Каква цена ще трябва да платим, ако Украйна загуби войната?

554
Каква цена ще трябва да платим, ако Украйна загуби войната?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Западът трябва прагматично да оцени военната и финансовата си помощ за Украйна и да я разглежда като инвестиция в сигурността на Европа. Защото едно поражение на Украйна ще му излезе много по-скъпо, твърдят експерти.

Ако Западът позволи на Русия да спечели войната срещу Украйна, Кремъл и неговите авторитарни съюзници ще разпространят влиянието си по целия свят, подкопавайки основите на международния ред и демокрацията, пише Виктория Власенко в "Дойче Веле". Подкрепата за Украйна, която би довела до нейната победа и впоследствие до членство в ЕС, би донесла предимства в областта на сигурността и икономиката за съюзниците на Киев. Това се казва в проучването "Украйна: цената на бездействието", изготвено от брюкселския мозъчен тръст "Приятели на Европа" в рамките на инициативата "Украйна".

Авторите на проучването базират заключенията си на интервюта с представители на НАТО, Европейската комисия, Европейската служба за външна дейност, Европейската банка за възстановяване и развитие, членове на украинското правителство и парламент, както и политически и икономически експерти от държавите членки на ЕС и НАТО. Много от интервюираните се съгласиха да дадат мнението си за изследването само при условие за анонимност.

Помощта за Украйна е не само "морално правилна"

"Войната в Украйна е крайъгълен камък за нашето време. И изборът, който правителствата на Запад ще направят в отговор на нея, ще има далечни последици не само за Украйна или Европа, но и за демокрацията по света", се казва в проучването. В него се анализират преките и хибридните заплахи, които руският режим представлява за страните от НАТО и ЕС, и се отбелязва, че финансовата и военната помощ за Украйна е не само "морално правилна", но и в геополитически и икономически интерес на Запада.

Ако Киев бъде победен, "Путин няма да се спре с Украйна, а ще продължи да развива имперските амбиции на Русия" и нито една европейска държава няма да се чувства в безопасност, се отбелязва в документа. И макар да се наблюдава спад в обществената солидарност с украинците в Европа и Северна Америка на фона на нарастващата "цена на войната" и забавянето на икономическия растеж, разходите за подкрепа на Украйна днес "ще спестят на данъкоплатците още повече разходи за отбрана в дългосрочен план".

Освен това, ако Украйна победи, тя ще бъде не само силен стратегически съюзник на Запада, но и "икономически партньор с огромен потенциал". Така по-специално следвоенното възстановяване на Украйна може да представлява значителен бизнес интерес за западните партньори. "Подкрепата за Украйна вече създава работни места на Запад, а инвестирането в нейното възстановяване ще донесе още по-големи ползи", смятат авторите на изследването. А интегрирането на селскостопанския и енергийния сектор на Украйна в европейската икономика "ще повиши сигурността на доставките и ще помогне за защитата на потребителите от ценови шокове”.

Действията на Запада са от решаващо значение за победата на Украйна и за нейното по-нататъшно движение към "демократично, европейско бъдеще". "С подходящото ниво на международна подкрепа Украйна може да постигне резултат, който да защити това бъдеще, като гарантира, че тя ще се превърне в силен, независим партньор на Запада и пример за демокрациите по света", заключават авторите на проучването.

Подкрепата на Запада е от съществено значение за победата на УкрайнаПодкрепата на Запада е от съществено значение за победата на Украйна

"Русия трябва да загуби тази война"

За две години и половина, откакто трае войната, европейците научиха, че свободата и сигурността имат цена и "тя трябва да бъде платена", заяви нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен. "Трябва да отговорим на агресора и да се изправим в защита на европейските ценности. И затова трябва да говорим не само за солидарност с украинците", каза тя. Министърката е убедена, че като помагат на Украйна, страните от ЕС "сами стават по-силни".

