Зеленски иска зелена светлина за удари по Русия с US оръжия

Не чакайте ноември, за да помогнете на Украйна, призова той
Обновена: 10 юли 2024 07:52 | 10 юли 2024 06:24, Александър Попов
235
Зеленски иска зелена светлина за удари по Русия с US оръжия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ трябва да позволят на украинските сили да използват американски оръжия за нанасяне на удари по военни цели в Русия и окупирания Крим, говорейки в Института "Роналд Рейгън" преди срещата на върха на НАТО.

"Представете си колко много можем да постигнем, когато всички ограничения бъдат премахнати", каза украинският президент.

Политиката на САЩ в момента не позволява на украинските войски да използват далекобойни ракети ATACMS и други оръжия от САЩ за нанасяне на удари по цели дълбоко в руската територия.

Когато през май Русия започна засилената си офанзива срещу Харковска област, САЩ дадоха временно разрешение на Украйна да използва американски оръжия за нанасяне на удари по руски цели в близост до границата на региона.

Зеленски похвали това решение в речта си, като заяви, че то е позволило на украинските сили да отблъснат руската офанзива и да защитят по-добре градовете в Харковска област от непрестанните въздушни атаки.

"По същия начин сега можем да защитим нашите градове от руските управляеми бомби, ако американското ръководство направи крачка напред и ни позволи да унищожаваме руските военни самолети в техните бази", каза той.

Украинският лидер заяви, че подобно решение ще доведе до "незабавен резултат".

Той каза още, че ударите на далечни разстояния с американски оръжия биха могли да ускорят контранастъплението на Украйна в окупираните от Русия територии.

Не чакайте ноември, за да помогнете на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски призова американските политически лидери във Вашингтон да не чакат резултата от президентските избори в САЩ през ноември, за да предприемат решителни действия в помощ на страната му срещу руската инвазия, предаде Ройтерс.

"Всички чакат ноември. Американците чакат ноември, в Европа, Близкия изток, в Тихия океан, целият свят е обърнал поглед към ноември, а честно казано и руският президент Владимир Путин чака ноември", заяви Зеленски.

"Време е да излезем от сянката, да вземем твърди решения /.../ да действаме, а не да чакаме ноември или някой друг месец", допълни той.

Зеленски каза, че не може да предскаже какво ще направи Доналд Тръмп, ако бъде избран за втори мандат като президент на САЩ през ноември, като добави, че не познава добре Тръмп, но се надява подкрепата на Америка за Киев да не се промени.

"Не го познавам много добре. Не знам. Имах срещи с него и то добри срещи, когато беше президент/.../ но не минахме през войната с него", каза Зеленски. "Не мога да ви кажа какво ще направи той, дали ще бъде президент на САЩ. Не знам".

По-късно Зеленски благодари на съюзниците от НАТО, които обещаха повече въздушна отбрана, за да помогнат на Украйна да се защити от руските дронове и ракетни атаки, отбелязва ДПА.

"Благодарен съм на нашите партньори /.../ за приетата решителна декларация в подкрепа на системата за противовъздушна отбрана на Украйна за защита на нейните хора, градове и критична инфраструктура", написа той в "Екс".

При официалното откриване на срещата на високо равнище на НАТО във Вашингтон, на която присъства и Зеленски, президентът Байдън обяви нова военна подкрепа за Украйна.

"Русия няма да победи", заяви категорично президентът на САЩ в дългоочакваната си реч, след като четири месеца преди президентските избори възникнаха въпроси за способността му да отстоява политическата линия на демократическия лагер, отбелязва Франс прес.

"Допълнителните системи "Пейтриът", SAMP/T и IRIS-T SLM, както и други тактически системи за противовъздушна отбрана, предоставени на Украйна от партньорите, ще ни помогнат да унищожаваме руски дронове и ракети и да защитаваме по-добре украинците от руския въздушен терор, като например вчерашната жестока атака срещу главната ни детска болница", отбеляза Зеленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: натосащзеленски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе Зеленски ти що още не си обявил война на Русия??? Тогава свободно можеш да използваш квото ти дадат миротворците.
137
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като за начало около 20-40 ATACMS ще полетят към военните летища на РФ. От тях руската ПРО може да свали не повече от 40-60%. Никой не се интересува от невоенни цели. Да би мирно седяло, не би на НАТО модерните оръжия отблизо видяло! Модерни модерни- лека, полека НАТО си дава всичко ненужно на Украйна и прави място за новите си разработки. За Бога, Пейтриът и ATACMS са на по 40 години. HIMARS- също. Има къде-къде по-модерни неща.
136
17
 
