върху Украйна
17 авг 2023 14:33, Елка Василева
307
Бивш командващ в НАТО: Русия рискува война с НАТО в Черно море
Снимка: архив, БГНЕС

Москва рискува да предизвика пряк военен конфликт с НАТО, като прехваща кораби в международни води и се опитва да наложи икономически контрол върху Украйна, каза пред "Политико" бившият върховен главнокомандващ силите на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис.

Още по темата
Според американския пенсиониран адмирал, командвал силите на алианса на континента между 2009 г. и 2013 г., ескалацията в Черно море, включително качването на руски представители на борда на турски кораб миналата неделя, може да принуди партньорите на Киев да се намесят, за да предотвратят отслабването на украинската икономика.

"Действията на Русия в международните води на Черно море създават реален риск от ескалиране на ситуацията до война в морето между НАТО и Руската федерация", каза Ставридис.

НАТО, добави той, "няма да предоставя всички оръжия и пари на Украйна само за да гледа как Русия задушава нейната икономика с незаконна блокада".

Министерството на отбраната на Русия потвърди във вторник, че руски боен кораб е произвел предупредителни изстрели, преди негови представители да се качат на борда на товарния кораб "Шукрю Окан", плаващ под флага на тихоокеанската държава Палау, който украинският външен министър определи като турски.

От чувствително естество е въпросът, че проверката е станала в югозападната част на Черно море, край бреговете на Турция, която е близък партньор в НАТО.

Ставридис разкритикува силно тактиката като "равносилна на пиратство", тъй като Кремъл стига все по-далече, за да разклати основите на търговията между Украйна и останалата част от Европа.
(БТА, Светослав Танчев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руснаците вече знаят, че са обречени да загубят ВСИЧКО в Украйна...
210
10
 
20
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
Россия кога премина от "свобода за ЛНР и ДНР" до "ние сме господарите на цялото Черно море"? Я русофилите бързо да кажат за цената на краставицата във Вашингтон!
209
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До227.Пак не беше голяма победа за укрите.Руснаците загубиха част от Харковска област но не беше фатално.Макар и ужасна защита укрите даваха жертви 5 към 1.Русия се научи да воюва за тази година и половина,както се научи да воюва и срещу германците през ВСВ.
208
5
 
9
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Полковник Харков чесно Украинците наритаха Руснаците които бяха буквално на две на три организирали ужасно защитата. За това сега фортификациите построени от РФ се виждат от космоса с невъоръжено око...
207
2
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
До Боби ... Той Фреди беше болен от СПИН. Пък тоя генерал, путин го уволни за некадърност в Украйна и след някой месец умрял на 57г. Явно е пил чай с новичок.
206
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Kostas Linke Вчера ли беше Иран демонстрира преносим комплекс нелицезно копие на Корнет който на пехотна пускова установка има 2 ракети изстрелвани през 0,5 сек. Да РФ има таква технология но само на мобилни платформи. Скоро и те ще пуснат своя версия. Просто ти давам пример когато някой намери решение на кой да е проблем(за птурса и КАЗ системи като израелската ТРОФИ) всички веднага го копират... Колко трудно е да завинтиш държач за втора ракета на пехотната пусков установка...
205
6
 
9
 
! Отговори
Полковник преди 10 месеца
Фактите говорят че укрите нямат нито една голяма победа срещу руските войски.При Киев не бяха победени а отстъпиха защото условието за мир на Зеленски беше да се изтеглят от Киев.И руснаците бяха излъгани.В Херсон руснаците също не бяха разбити а пак отстъпиха.
204
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия иска да остави Африка гладна,без жито и зависима от волята на Москва.Навсякъде в която и държава да действа,Русия народите мизерстват.Така е и в България за съжаление,затова сме най-бедни в ЕС.Спъват ни това е истината!
203
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Боби 133, Ти секачи на един танк и сам самичък тръгни в атака срещу два най-модерни западни танкове плюс 8 бронирани машини... Трябва да си наистина герой само за да тръгнеш, не и да се биеш, камо ли да победиш
202
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кратък отговр на колегата дето пише на някакво наречие. Ние повечето бг сме към Русия.
201
6
 
17
 
! Отговори
Христо преди 10 месеца
Русия не се опитва ,а тя налага такава блокада.Нато може само да гледа или да хвърли поляци румънци или други във войната понеже вече украинци почти няма.Видяхме силата на натовското оръжия-добре гори. 150 хил руснаци и 50 хил от вагнер заличиха едномилионна армия подготвяна 8 г от нато.Света се разделя и ние отново сме на грешната страна.
200
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Укронацягите нищо не са взели от около половин година. Всичките им елитни сили точно тези надъханите обучените нацяги са вече при бандера. Сега пращат необучено, липаво пушечно месо, включително и деца (като старите нацистки схеми). Вече нещата са в положение, че никой не може да ги спаси. С изпращането на оръжие, нато и ес в момента само правят така, че да бъдат унищожени повече и повече хора. И цялото нато да нападне (което е невъзможно), пак нищо няма да стане. Руският враг става на гюбре
199
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Зозо Що Фреди Меркюри умря на 55 - не избираш от какво и кога ще умреш.
198
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те щели да изоставят украйна на собствената и съдба... Да но тя собствена съдба няма. Ще трябва да се съобразява с другите и за македония се отнася.
197
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
60 000 живота, 200 танка 2000 бтр-а - завзеха 2 села славните
196
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най-мощната ядрена сила Русия не може да бъде победена! Целият свят може да изгори.....
195
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Къде е контранастъплението на укрорайха? До тук виждаме само разбити Хамъри и западни БТР-и от 60-те години на миналия век. Къде е новата натовска техника? Или са им дали само 10 неизправни танка за парлама?Жива сила му е майката, до последния укронацяг и натовски боевик.
194
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Времената се промениха и никой няма да го търпи Путин вече!Ще го свалят руснаците съвсем скоро!
193
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия продължават да игнорират факта че ако на руснаците им писне, за 10 минути точно ще са думнали цяла покрайна
192
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Каква слава, каква уSSрайна? Една напълно фалирала изкуствено създадена държава. Добре, че няма да съществува след края на СВО, защото тия не могат да се отплатят до 20 тото им поколение. нато и ес ще пият студена вода и ще чакат парите си от избитите бандеровци.