Бивш командващ в НАТО: Русия рискува война с НАТО в Черно море

Москва опитва да наложи икономически контрол върху Украйна
17 авг 2023 14:33, Елка Василева
307
Бивш командващ в НАТО: Русия рискува война с НАТО в Черно море
Снимка: архив, БГНЕС

Москва рискува да предизвика пряк военен конфликт с НАТО, като прехваща кораби в международни води и се опитва да наложи икономически контрол върху Украйна, каза пред "Политико" бившият върховен главнокомандващ силите на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис.

Още по темата
Според американския пенсиониран адмирал, командвал силите на алианса на континента между 2009 г. и 2013 г., ескалацията в Черно море, включително качването на руски представители на борда на турски кораб миналата неделя, може да принуди партньорите на Киев да се намесят, за да предотвратят отслабването на украинската икономика.

"Действията на Русия в международните води на Черно море създават реален риск от ескалиране на ситуацията до война в морето между НАТО и Руската федерация", каза Ставридис.

НАТО, добави той, "няма да предоставя всички оръжия и пари на Украйна само за да гледа как Русия задушава нейната икономика с незаконна блокада".

Министерството на отбраната на Русия потвърди във вторник, че руски боен кораб е произвел предупредителни изстрели, преди негови представители да се качат на борда на товарния кораб "Шукрю Окан", плаващ под флага на тихоокеанската държава Палау, който украинският външен министър определи като турски.

От чувствително естество е въпросът, че проверката е станала в югозападната част на Черно море, край бреговете на Турция, която е близък партньор в НАТО.

Ставридис разкритикува силно тактиката като "равносилна на пиратство", тъй като Кремъл стига все по-далече, за да разклати основите на търговията между Украйна и останалата част от Европа.
(БТА, Светослав Танчев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До НЛАВ се задейства от магнитното поле на танка ако не знаеш. 4 електромагнита поставени на нос, бордове и края на моторния отсек и електрониката на НЛАВ сработва по-бързо преди самата броня. Джавелин просто свършиха да първо са бавни при ползаване 40-50 сек преди да почнеш прицелване през това време оператора свети на топловизиора като маяк. Второ лесно се мамят едно китайско дизелово калориферче(за автомобил) монтирано на шнорхела на танка и ракетата попада дори да е в Танка но по касателната
190
3
 
2
 
! Отговори
3254362 преди 10 месеца
ФРГ и ГДР е показно за разликата между американците и руснаците ;)
189
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Комунистът Ленин създаде украйна, а после Хрушчов я разшири. Защо сега западните страни защитават и спонсорират един комунистически проект?
188
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия още не в състояние на война, а в СВО. За сега Русия използва самобомби ФАБ-500 и ФАБ-1500. Има още ФАБ-3000, 5000, 9000 и после към вакуумните бомби включително и такива с повишена мощност. След това са наред тактическото ядрено и сериозното ядрено и термоядрено. Къде сте тръгнали м и ш к и? За момента се пази цивилното население, което се държи от укронацистите в плен. Потвърждава се, че нашите русофоби искат да има много кръв. Вие сте болни мозъци ей!
187
5
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
В Москва след продължително боледуване почина Героят на Русия генерал-полковник Генадий Валериевич Жидко, съобщи губернаторът на Хабаровския край, предадоха руските медии. Той беше на 57 години........ Ся той пил ли е чай или настинал през прозореца? :)))))))))))))))))))))))))))))) Или от пиене? :)))))))))))))))))))))))))
186
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Москва умишлено търси провокации за начало на военни действия с НАТО.
185
0
 
0
 
! Отговори
Интернет Конспиратор преди 10 месеца
вчера пускам случайно ТВ на Канал1 и какво да Видя - Реклама на Умен Глад Платена от ЕС, т.е. на Дигитален ГУЛАГ, затвор под Открито Небе и това Ви го рекламират вече да ви Кондиционират - нали Знаете, че Изкуственият Интелект Ви следи да не сте Излезли на повече от 5 минути от Клетката си, пардон, Дома си, и при 3 нарушения - Ви Пращат за Активно Превъзпитание в някое Белене...
184
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин ще си замине като Садам Хюсеин!
183
1
 
