С помощта за Киев НАТО не е част от войната, предприета от Москва

Столтенберг: Нямаме намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна
28 май 2024 16:00, Елка Василева
284
С помощта за Киев НАТО не е част от войната, предприета от Москва
Снимка: архив, БГНЕС

Нямаме никакво намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи. Той добави, че осигуряването на военна помощ за Киев не прави алианса част от войната, предприета от Москва.

Още по темата
По неговите думи правото на Украйна на самоотбрана по международното законодателство позволява поразяването на военни цели в Русия. Иначе на украинците ще им бъде трудно да се защитят, поясни той. Имаме право да подкрепяме украинците, това не прави съюзниците част от конфликта, обобщи генералният секретар.

Той отбеляза, че най-спешните нужди на украинската страна са от системи за противовъздушна отбрана. Украйна има нужда от дългосрочна и предвидима подкрепа, посочи Столтенберг. Генералният секретар призова за повече бдителност и обмен на разузнавателни данни срещу руските опити за саботиране на доставките с военна помощ за украинците. Не виждаме признаци Русия да се стреми към прекратяване на войната, Украйна преценява кои решения са приемливи за мирно споразумение, добави той.

Столтенберг уточни, че днес предстои заседание на Съвета НАТО-Украйна. Той допълни, че не е предвидено днес да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел, защото пътуването на украинския държавен глава е по покана на белгийското правителство.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лицемери.
152
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
напротив воината е русия нато/сащ 2014 я започна порошенко намерете видеотовпк на сащ вече ще се задави от печалби но не се отказва това са англосаксубии-ци по генезис ще изпращат оръжие даже и да няма нито един жив украинецняма среща в щвеицария без русия зеленски е нелегитимен мислете на изборитекакви ги вършите положението става фатално това са гмо мозъци
151
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо декларацията за украина беше приета в София? Защото ако беше в някоя друга държава от ЕС щяха да последват протести. Хората на запад не подкрепят вече толкова категорично действията на държавниците си, които водят до трудности за самите тях. Само тук, ориенталската част на Европа, нужника на запада, такива събития се отминават, защото не се осъзнават. Американските НПО обаче винаги са нащрек и ако нещо не им отърва вдигат олелия. Не че са мнозинство, просто са по-кресливи.
150
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен--- 151 ... Само че ''наглият'' е тоя , който НЕ Е СПАЗИЛ ДОГОВОРИТЕ КОИТО Е ПОДПИСВАЛ , налЕ ? Уточнявай , кой е ''наглият'' , в случая , наглият е станал МЪША на някой друг , и е застрашил комшУтУ си !
149
7
 
3
 
! Отговори
До 145 преди 3 месеца
Че тя може да ни нападне и като сме в НАТО, ако иска! Нали помниш че имаха война с Гърция за Крит!? Заплахата за света е Русия, не Турция!
148
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много интересно тези хора ни имат за глупави да лъжат така безобразно.
147
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Война е !НАТО дава /продава/ оръжие на Украйна , ЕС си го плаща като ПОП , а Иран , Китай , Сев. Корея и Индия продават на Русия ... Не виждам какъв е проблема , войната си е война , а БИЗНЕСЪТ СИ Е --БИЗНЕС !Кой е виновен на ЕС че се води по гайдата на САЩ и Англия , и е в РЕЦЕСИЯ , И ЗАПАДА ,... А ?
146
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако наглият ти комшия -10 пъти по-мощен се настани в двора ти и на първия етаж и драпа да да влезе и в хола ти - това временна операция ли е или окупация.
145
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
СЛУШАХ ЕДИН "КАПАЦИТЕТ" (БОЙКО НОЕВ БИЛ) ПО БНР, КОЙТО ТВЪРДЕШЕ,ЧЕ Е НАПЪЛНО НОРМАЛНО В НАТО ДА НЕ УВАЖАВАТ ДЪРЖАВНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ НА СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ И НИ НАЙ-МАЛКО НЕ СЕ ИЗЧЕРВИ!!... НАЛИ НЕ СИ ПРАВИТЕ ИЛЮЗИИ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ НЕ Е ОТ ДЪРЖАВИТЕ С НЕУВАЖЕН ДЪРЖАВЕН СУВЕРЕНИТЕТ. И ТОГАВА КАКВО ОСТАВА ОТ ДЕМОКРАТИЗМА НА НАТО И ЕВРОАТЛАНТИЗМА??!!!... АМИ ОСТАВА БОЙКОНОЕВИЗМА - БАУ,БАУ ВЕРЕН СТРАЖ!!!......
144
1
 
3
 
! Отговори
Стилиян преди 3 месеца
Явно някой му стъпа на врата че смени плочата. До вчера много силен го раздаваше
143
2
 
2
 
! Отговори
До 141 преди 3 месеца
Напротив! Гледал си комшията с ножа, без да дадеш на жената тиган, или точилка, да се защити!
142
5
 
5
 
! Отговори
помнете ! преди 3 месеца
ДПС винаги и по всяко време , може да поиска ''ПОМОЩ'' от Ердоган !И какво ще стане после , кой ще ни защити ?Изпадаме в тази ситуация , КАКВО ПРАВИМ ТОГАВА !
141
2
 
8
 
! Отговори
Регрессор преди 3 месеца
С помощта за Киев НАТО не е част от войната... Верно е, тъй като Ната щеше да се напитка и на ака много яко без Куев.
140
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако излеземе от НАТО и Турция ни нападне, ще ни дават ли оръжия, както сега дават на Украйна, ха-ха-ха?????????
139
10
 
0
 
! Отговори
Приказка за 3 клас преди 3 месеца
Руснак бие с тояга украинец с вързани ръце! Дали сме на украинеца тояжка, но сме забравили да го развържем!
138
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да се унищожи зараждащия се фашизъм в Евразия . Кремълското Жуже се е самозабравило. Краде територии от Грузия, Молдова и най-вече от Украйна
137
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако дам на комшията нож и го подкрепя в решението му да заколи жена си с него, аз всъщност дали съм съучастник в последвалото убийство? Значи даваме пари, оръжия и персонал но не участваме във войната????!!!!! Ето това е ЕС и НАТО! Утре да гласувате за евродепутати, че акомдойде някоя пандемия да има кой да ни спасява! Пълна некадьрщина и корупция! Лицемерни идиьоти!
136
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
САЩ : Войните на НАТО /САЩ/ , са ''ХУМАННИ '' , а Русия е ''АГРЕСОР''!
135
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Какво толкова питате за Турция, бе? С НАТО или без НАТО, ако тормозиме турското население, Ердоган ще има пълното право да дойде и да ги защити!" - Така е, но докато не ги тормозим и сме в НАТО няма как да тръгне. Това е разликата. Ако излезем и да не ги тормозим тръгва на секундата!
134
4
 
2
 
! Отговори
Турция Гърция преди 3 месеца
Ако НАТО не се беше намесило, още щяха да са във война, като Газа!