С помощта за Киев НАТО не е част от войната, предприета от Москва

Столтенберг: Нямаме намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна
28 май 2024 16:00, Елка Василева
284
С помощта за Киев НАТО не е част от войната, предприета от Москва
Снимка: архив, БГНЕС

Нямаме никакво намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи. Той добави, че осигуряването на военна помощ за Киев не прави алианса част от войната, предприета от Москва.

Още по темата
По неговите думи правото на Украйна на самоотбрана по международното законодателство позволява поразяването на военни цели в Русия. Иначе на украинците ще им бъде трудно да се защитят, поясни той. Имаме право да подкрепяме украинците, това не прави съюзниците част от конфликта, обобщи генералният секретар.

Той отбеляза, че най-спешните нужди на украинската страна са от системи за противовъздушна отбрана. Украйна има нужда от дългосрочна и предвидима подкрепа, посочи Столтенберг. Генералният секретар призова за повече бдителност и обмен на разузнавателни данни срещу руските опити за саботиране на доставките с военна помощ за украинците. Не виждаме признаци Русия да се стреми към прекратяване на войната, Украйна преценява кои решения са приемливи за мирно споразумение, добави той.

Столтенберг уточни, че днес предстои заседание на Съвета НАТО-Украйна. Той допълни, че не е предвидено днес да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел, защото пътуването на украинския държавен глава е по покана на белгийското правителство.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нека падат бомби и на руска територия да ги изкарат руснаците по бели ***
112
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украина ще остане само област, дще бъде оглозгано от съседите и нас ни чака същия сценарий!
111
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАТО бил отбранителен съюз, моля ви се... От кой се отбранява НАТО, кой го напада?!
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
106, първо започнаха да пращат каски и аптечки.
109
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да се унищожи , зараждащият се фашизъм в Европа !Запада се е самозабравил !
108
2
 
13
 
! Отговори
Психиатър преди 3 месеца
Който си мисли, че НАТО може да победи останалия свят е психично болен или недоразвит интелектуално. Дори не става въпрос за обща култура. Такива хора са опасни както за себе си, така и за околните.
107
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
а украинците все още се надяват, че НАТО ще нападне Русия заради тях
106
12
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Нека бомбардират и русия крайно време да ги стреснат малко
105
0
 
10
 
! Отговори
НаПълно НеВаксиниран преди 3 месеца
никога няма да Забравя как Путин ни Излекува от КОВИД-а за 24часа!
104
0
 
7
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 3 месеца
До # 56. В интервюто си с Тъкър Карлсон,Путин каза: При срещата си с американския президент Клинтън му е предложил Русия да влезне в НАТО и той първоначално се е съгласил,но по-късно на вечерята след консултации с хората си му отказал-защо? Защото няма враг НАТО не е нужно няма поръчки за военнопромишлените комплекси,няма бази съответно няма поробени и зависими народи,които послушно да изпълняват всичко каквото им се каже нямаше да има и ЕС,който е клон на алианса,но в цвилната сфера.
103
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ама то и танкове нямаше да пращате нито самолети, нито ракети с далечен обсег....Защо сега да ви вярваме на думите, че войска няма да се изпраща в Украйна? След 3 месеца може и тази "червена линия" да бъде свалена.
102
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
аВЕ какви ''инструктори'' , след като нашите войници се нуждаят от инструктори ... Брей , бре !До кога ще ни смятате , че ядем доматите СО колците ?
101
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Ако излезнем от НАТО, македонците си връщат София за 3 дни!" - 3 дни са много... ама русофилите сънуват някакви велики руски или пък китайски войски, които щели да ни спасяват. Русия не може да се оправи с Украйна, а Китай все още не смее да атакува Тайван, но видиш ли България им е най-важното нещо в живота и веднага ще дойдат да ни спасят от лошото НАТО и макетата (примерно макетата).
100
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Заглавието е словестна еквилибристика. В частност: Белгия дава на киевския режим 30 изтребителя F-16 и не е част, така ли? Не може да бъде.
99
7
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 3 месеца
Нека и украйна почне да бомбардира навътре в русия,ще става по интересно
98
1
 
11
 
! Отговори
САТАНАТО преди 3 месеца
НАТО е част от войната още преди нейното започване през 2014 г. Кръвта на стотици хиляди е по ръцете на тези като изчадието Столтенберг. Дано западните сатанисти проявят разум и не се самоубият, унищожавайки целия свят. Все повече нагнетяват напрежението, а не могат да победят 85% от света. И в Третата световна сме на грешната страна - факт!
97
1
 
0
 
! Отговори
Х преди 3 месеца
пунктуация, ***...
96
2
 
2
 
! Отговори
хе хе хе преди 3 месеца
И никой не четеше какво е казал Бисмарк за договорите, измамите и руснаците. Повечко трябваше да се чете преди 2014 година, камради. Вече е късничко да обяснявате, че не сте част от конфликта. Молете се руснаците да са достатъчно слаби или достатъчно милостиви:)
95
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Лицемер..Довлякъл се е за да ни убеждава , че и ние трябва да отиваме на фронта за пушечно месо ... Накрая убедил 100 Бг-войници , които ''уж'' били за Косово , ама после се оказало че пък ''уж'' ще ''обучават'' войници в Украйна / не че нашите НЕ СТАВАТ ДА ОБУЧАВАТ , ЗАЩОТО И ТЕ НЕ СА ОБУЧЕНИ / ,... и накрая са си на фронта
94
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако излезнем от НАТО, македонците си връщат София за 3 дни!