9
 
! Отговори
Полковник преди 10 месеца
Но никой нищо не споменава за постоянното увеличаване на чуждите наемници в укроармията.Цели роти от американци,британци,канадци и какви ли още не се сражават срещу руснаците.Това са войници на НАТО под формата на доброволци.Самите укри признават че наемниците са слаби войници и при първият по сериозен бой отстъпват назад.
182
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В освободените от укронацисткия режим области и републики кипи бурно строителство. Строят се жилища, пътища, водопроводи и всякаква инфраструктура. Жизненият стандарт на населението се е повишил 5 пъти в сравние с живота им в покрайна.Тези хора там са изключително щастливи и доволни. Там няма екотерористи и зелени НПО, които да блокират строителните и индустриалните дейности. Развиват се хората и не деградират като нас тук.Тук като видите градските разбити панелки все едно сте в Бахмут.
181
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Между Русия и Краваристан избора е лесен - не ви ща джендърясалата сатанинска човеконенавистническа Кравария! България ДУХОВНО е свързана с Русия! Днешните политикани са временно начело на държавата! Връзка от векова за векове между българския и руския народ! С краварите нямаме нищо общо! Просто продажните "бъллгарски" политикани разкостиха народ и държава! Русия пак ще ни помогне....
180
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До До Боби В Интернет има филмче как три пъти удрят руски Т-90М Прорив с американски Джавелин, Нлав и още една ракета. Танка си продължи напред и размаза стрелците укрофашисти. А един руски K-52 го стреляха укрите с 18 ракети и въпреки това ги размаза, след което спокойно се върна в базата си.
179
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нито един руски управник не е казвал, че украйна ще се вземе за 5 дена, докато укронацистите от половин година говорят за контранастъпление, което няма как да стане. За да се направи подобно нещо са нужни поне 2 млн жива сила хиляди танкове и бронирани машини, много бойни кораби и стотици самолети, но толкова техника няма в геipoпа и кравария взети заедно. Все още Русия ги жали, иначе биха и натрескали вакуумните бомби и уsрайна ще се превърне в едно голямо гробище.
178
2
 
4
 
! Отговори
Путин преди 10 месеца
НАТО рискува Ядрена Война с Нас в Черно Море - Ще Загуби, а България и Румъния ще са РадиоАктивни Кратери!
177
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нали украйна започнала да изнася по суша стоките си амо има такива. Оръжейните доставки също са по суша какъв е проблема. Може би проблема е че Руснаците ги унищожават. Ами много ясно те какво очакват безпроблемно да се въоръжават.
176
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гледате ли какво се случва с православните храмове в украйна? Изгониха свещенниците и започнаха да правят в тях сатаниски сборища. Освен това десетки храмове бяха подпалени.
175
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 186, Тоя затова го уволниха в пенсия. Взе много да се отваря и в Пентагона прецениха, че става опасен със старческото си изкуфяване, необмислените си изказвания наляво и на дясно и с резките си изцепки.
174
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Видяхте ли наpкосите по улиците в америка на фентанил, който властите там са легализирали и с които се тровят маса народ в меката на демонкрацията. Поради липса на пари, освен фентанила хората употребяват и конска упойка, която нямало как да се забрани. Тотално зомбирани дpусалки и в комплект плюс още 60 милиона бездомни клошари по улиците. Да живее капитала и демокрацията!!!
173
4
 
2
 
! Отговори
До Боби преди 10 месеца
И какво стана с Т-90М а какво стана с Т-72/80 в Украйна? Май май NLAW ги горят с по 300 на месец! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) така, че сметката ти пак НЕ излиза!
172
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Главен Джуджак 174, Абе неграамотнико, вижда се колко ти е плитко образованието щом пишеш тези неща... Но вземи и виж историята на Полша. Все се вре в шамарите, за да отмъкне нещо от трапезата на по-големите. Реално се отърква на Наполеон, пак така нахакано с неговите войски влезе в Русия да граби, но отнесоха боя. И то не един път. Затова Полша беше част от Русия повече от двеста години. Полша никога в модерната история не е била победител. С подлост и нахалство гепи нещо, после яде боя.