С помощта за Киев НАТО не е част от войната, предприета от Москва

Столтенберг: Нямаме намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна
28 май 2024 16:00, Елка Василева
284
С помощта за Киев НАТО не е част от войната, предприета от Москва
Снимка: архив, БГНЕС

Нямаме никакво намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи. Той добави, че осигуряването на военна помощ за Киев не прави алианса част от войната, предприета от Москва.

Още по темата
По неговите думи правото на Украйна на самоотбрана по международното законодателство позволява поразяването на военни цели в Русия. Иначе на украинците ще им бъде трудно да се защитят, поясни той. Имаме право да подкрепяме украинците, това не прави съюзниците част от конфликта, обобщи генералният секретар.

Той отбеляза, че най-спешните нужди на украинската страна са от системи за противовъздушна отбрана. Украйна има нужда от дългосрочна и предвидима подкрепа, посочи Столтенберг. Генералният секретар призова за повече бдителност и обмен на разузнавателни данни срещу руските опити за саботиране на доставките с военна помощ за украинците. Не виждаме признаци Русия да се стреми към прекратяване на войната, Украйна преценява кои решения са приемливи за мирно споразумение, добави той.

Столтенберг уточни, че днес предстои заседание на Съвета НАТО-Украйна. Той допълни, че не е предвидено днес да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел, защото пътуването на украинския държавен глава е по покана на белгийското правителство.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Офф - Написах го в поне 5 коментара. Добро или лошо (и аз не съм им фен между другото) НАТО в момента е причината България да има известна сигурност, че утре ще я има. Другото е "хайде да играем тото да видим ще хванем ли 6-цата".
92
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
айде пращайте инструктори в покрайна, да ви го нацепи баба меца, и крайно време Русия да прати фаб и кинжал в "помощ" на Сирия, която също се бори срещу неканени натрапници
91
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Отговора е "който има интерес". Ако Китай решат, че България много им трябва за новия търговски коридор (който ние упорито саботирахме вече веднъж) мисля, че всичко наоколо ще се съобрази с мнението им." - Те Китай Тайван не могат да си вземат, но видиш ли ще пазят България на другия край на света. Моля ви, без вицове. Въпросът ми е сериозен. Ако Китай бяха такава сила, нямаше само да се правят на велики, а щяха още на секундата да влязат в Тайван.
90
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Интересно ми е как НАТО и западните съюзници виждат бъдещето на Украйна? Постояно доживотно снабдяване с противовъздушна отбрана и оръжие? До живот Украинците ще разчитат на военна помощ за да живеят що годе нормално? Това е все едно на болен да даваш болкоуспокояващи, които временно да облекчат болката, но не да лекуваш причинителя на болката.
89
1
 
7
 
! Отговори
до Чакам отговор преди 3 месеца
Спокойно бе, момче. НАТО нали е отбранителен съюз и държавите в него са демократични и миролюбиви. Защо ще ни нападат? Шегувам се разбира се, ясно е, че докато Русия/Китай не разбият муцуната на Колективния запад, никой по света не е в безопасност.
88
1
 
5
 
! Отговори
Офф преди 3 месеца
Получи много отговори на чакам отговор. Въпроса не е за Аспарух къде дошъл. Нито е да излизаме от НАТО. А с кво ще ни помогне НАТО- нищо. Рашеъните също. Чети отговорите. Благодаря на всички, че не стигаме до обичайното тролско п...люване и рук за другия. Да свалят ескалацията, че май ще се местим по острови.
87
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Пловдив - Добре и? Разбиха я и? Важно е сега какво правим. Като обидена мома да излезем от НАТО, за да може на всичкото отгоре и държавата ни да изчезне, това ли предлагаш? Излизаме от НАТО и хоп - НАТО казва "ами тя България" стана руски сателит - атакувайте. И? Какво правим? Пращаме те теб да избиеш цялото НАТО ли?
86
1
 
8
 
! Отговори
РФ преди 3 месеца
С 200 милиарда сте част от войната и още как.
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пробутаха ми изкуствен интелект на компютъра! Казва ми, че Путин е в Киев, на път за Берлин!
84
1
 