Досега само малко над 30 държави "подкрепят и активно помагат на Украйна", заяви естонският министър на отбраната Хано Певкур. Според него Западът трябва да реши "дали иска Украйна да спечели". "За нас е важно Украйна не само да спечели войната, но и Русия да я загуби, защото разбираме какъв е залогът", каза Певкур. Естония е една от страните, които предоставят най-голяма помощ на Украйна, като отделя 0,25 на сто от брутния си вътрешен продукт за военните нужди на Киев. "Ако други държави правеха това, което правят Естония, другите балтийски държави, Полша и Нидерландия, тази война отдавна щеше да е приключила", заяви министърът.

"Става дума за възстановяването на Руската империя”

Цената на всеки ден забавяне на западната помощ за Украйна е човешки животи и разрушена инфраструктура, заяви бившата хърватска президентка Колинда Грабар-Китарович. Войната в Украйна ще се отрази на бъдещето на цяла Европа, убедена е тя. "Нека не се заблуждаваме: войната няма да спре в Украйна. Защото става въпрос за руския експанзионизъм и възстановяването на Руската империя. Виждаме сблъсъци на различни начини на живот и на различни ценности, общи за нас и за Украйна", каза бившата президентка.

Помощта за Украйна не е скъпа прищявка или благотворителност, защото инвестицията в успеха на Украйна "ще се възвърне стократно, когато се помисли какво може да предложи на Европа", смята бившият говорител на НАТО Джейми Ши. "Украйна вече е ключов партньор на ЕС в енергийния сектор и ще стане равноправен член на нашия единен пазар. Въпреки огромните предизвикателства, Украйна продължава да провежда реформи за постигането на тази цел", заяви еврокомисарката по енергетиката Кадри Симсон. Тя подчерта, че западните партньори на Украйна "трябва да направят всичко, за да гарантират, че Украйна ще спечели". "Ако Русия спечели войната, това ще бъде голяма заплаха за енергийната сигурност на Европа", подчерта Симсон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


554
Още по темата: войната в украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
398
27
 
2
 
! Отговори
ПЕТКО САТЪРА преди 1 месец
Пак шъ повторя, понеже некъв руски фил *** изтри! Не рискувай български поговорки, да не се окаже накрая, че и нaлъмите цъфтят! СЛАВА УКРАИНЕ! Важно е да се каже! /// И кво му беше цeнзypнoтo на коментара ?!!! Или завидя че е добър?
397
1
 
31
 
! Отговори
Лллл преди 1 месец
Русия никога не губи . И сега не е загубила нищо . Вярвам в Русия !!!
396
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Да кажеш "да" на Принца на мира означава да кажеш "не" на войната, на всяка война, на самата логика на войната. Войната винаги е пътуване без дестинация, поражение без победители, лудост без извинения. Но за да кажеш "не" на войната, трябва да кажи не оръжия, защото ако човек, чието сърце е недоволно и наранено, намери в ръцете си оръдие на смъртта, рано или късно ще го използва. И как можем да говорим за мир, ако производството, продажбата и търговията с оръжия растат Днес, както по времето на Ирод, а плановете на злото, противопоставящи се на божествената светлина, се движат в сянката на ли
395
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още преди две години трябваше да подпишат мирен договор. Нямаше да умират толкова млади хора. Живота е по важен от едно парче земя. Ако на тази земя не стъпват хората които обичаш и цениш вече за какво ти е?
394
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поражението на Съединените щати в Украйна ще проправи пътя за сближаване между Берлин и Москва. Съединените щати няма да могат безкрайно да ограничават тази, образно казано, гравитационна сила, която привлича Германия и Русия една към друга.
393
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Натовецът добре знае, че истинската причина за войната.Тя е, че единствена в света на Русия е отказана безопасността й.1. НАТО се приближава агресивно до Русия последните 30+ години, заплашваики я.2. САЩ има 800 бази по света, болшинството са насочени срещу Русия.3. На 17 февруари 2022 беше подписан догивор между Великобритания,Полша и Украйна, защита. Раполагане английски войски в Украйна4. На 19 февруари 2022 Зеленски заяви, че ще разработва/разполага ядерно оръжие. Това изказване било посрещнато с ръкопляскания.5. Минските съглашения не бяха спазени от Украйна. Те забраняваха да
392
1
 
