Висш военен от НАТО: Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна

Ген. Каволи увери, че се извършват значими оръжейни доставки за Киев
17 май 2024 08:27, Елка Василева
185
Висш военен от НАТО: Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна

Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна. Това заяви на пресконференция в Брюксел американският генерал Кристофър Каволи, който е върховен командващ на съюзническите сили в Европа.

Още по темата
Украйна заяви, че забавя напредъка на руските сили в североизточната част на страната, където ситуацията остава, както каза Володимир Зеленски, изключително трудна. Москва провежда там офанзива, която позволи да се постигнат териториални придобивки, които са нейните най-големи такива от края на 2022 г., отбелязва Франс прес.

"В тесен контакт съм с украинските ни колеги и съм уверен в тяхната способност наистина да устоят", каза Каволи.

За да се противопостави на тази офанзива, Киев настоява за ускоряване на оръжейните доставки и на мунициите, обещани от съюзническите сили и критикува много по-дългите срокове в тази насока.

Каволи обаче увери, че значими оръжейни доставки се извършват сега. "Изпращаме им големи количества боеприпаси, големи количества системи за противовъздушна отбрана с малък обсег и значителен брой блиндирана техника в този момент", допълни той.

Русия предприе на 10 май нова сухопътна офанзива в Харковска област, навлизайки от север в два грачни сектора - на Вовчанск и на Лукянци, населени места, разположени респективно на петдесетина и тридесетина километра от  Харков.

Руските сили се възползват за този щурм от отслабването на украинските сили в последните месеци в момент, в който Киев страда от недостиг на мъже, които да отидат на фронта и от оръжия и боеприпаси заради закъсненията на западната военна помощ, отбелязва Франс прес.

Междувременно Роб Бауър, ръководител на военния комитет на НАТО, заяви, че Русия напредва по-бързо, когато става дума за повишаване на промишлените й способности в областта на  отбраната в сравнение на Европа и Северна Америка, предаде Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тя и ракети и танкове няма. И така до Берлин и Париж. Дай Боже всекиму такова нямане! Спукаеа им е работата на ВСУ.
124
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така е, Русия няма достатъчно сили за голям пробив в Украйна. Все пак ракетите им свършиха преди около 2 години, а скоро не са плячкосвали перални, за да имат чипове. На всичкото отгоре наскоро ЕС наложи санкции на Стивън Сегал, а той както знаем с една ръка може да обезвреди поне 2-3 армии хахаха
123
2
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 3 месеца
Браво на Орбан - Унгария е наложила вето на резолюцията на ЕС за Украйна , защото тя предвиждала единствено мирния план предложен от Зеленски.
122
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Руски командир е казал, че имат силите и средствата и могат да разбият и превземат Украйна, но от най високо ниво не разрешават" - Ще съобщя точното име: Сергей Суровикин или генерал Армагедон. Свалиха го от поста Командващ СВО и го изпратиха на отговорна мисия в Африка. Там той се справя отлично.
121
4
 
7
 
! Отговори
Още по принцип преди 3 месеца
Само една държава в света се бърка в делата на другите държава.Започва със С..
120
2
 
7
 
! Отговори
Жиката преди 3 месеца
Тъпчовците на зелето привършват.
119
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поздравления за руската армия ,укрофашистите са пред колапс ,НАТО спешно увеличава производството на памперси.
118
3
 
13
 
! Отговори
хаха преди 3 месеца
Сирски: Край Харков руснаците бягат!Зеленски: Прекрасно! Ами ние?Сирски: А ние отстъпваме, понеже те направо срещу нас бягат!
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Все по телевизиите висят!
116
4
 
6
 
! Отговори
хе хе хе преди 3 месеца
От две години и нещо слушам как великият запад с 80% БВП и още по-великото НАТО могат да смачкат всеки и всички за 1-2 седмици. Ама не искат, защото са много жалостиви. Истината обаче е друга - 1 млрд не са равни на 8 млрд. И БВП от консултатнски услуги за милиарди иили от педикюри за по 500$ не е като БВП от относително евтина промишлена или селскостопанска продукция. Пък вие си пишете тука за капитализЪма и атлантизЪма. Докато още ви плащат за тези глупости и сте част от БВП-то:)
115
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Д 138 Всъщност... : Америка ли фалира през 89 или Британия или ЕС? Да ти напомня как Ирак се правеше на велика и беше 4та в света по военна мощ но не щеш ли за по малко от 24 часа краварите ги р а з ч е к н а х а. И другото което е важно Америка загуби срещу Виетнам благодарение на СССР но блатная не произвежда същите оръжия както Америка а през СССР всички произвеждаха за блатная. Така че чичко копейко не се напъвай много много ще се н а д р и с к а ш. И остави мисленето на умните не е за теб.
114
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 138 Всъщност... : Един руснак агент се срещнал с американски агент през 80те и руснакът му казал : "Ние знаеш ли какви атомни бомби имаме а?" Американецът му отговорил "Ами ние имаме всичко останало и атомни бомби." Та така съветски ми ш л ь о к о. Америка обявила 3 трилиона загуба за 30 години в Афганистан а това военният им бюджет за 3 години И? Виж къде сме ние и къде е блатная и на какво прилича.
113
1
 
9
 
! Отговори
Всъщност... преди 3 месеца
До Счупена пропаганда.Наистина ти е счупена пропагандата. Май си прекалил с филмчетата за Рамбо. Пропусни руската пропаганда. Изслушай доклада на Пентагона пред сенатската комисия преди да обявят изтеглянето от Афганистан за да ти светне колко импотентна и бесзмислена им е била тая афера в Афганистан за САЩ. Пентагона тогава обяви НАД 3 ТРИЛЬОНА долара загуби. Декларира че са убили повече цивилни отколкото талибани и оставиха при БЯГСТВОТО СИ оръжие и военна техника за МИЛИАРДИ. Официален доклад
112
3
 
11
 
! Отговори
ъ преди 3 месеца
Украаинците ще спрат руснаците на североизток. После руснаците ще атакуват още по на север. Или пък ще засилят атаките на юг и/или изток. Просто украинската армия не е достатъчно голяма, за да противостои адекватно навсякъде. А напоследък има и още един фактор - на укрите им втръсна да умират за Зеля и неговите началници. Предпочитат да избягат или да се предадат. Така че ген. Каволи има много здраве от батко си "ъ". До една година руснаците ще приключат тази СВО, освен ако НАТО не влезе.
111
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По две по три села на ден и така до полската граница.
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прав е ..няма да е голямо, село по село
109
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Верно, да не би дер Грюнешайзенския Волтметър по време на тръбното му избелване на ноздрите си, да е пленен от собствените си вътрешни органи?
108
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя дето все пита за контранастъплението е провокатор сорросоид.
107
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Свино райха на Зеленски е в деликатна ситуация ,фронтовете се пръскат по шевовете , а самия той има една седмица легитимност.
106
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна, то Ъкраина има максималния необходим брой бойска в жива и вървяща сила екипирана с леко, средно и тежко въоражение, все факти, което до сега перфектно им помогаха да имат увереността си че колкото по малко собствени войници и колкото повече въоражение имат то УКР армията така се е засилила в напредването, че съседите им треперят, вселдствие на засиленото бягане, да не им нахълтат дъ нею БадерасФашиткерас из домовете и започнат резнята