4
 
! Отговори
До чакам отговор преди 3 месеца
Отговора е "който има интерес". Ако Китай решат, че България много им трябва за новия търговски коридор (който ние упорито саботирахме вече веднъж) мисля, че всичко наоколо ще се съобрази с мнението им. Много хора смятат, че Русия също има интереси на Балканите, а ние се явяваме ключова зона тука, така че има кой да мисли. Говори се, че по някакъв много стар международен договор Франция също ни била гарант. Но НАТО не пречи на Турсия и Гърция да се бият, а ако това стане НАТО ще се разпадне.
83
0
 
1
 
! Отговори
Aнонимен преди 3 месеца
Първо ме избухва на смях, а после , много ме ядосвате с глупостите, които дрънкане.
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен---80 Нали знаете , че ние сме :''Барабар Петко с мъжете '' ! И :''Чула жаба че се кове кон , ... и тя вдигнала крак'' ...Ежим се на всеки , и си мислим че НЯКОЙ ще ни защити !?
81
1
 
12
 
! Отговори
Лицемер преди 3 месеца
А какво правят френско и англо говорящи чернокожи в Украйна?! А ти защо се довлече? Слушах те. Какви са тези призиви в подкрепа на Украйна да разширяват военните действия срещу Русия? Като ви засветкат и вас, тогава ще се сетиш за това, че си един от основните подпалвачи на войни по света!
80
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Единственият път за България е ПЪЛЕН НЕУТРАЛИТЕТ!" - Ако беше възможно щях да гласувам с две ръце "за", но ние не сме Швейцария, където са парите на половината свят и са високо в планината. Ние сме на Балканите, кръстопът, от който всички се интересуват. Ако не си с някой по-силен за съжаление нямаш шанс да оцелееш. Ето, Сърбия е с Русия. Видяхме в какво се превърна за 20-30 години. Ние пък със сигурност преди 20-30 години бяхме поне 2-3-5 пъти по-бедни. Е? Неутралитет за нас няма как да има.
79
1
 
2
 
! Отговори
MNENIE преди 3 месеца
НАТО е Старческа Организация . България вече надмина Условието да се отделят 2% от БВП за НАТО , стана 3% . Това ще се компенсира с Увеличението НЕ на Тока , а за Достъпа на Тока в България - Фактурите ви , от 1 Юли 2024 , за Ток ще се увеличат с 50% .Получава се като във Вица - Кой е..л , е..л , Кака се Омъжи .
78
3
 
12
 
! Отговори
Пловдив преди 3 месеца
До чакам отговор:Същото това НАТО,разби армията ни, по-точно,нашите *** политици,до1989г.,имахме 400 самолета,армия със запасняците около половин милион,редовна около 150000,танкове,техника,и никой копче,не можеше да ни каже.А сега,имаме 10 самолета,от които,8 на хартия.
77
2
 
6
 
! Отговори
Столтенбергер преди 3 месеца
Велик ЮдеюМасонски Лидер! Секретар-Генерал!!
76
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Забрави да допълни , че :Войните на НАТО /САЩ/ , са ''хуманни'' , а ракетите им са , ''приятелски'' !Интересно , как ще дискотира изявлението на САЩ :--'' НАТО няма да защити ЕС , защото не си плащат достатъчно '' ... А ЕС , не е ли и той НАТО???
75
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 77 - Какъв неутралитет, от София разрешиха на Зелника да обстрелва руски градове. И един протестиращ нямаше пред тая т-нар асамблея.
74
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До до Чакам отговор "Кой ни нападна между 1990 г. и 2004 година, когато не бяхме в НАТО?" - Никой, защото ни бяха нагласили за НАТО т.е. нямаше смисъл да ни нападат. Сърбия защо я нападнаха? Ами защото не успяха да я нагласят, затова... Сега излезем ли сме първите на прицел, но се иска малко акъл, а не да ми подскачате все едно сте на мач Левски/ЦСКА...