Висш военен от НАТО: Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна

Ген. Каволи увери, че се извършват значими оръжейни доставки за Киев
17 май 2024 08:27, Елка Василева
185
Висш военен от НАТО: Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна

Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна. Това заяви на пресконференция в Брюксел американският генерал Кристофър Каволи, който е върховен командващ на съюзническите сили в Европа.

Още по темата
Украйна заяви, че забавя напредъка на руските сили в североизточната част на страната, където ситуацията остава, както каза Володимир Зеленски, изключително трудна. Москва провежда там офанзива, която позволи да се постигнат териториални придобивки, които са нейните най-големи такива от края на 2022 г., отбелязва Франс прес.

"В тесен контакт съм с украинските ни колеги и съм уверен в тяхната способност наистина да устоят", каза Каволи.

За да се противопостави на тази офанзива, Киев настоява за ускоряване на оръжейните доставки и на мунициите, обещани от съюзническите сили и критикува много по-дългите срокове в тази насока.

Каволи обаче увери, че значими оръжейни доставки се извършват сега. "Изпращаме им големи количества боеприпаси, големи количества системи за противовъздушна отбрана с малък обсег и значителен брой блиндирана техника в този момент", допълни той.

Русия предприе на 10 май нова сухопътна офанзива в Харковска област, навлизайки от север в два грачни сектора - на Вовчанск и на Лукянци, населени места, разположени респективно на петдесетина и тридесетина километра от  Харков.

Руските сили се възползват за този щурм от отслабването на украинските сили в последните месеци в момент, в който Киев страда от недостиг на мъже, които да отидат на фронта и от оръжия и боеприпаси заради закъсненията на западната военна помощ, отбелязва Франс прес.

Междувременно Роб Бауър, ръководител на военния комитет на НАТО, заяви, че Русия напредва по-бързо, когато става дума за повишаване на промишлените й способности в областта на  отбраната в сравнение на Европа и Северна Америка, предаде Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ех урки, урки, много сте прости за да се вържите на западните лъжи за някаква победа и сега хем да ревече хем да бягате!НО НЯМА НИЩО, ВСЯКО НЕЩО С ВРЕМЕТО СИ!
104
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия печели войната безусловно. Ще има нов световен ред, колкото и да не им се иска на колонизаторите. Свърши.. Счупи се калъпа.
103
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не бе, не бе, те не се интересуват от контранастъплението.
102
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За контранасъплението, за контранастъплението ми е думата, за контранастъплението питам? Какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 122 Тва е бот, не човек. Личи си по това, че нищо не променя.
100
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вече трета година западната пропаганда залива с прогнози и анализи за Русия, но нито една прогноза или анализ на западните експерти и аналитици не се оказа вярна, дори да се приближи поне малко до това което се случи в действителност.
99
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз може да съм объркал статията но това семейство от аксаково си загуби живота.
97
1
 
7
 
! Отговори
До пропагандата преди 3 месеца
Къде па сащ не са убили невинни и нямали жертви 😅😅😅
96
1
 
8
 
! Отговори
Cgffbj преди 3 месеца
Те от европа ако не наливаха безвъзмездни пари и оръжие в украйна , вече нямаше да я има
95
1
 
2
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 3 месеца
"КОМУНИЗЪМ" И "НАЦИОНАЛ- СОЦИАЛИЗЪМ" -------СА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПОНЯТИЯ ПОКРИВАЩИ ЕДНА И СЪЩА ИКОНОМИЧИСКА СТРУКТУРА НА ДЪРЖАВЕН ИЛИ ЧАСТЕН МОНОПОЛ В ИКОНОМИКАТА!!!
94
13
 
4
 
! Отговори
Счупена пропаганда преди 3 месеца
До До 108 Бяха, стояха 10 години, изтрепаха 3 МИЛИОНА афганистанци, загубиха 15 хиляди войници и им свършиха денгите, САЩ, които стояха 20 години, загубиха 1800 човека, не убиха никакви цивилни и докато не си тръгнаха талибаните не смееха да надигнат глава, но иначе от дежурната руска пропаганда в България слушаме за "провала" на американците там и колко "велики" били руснаците.
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
2 Сатанки по Урсула и край на Гейпарада :)))
92
6
 
1
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 3 месеца
....ОСВЕН ЕВРОПА, ЩЕ ПЛАМНЕ И САЩ , ЗАЩОТО РУСКИЯ ФАШИЗЪМ МОЖЕ САМО ТОВА----- "СОЦИАЛИЗЪМ", ОЗНАЧАВА "ВОЙНА", НЕ ГО ЛИ РАЗБИРАТЕ...???
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кирчо защо се вози в кола на нсо , че и убиха на пътя семейство. Хората са 60г. а не 80 както казаха по Тв.
90
15
 
2
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 3 месеца
НАИВНО И ГЛУПАВО Е, ДА ОСТАВЯТЕ САМА УКРАЙНА ДА ЗАЩИТАВА ЦЯЛА ЕВРОПА ОТ ВОЙСКИТЕ НА ПУТИН---- РАНО ИЛИ КЪСНО, ВОЙНАТА ЩЕ ПОЧУКА И НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ВРАТИ, ЗАЩОТО РУСКИЯ ЧЕРВЕН ФАШИЗЪМ , НЯМА ДРУГ ИЗБОР---- ТОЙ СЕ ГОТВИ ЕДИНСТВЕНО ЗА ДЪЛГА ВОЙНА И ВЕЧЕ ПОСТАВЯ ИКОНОМИКАТА СИ НА ВОЕННИ РЕЛСИ!!!НАТО И САЩ --- НЯМАТ ИЗБОР И ТРЯБВА ДА ЗАЩИТЯТ УКРАЙНА, ЗАЩОТО УТРЕ ЕВРОПА ЩЕ ПЛАМНЕ ПАК .....!!!!!
89
2
 
3
 
! Отговори
Дарк преди 3 месеца
Не са го решили,не са го направили.Не е казано,че армията им е само за НАТО.Просто не им е необходима победа с физическо ликвидиране на украинската армия,а чрез разпада и,което няма да отблъсне населението от нея В самия Харков над две трети са си чисти руснаци,но на тях им трябва сателитна спрямо тях власт в Киев,а не толкова територии и само,ако не дойде такава ще е по военен път.Която и да е страна трудно ще издържи на пълномащабна война каквато е само за Украйна с години.
88
0
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Е тоя петко сатъра има доброжелатели, хаха.
87
1
 
5
 
! Отговори
Днес преди 3 месеца
След падането на Работино ,руските войски започват настъпление на запорожкият фронт.Два дена всу е под мощна бомбандировка.
86
0
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Абе аз и в Румъния не съм отишъл, защото първо, нямам време от работа и второ, за какво ми е да ходя в чужда държава, след като имам достатъчно проблеми със собствената?