Висш военен от НАТО: Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна

Ген. Каволи увери, че се извършват значими оръжейни доставки за Киев
17 май 2024 08:27, Елка Василева
185
Висш военен от НАТО: Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна

Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна. Това заяви на пресконференция в Брюксел американският генерал Кристофър Каволи, който е върховен командващ на съюзническите сили в Европа.

Още по темата
Украйна заяви, че забавя напредъка на руските сили в североизточната част на страната, където ситуацията остава, както каза Володимир Зеленски, изключително трудна. Москва провежда там офанзива, която позволи да се постигнат териториални придобивки, които са нейните най-големи такива от края на 2022 г., отбелязва Франс прес.

"В тесен контакт съм с украинските ни колеги и съм уверен в тяхната способност наистина да устоят", каза Каволи.

За да се противопостави на тази офанзива, Киев настоява за ускоряване на оръжейните доставки и на мунициите, обещани от съюзническите сили и критикува много по-дългите срокове в тази насока.

Каволи обаче увери, че значими оръжейни доставки се извършват сега. "Изпращаме им големи количества боеприпаси, големи количества системи за противовъздушна отбрана с малък обсег и значителен брой блиндирана техника в този момент", допълни той.

Русия предприе на 10 май нова сухопътна офанзива в Харковска област, навлизайки от север в два грачни сектора - на Вовчанск и на Лукянци, населени места, разположени респективно на петдесетина и тридесетина километра от  Харков.

Руските сили се възползват за този щурм от отслабването на украинските сили в последните месеци в момент, в който Киев страда от недостиг на мъже, които да отидат на фронта и от оръжия и боеприпаси заради закъсненията на западната военна помощ, отбелязва Франс прес.

Междувременно Роб Бауър, ръководител на военния комитет на НАТО, заяви, че Русия напредва по-бързо, когато става дума за повишаване на промишлените й способности в областта на  отбраната в сравнение на Европа и Северна Америка, предаде Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
1
 
! Отговори
онзи преди 3 месеца
Ми помогнете на РУСИЯ
84
1
 
1
 
! Отговори
До 102 преди 3 месеца
Те ще спечелят. Други варианти няма.
83
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руснаците знаят и две и двеста. Имат шанс да спечелят.
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е щом няма вече се успокоихме
81
12
 
2
 
! Отговори
Кире преди 3 месеца
Най-вероятно кремълското джудже усеща, че този път не може да разчита на американска помощ като през втората световна и може и да няма какво да честват в края на тази война. Същински Хитлерчо.
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мачкай рептилите Вова.
79
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чух, че в Мариупол заплатите били 30000000000 рубли.Явно е градуът с най-много милионери. То затова целият свят "напира" за Мариупол.
78
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе другаре, да попитам -Комунизама победи ли вече, че ми омръзна да чакам светлото бъдеще.
77
2
 
6
 
! Отговори
до 89-ти преди 3 месеца
Доста повече от две панелки са. Самите хора от Мариупол правят видеа и качват в интернет. Града се възстановява доста бързо, в предвид, че беше изцяло унищожен.
76
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 88 Тия "кравари" спечелиха ВСВ, и печелят нявсякъде, където се НАЛАГА да се намесят срещу диктаторчета, така че май СССР 2 не си е научил урока.
75
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези кравари са си кухи пачи така не си научиха урока,при Русия назад няма,ще си вземат каквото си пожелаят и никой не може да ги спре.
74
1
 
9
 
! Отговори
делиорман преди 3 месеца
Ми няма сили: Юни 2022г. казахте, че са в дефолт, Август 2022г. фон някаква си каза, че икономиката им е унищожена на парченца, укр. аналитици казаха, че ракетите им свършили, ядат таралежи и воюват голи и боси с лопати! Нямат сили!
73
0
 
8
 
! Отговори
жорето преди 3 месеца
Абе и аз съм пенсия, ама тоя ако го добарам - ще му взема скалпа
72
1
 
14
 
! Отговори
... преди 3 месеца
Престани да пишеш глупости бе водолаз. Руснаците в Мариопул съживиха няколко производствени завода и дори наемат хора. Западни медии го пишат, не аз.Ако искаха щяха да го изравнят със земята, ама не са като Израел.
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тоя пенсионер сега се е пробудил от дълбока кома, проспал е цялата ситуация , ***
70
1
 
16
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Русия се научи да бие нато в Украйна и се еидя че нато е черна дупка за милиарди и нищо друго.
69
1
 
14
 
! Отговори
Такива вицове преди 3 месеца
слушаме доста време вече, а след това поредната "крепост" попада под руски контрол. Преди да падне някой "град-крепост" Зеленски го посещава, за да покаже, че града е важен, но след като падне казва нещо в стил - "Тоя град остава за винаги в сърцата ни, но беше незначителен!".
68
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди 23 години "висши военни" от НАТО казаха, че Садам има химически оръжия. Още чакам да ми ги покажат. Сега пак казват нещо, ама не ми пречат нека си говорят.
67
0
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Даеа аз тоя петко сатъра.
66
0
 
10
 
! Отговори
Ако НАТО преди 3 месеца
...имаше сили за голям пробив, досега да го е направил. Затова пробива с думи.