24
 
! Отговори
Toй преди 1 месец
Ако Зеленски беше истински политик, а не комик, тогава Украйна щеше да съществува до Русия в условия на взаимна търпимост, защото такава е историческата определеност, да са съседи. И постепенно с постоянство щеше да стане европейска държава. Но Зеленски се върза на обещанията на лицемерния Запад и сега затрива народ и държава.
391
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно врабче пита баща си . Какво е демокрация?Ами това сине е като отидеш в европейска държава и другите работят и ти дават пари.Е това не го ли дразни тия дето дават парите.Е дразни ги,но това е дискриминация
390
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много ми е интересно, дали сами си вярват на това, което са написали?
389
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Точно казано 404. Искаш да кажеш, че е време тази огромна територия да бъде заграбена от някой друг? Нали не мислиш, че Западът ще я остави на местните народи и ще търгува честно с тях? Аз не мога да си представя такава картинка.
388
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕ АКО А УКРАИНА ЩЕ ЗАГУБИ ВОИНАТА , ТРЯБВА ДА ИЗЛОВИМ ВСИЧКИ КОЗЯЦИ ПРЕДАТЕЛИ И СЕКС СЕКС СЕКС Е ВЕРНО НА НЯКОИ ЩЕ ИМ ХАРЕСА НО НА Е,,,Н ЧОВЕК ВЕЧЕ НИКОИ НЕ ВЯРВА
387
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 415. Ако Путин, както казваш, отдавна е загубил войната, този въпрос сега нямаше да се обсъжда. Не мислиш ли?
386
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помним какво беше преди 89та, спокойно. Само няколко хиляди руzки копейки са забравили, ама тях можем да ги дарим на другаря
385
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Путин спечели войната, това е все едно Хитлер да спечели войната - ще падне мрак, ще има робство, много хора ще умрат, още повече ще страдат, а светът бавно ще приближи към своя край. За щастие на всички добри хора, Путин не може да спечели тази война. Той я загуби още първата седмица и оттогава продължава да губи. Русия бавно потъва, руските хора страдат, обедняват и умират... Надявам се тази война да свърши скоро, но едва ли...
384
3
 
8
 
! Отговори
До БЕЗ- УМИЕ преди 1 месец
Викаш наведена глава, сабя не я сече! Наведи и кръста, пoдлoro! Ние българите вече не сме poби и имаме воля и достойнство!
383
4
 
31
 
! Отговори
Пацифист преди 1 месец
Никаква цена няма да се плати. Русия ще си вземе своето, ще го възстанови и окопае там. Ще мине време и Европа пак ще си започне търговията с Русия и всичко ще се нареди, а украинците...тех кучета ги яли горките, майките ще плачат дълго време още.
382
0
 
11
 
! Отговори
ценоразпис преди 1 месец
Всичко си има цена. Който не плаща навреме , плаща с лихвите.
381
3
 
14
 
! Отговори
БЕЗ - УМИЕ преди 1 месец
ЗАГЛАВИЕТО: "Каква цена ще трябва да платим, ако Украйна загуби войната?". / КОНТРАВЪПРОС: Каква цена ще трябва да платим, ако Украйна "спечели" войната? "СПЕЧЕЛИ" Е В КАВИЧКИ, РАЗБИРА СЕ. ВЪПРОСЪТ Е ГОТОВА ЛИ Е ЕВРОПА ЗА ВОЙНА С РУСИЯ И ЗА ПОНЯДЯНЕ НА УДАРИ С ТАКТИЧЕСКО ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ (НЕ СЪС СТРАТЕГИЧЕСКО)? Защото това ще цената, за да се "спечели" тази война с Русия.
380
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цената е 6 без 10 Кючека Хазарските уро. и Мафиози държащи Банките на Уса и управляващи под Диктат Сащ и ЕС, Нато си заминават само с Печатане на $ не става вече имат 40 трилиона на печатани ще ядът големия дебел Китайски.....
379
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статията е знаме на демокрацията, и малко си противоречи . Какво е международен ред в близкия изток. Едни и същи разпалват войни и организират преврати.