С помощта за Киев НАТО не е част от войната, предприета от Москва

Столтенберг: Нямаме намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна
28 май 2024 16:00, Елка Василева
284
С помощта за Киев НАТО не е част от войната, предприета от Москва
Снимка: архив, БГНЕС

Нямаме никакво намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи. Той добави, че осигуряването на военна помощ за Киев не прави алианса част от войната, предприета от Москва.

Още по темата
По неговите думи правото на Украйна на самоотбрана по международното законодателство позволява поразяването на военни цели в Русия. Иначе на украинците ще им бъде трудно да се защитят, поясни той. Имаме право да подкрепяме украинците, това не прави съюзниците част от конфликта, обобщи генералният секретар.

Той отбеляза, че най-спешните нужди на украинската страна са от системи за противовъздушна отбрана. Украйна има нужда от дългосрочна и предвидима подкрепа, посочи Столтенберг. Генералният секретар призова за повече бдителност и обмен на разузнавателни данни срещу руските опити за саботиране на доставките с военна помощ за украинците. Не виждаме признаци Русия да се стреми към прекратяване на войната, Украйна преценява кои решения са приемливи за мирно споразумение, добави той.

Столтенберг уточни, че днес предстои заседание на Съвета НАТО-Украйна. Той допълни, че не е предвидено днес да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел, защото пътуването на украинския държавен глава е по покана на белгийското правителство.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Май НАТО го е страх от Москва. Гузен негонен бяга.
172
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Василев-айде бе, вече две години само громите Русия по форумите и философствате! Отивайте при първообраза! Ще ви осигури всичко необходимо да станете герои. Или вие като шумкарите-като свърши всичко, вие сте за наградите и постояете?
171
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Василев---При война , за какви , договори , правила и морал говориш ?
170
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи твоето писание не е хибридка, а самата истина?
169
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До анонимен ***..А у-СВЕТЛИ ни :Баце и цялото герб , какви са :Комунисти , или ''атлантици '' за една нощ ... Все питам , и отговор --ЙОК !Чакам да ни светнеш !!!И за какви атлантици ни говориш тогава , от името на КОИ ?
168
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 151- сега разбираш ли защо сме на дъното на дъното? Защото мижавата ти душица, ако види двама да се бият или ще избяга или ще помогне на по-силния. Ако дойде някой римлянин и те тормози, теб и семейството ти ще го черпиш с локум ли? Ако страхливец-да! Иначе скачаш и го мачкаш, каквото и да ти струва. Пропускате услужливо повода за СВО!!!
167
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-реалните неща на света са руска свобода и сомалийски кухня!
166
7
 
0
 
! Отговори
Програмист преди 3 месеца
Как смеете да не се страхувате от всесилното руско червено копче? Как смеете?
165
11
 
0
 
! Отговори
Василев преди 3 месеца
Война НАТО и Русия има, и трябва да кажем кой е агресора, Русия и руския елит , които видяха как евроатлантическа благоденстваща Европа засмуква ресурсите и пазарите на Украйна, това е истината, и кой какво мисли няма никакво значение да си пуска хибридките!Сега агресорът трябва да си плати за всички убити, заграбване,мародерства ,масови гробове,анексиране, разрушаване на инфраструктура,кражба на деца!За това помага НАТО, защото кръстоносецът има морал и винаги е на страната на по-слабия!Лио!ЦРУ
164
9
 
1
 
! Отговори
Пак преди 3 месеца
Жижето отново се наака и Масква Река започна да мирише пак.
163
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До анонимен кел.еш ГЕРБ не са евроатлантици, а обикновени селски тарикати като Вожда си. ПП/ДБ са градски тарикати, не евроатлантици.
162
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До НАТО ..А какво прави НАТО/САЩ/ , в Йемен и СИРИЯ ... Само в Йемен са убити мирни граждани , над 360 000 ... Там не се ли убива ???
161
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щатите като нападат каквинса -агресори или освободители?
160
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
151 !!Наглият се е продал с/у това , да предостави територията си и народа си , на САЩ и Англия за война с/у Русия .. Накрая това видяхме , ВСИЧКИ !
159
9
 
1
 
! Отговори
НАТО преди 3 месеца
Да унищожи заводите за дронове и боеприпаси в Иран. С тези ирански оръжия се изтрепват хора в Украйна и Израел а също се бомбардират кораби в Червено море . Съюза на иранските ислямисти с фашизираната кремълска хунта е причина за войната на изток от Москва и в Близкия изток.
158
8
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 месеца
И сега на изборите през Юни,България ясно ще изрази Евроатлантическата си позиция,а *** отново ще разберат колко са малко:):):)*** приемам всякакви басове и залагания,че само ГЕРБ ше има повече проценти отколкото всичките ви кАпейкаджийски,русофилски партии взети заедно:):):)
157
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Евроджеддърите много си противоречат- в един момент Русия е нула, изостанала, умряла... В друг момент застрашава света!? Как? С какво? С кирки и лопати, жигули и москвичи и пияни мужици? Некадърни, неграмотни, бедни... Как точно са заплаха за гига-мега-хиоер-супер модерния Запад? Как?
156
0
 
7
 
! Отговори
Накратко... преди 3 месеца
Помощ от НАТО...йок. Но пък можем да ви продаваме оръжие и боеприпаси докато ви свършат парите.
155
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия напада но не е агресор, точка!
154
3
 
2
 
! Отговори
До 152 преди 3 месеца
ЕС ако запада, значи Русия от блатото ве е мърдала!