Зеленски иска зелена светлина за удари по Русия с US оръжия

Не чакайте ноември, за да помогнете на Украйна, призова той
Обновена: 10 юли 2024 07:52 | 10 юли 2024 06:24, Александър Попов
235
Зеленски иска зелена светлина за удари по Русия с US оръжия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ трябва да позволят на украинските сили да използват американски оръжия за нанасяне на удари по военни цели в Русия и окупирания Крим, говорейки в Института "Роналд Рейгън" преди срещата на върха на НАТО.

"Представете си колко много можем да постигнем, когато всички ограничения бъдат премахнати", каза украинският президент.

Политиката на САЩ в момента не позволява на украинските войски да използват далекобойни ракети ATACMS и други оръжия от САЩ за нанасяне на удари по цели дълбоко в руската територия.

Когато през май Русия започна засилената си офанзива срещу Харковска област, САЩ дадоха временно разрешение на Украйна да използва американски оръжия за нанасяне на удари по руски цели в близост до границата на региона.

Зеленски похвали това решение в речта си, като заяви, че то е позволило на украинските сили да отблъснат руската офанзива и да защитят по-добре градовете в Харковска област от непрестанните въздушни атаки.

"По същия начин сега можем да защитим нашите градове от руските управляеми бомби, ако американското ръководство направи крачка напред и ни позволи да унищожаваме руските военни самолети в техните бази", каза той.

Украинският лидер заяви, че подобно решение ще доведе до "незабавен резултат".

Той каза още, че ударите на далечни разстояния с американски оръжия биха могли да ускорят контранастъплението на Украйна в окупираните от Русия територии.

Не чакайте ноември, за да помогнете на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски призова американските политически лидери във Вашингтон да не чакат резултата от президентските избори в САЩ през ноември, за да предприемат решителни действия в помощ на страната му срещу руската инвазия, предаде Ройтерс.

"Всички чакат ноември. Американците чакат ноември, в Европа, Близкия изток, в Тихия океан, целият свят е обърнал поглед към ноември, а честно казано и руският президент Владимир Путин чака ноември", заяви Зеленски.

"Време е да излезем от сянката, да вземем твърди решения /.../ да действаме, а не да чакаме ноември или някой друг месец", допълни той.

Зеленски каза, че не може да предскаже какво ще направи Доналд Тръмп, ако бъде избран за втори мандат като президент на САЩ през ноември, като добави, че не познава добре Тръмп, но се надява подкрепата на Америка за Киев да не се промени.

"Не го познавам много добре. Не знам. Имах срещи с него и то добри срещи, когато беше президент/.../ но не минахме през войната с него", каза Зеленски. "Не мога да ви кажа какво ще направи той, дали ще бъде президент на САЩ. Не знам".

По-късно Зеленски благодари на съюзниците от НАТО, които обещаха повече въздушна отбрана, за да помогнат на Украйна да се защити от руските дронове и ракетни атаки, отбелязва ДПА.

"Благодарен съм на нашите партньори /.../ за приетата решителна декларация в подкрепа на системата за противовъздушна отбрана на Украйна за защита на нейните хора, градове и критична инфраструктура", написа той в "Екс".

При официалното откриване на срещата на високо равнище на НАТО във Вашингтон, на която присъства и Зеленски, президентът Байдън обяви нова военна подкрепа за Украйна.

"Русия няма да победи", заяви категорично президентът на САЩ в дългоочакваната си реч, след като четири месеца преди президентските избори възникнаха въпроси за способността му да отстоява политическата линия на демократическия лагер, отбелязва Франс прес.