6
 
! Отговори
До 146 преди 1 месец
Русия иска ли разрешение от Иран, КНДР и всичките си бедняци съюзници, за да използва техните оръжия на терен в Украйна? Като за начало, за 1 нощ си заминават всички военни летища, които руският бедняк използва за удари, защото се видя, че руската ПВО и ПРО е тотално надценена и не функционира. Какво ще направи руската смешка? Ще използва ядрено оръжие от ярост ли? Че нали ще стане пустиня за час, ако го направи... И планетата си отива. Това ли мислиш, че ще стане? Русия трепери в момента!
135
0
 
7
 
! Отговори
до 146 преди 1 месец
Я кажи какво ще отприщи да се посмеем малко.
134
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде давайте му най накрая зелена светлина, че веднъж завинаги руснаците да сложат край на този конфликт и всички ние останалите да си продължим живота.....бедна му е фантазията какво ще отприщи нашмъркания инфантил.
133
1
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/142 "Че то ноември идва Тръмп и Украйна няма да видят нови уръжия." - ще видят. Вчера одобриха 40 милиарда годишно. Поне 20 милиарда годишно от ЕС. Лошо няма. Все пак 80% от про'с'таците у нас гласуваха да ги плащат.
132
4
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Русия трябваше отдавна да удари с нюк базите на режима в Киев и да превърне министерствата в кратери. Да видим тогаз великото НАТО какво ще направи?
131
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия ще стане за тотален резил, ако САЩ позволи. И не виждам защо да не позволи. Летището във Воронеж си заминава за минута.
130
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че то ноември идва Тръмп и Украйна няма да видят нови уръжия. Войната е към края си.
129
7
 
6
 
! Отговори
Крундел преди 1 месец
още от ден първи трябваше да няма подобни ограничения, представете си примерно по ленд лиз американците да налагаха ограничения на ссср по кои германски цели да удрят и колко дълбоко...а, понеже бидоня и администрацията му са неадекватни, след някой и друг месец програмата за дронове на украинците ще стане достатъчно добра, та да изключат тока в европейската част на рф и без американски оръжия, почнаха ударите по подстанции, ще стане забавно като москва останат без ток...
128
3
 
11
 
! Отговори
Костя преди 1 месец
Този очевидно иска да доутрепе армията и народа си, но Ноември именно той ще приключи завинаги
127
2
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Зеления е най-дълбоко законспирирания и ценен агент на Русия в Украйна! За по-добър, Путин не можеше и да си мечтае! Ако Зеленски го беше грижа за Украйна и живота на украинците, тэ щеше да изпълни Минските споразумения и войната нямаше да започне, а Донецка и Луганска област щяха още да си са в пределите на Украйна, с известно самоуправление. А Путин щеше да се пука от яд зад руско-украинската граница!
126
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зелената светлина може да доиде единствено от една по силна доза ,
125
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Зеленски мандата му изтече а пък в САЩ ще има избори и се търсят кандидати. Вземете го и той да дава а не да иска !
124
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рускоговорящия вереин Зеленски работи за пълна окупация и капитулация на Украйна и да направи всяко украинско дете сирак! Децата му са също рускоговорящи и не говопят украински, както и половин Украйна се!
123
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иска зелена светлина но да не получи червена !?!
122
4
 
21
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Единственото, което иска наркоманчето е нещата да ескалират до ядрени бомби по Киев. Ако Русия направи това, вътрешно наркоманчето ще бъде най-щастливия човек, защото това ще даде зелена светлина на запада да се намеси официално. На фашистите никога не им е пукало за човешките животи. За тях принципа винаги е бил "или аз, или никой друг".
121
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те си правят постоянни екскурзии по света това как да е. Но защо събират постоянно пари за зеленото жуже за зелен хайвер де.
120
3
 
26
 
! Отговори
ЦРУ постановката преди 1 месец
с болницата се провали заради кофти снимки! зелени каръци!
119
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз точно това питам. Нали украйна сваляше всички ракети точно над Киев но точно тая над болницата не я свали защо точно тая не е свалена. Да не са си я изтреляли сами. Така излиза.