"Допълнителните системи "Пейтриът", SAMP/T и IRIS-T SLM, както и други тактически системи за противовъздушна отбрана, предоставени на Украйна от партньорите, ще ни помогнат да унищожаваме руски дронове и ракети и да защитаваме по-добре украинците от руския въздушен терор, като например вчерашната жестока атака срещу главната ни детска болница", отбеляза Зеленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: натосащзеленски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
14
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 1 месец
Нещата отиват към: Имаше Украйна - няма Укрална! Лошото е че ще закачи и съседите.Буферната зона всъщност ще бъде една радиоактивна пустиня.
177
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този не знае какво си пожелава. После ще се оплаква, че му пускат ракети по Киев и други градове! Изобщо не мисли за народа си! И без това останаха наполовина, иска и последните, все още не избягали от страната, да бъдат унищожени!
176
0
 
6
 
! Отговори
Пловдив преди 1 месец
Хахахах то зеля и до тоалетната като ходи иска разрешение от тези който нямат нищо общо с войната в Украйна .
175
15
 
4
 
! Отговори
Иво преди 1 месец
Това е най-доброто и правилно решение! Никакви калпави самолети, танкове и различни такива отпадъци. Възможно най-огромното количество ракети и дронове, с възможно най-голямата далекобойност. И разрешение за удари по военни и индустриални обекти без никакви ограничения. Ще излезе много по-евтино и практично. Едновременно изтощава ПВО системите, а пробилият процент ракети, нанасят доста сериозни поражения. Путин няма да използва ядрено оръжие в задния си двор. Не е глупав
174
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За който не се учи от историята, историята се повтаря.
173
1
 
4
 
! Отговори
До 185 преди 1 месец
Аре стига с тези евреи, бе. Времето на антисемитизма е отживелица и неуместна в днешни време. Освен в Иран и други такива режими.
172
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
евреи от цял свят, обединени от желание да унищожат русия.
171
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеленчо иска да запали цяла Европа и целия свят заради неговите провали и грешки.
170
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Груйо МихаловМалееее! Нали неска почивен ден в болницата?
169
0
 
18
 
! Отговори
.|. преди 1 месец
Бита карта!
168
2
 
25
 
! Отговори
Даа преди 1 месец
Проста сметка:До сега Америка и ЕС наляха в Украйна около 500 милиарда долара.Населението на ЕС и Америка е около 1 милиард души.Това значи ,че всеки гражданин на ЕС и Америка ,от новороденото до пенсионера е дарило на Украйна 500 долара.Сиреч ,моето семейство е 4-ри членно и това значи,че аз,съпругата и непълнолетните ми две деца сме дали на Украйна общо 4000 лева.Изводите оставям на вас
167
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато змията усеща, че краят и наближава хапе безогледно. Особено зелената змия.
166
18
 
2
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 месец
Целта е Европа. ЕС е единственото място в Света, където човек все още "звочи гордо ". На всякъде другате човека е биоединица под контрол, без право на мнение... В Русия само да кажеш "не на войната" и изчезваш в сибирската пустош. Крайно десните са слуги на капитала и пъкления план не ги слушайте те са част от врага, макар и да не го знае членската им маса съставена от регресирали личности ...
165
2
 
19
 
! Отговори
НАРКОМАНЧЕТО преди 1 месец
Президент ли си, на петела джуката ли си? От кораба майка ли чакаш разрешение ПЕДРОЗО? Бегай да опънеш една линия бЕло. Анимационен президент. Ако украинските националисти те докопат жив ще те одерат, че им съсипа родината.
164
1
 
13
 
! Отговори
3 милярда идат.. преди 1 месец
Китайците войски са на полската граница-за учения с Беларус. Русия ще пусне и мигрантите от средна Азия и Индокитай (милярди) в Европа. Наплива на финландската граница е голям . Е наще политици и бизнес ни ги носят с ВИП самолети до България с настаняване и готова работа, колко им вземат за вип канала не се знае, но на черно се давт над 20 хиляди долара за място в метален контейнер за нелегален канал....
163
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеленски иска ''светлина''... !Много скоро ще я получи , от ядрената гъба !
162
1
 
18
 
! Отговори
Външно разознаване преди 1 месец
Китайците дойдоха да правят учения тия дни на границата с Полша и Беларус. Това говори ли ви нещо ?
161
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, резултатът ще е незабавен, вчера видяхме разгрявката. И това само с крилати ракети, аюи ако литнат и Гераните?
160
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зелев не прави сметка , че г-жа Зеленска няма да може да си подкара прескъпата лимузина!
159
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво станЪ с ''болницата'' ,.... пак с укренска ракета по свой обект !Не че някой ви повярва !