Зеленски иска зелена светлина за удари по Русия с US оръжия

Не чакайте ноември, за да помогнете на Украйна, призова той
Обновена: 10 юли 2024 07:52 | 10 юли 2024 06:24, Александър Попов
235
Зеленски иска зелена светлина за удари по Русия с US оръжия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ трябва да позволят на украинските сили да използват американски оръжия за нанасяне на удари по военни цели в Русия и окупирания Крим, говорейки в Института "Роналд Рейгън" преди срещата на върха на НАТО.

"Представете си колко много можем да постигнем, когато всички ограничения бъдат премахнати", каза украинският президент.

Политиката на САЩ в момента не позволява на украинските войски да използват далекобойни ракети ATACMS и други оръжия от САЩ за нанасяне на удари по цели дълбоко в руската територия.

Когато през май Русия започна засилената си офанзива срещу Харковска област, САЩ дадоха временно разрешение на Украйна да използва американски оръжия за нанасяне на удари по руски цели в близост до границата на региона.

Зеленски похвали това решение в речта си, като заяви, че то е позволило на украинските сили да отблъснат руската офанзива и да защитят по-добре градовете в Харковска област от непрестанните въздушни атаки.

"По същия начин сега можем да защитим нашите градове от руските управляеми бомби, ако американското ръководство направи крачка напред и ни позволи да унищожаваме руските военни самолети в техните бази", каза той.

Украинският лидер заяви, че подобно решение ще доведе до "незабавен резултат".

Той каза още, че ударите на далечни разстояния с американски оръжия биха могли да ускорят контранастъплението на Украйна в окупираните от Русия територии.

Не чакайте ноември, за да помогнете на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски призова американските политически лидери във Вашингтон да не чакат резултата от президентските избори в САЩ през ноември, за да предприемат решителни действия в помощ на страната му срещу руската инвазия, предаде Ройтерс.

"Всички чакат ноември. Американците чакат ноември, в Европа, Близкия изток, в Тихия океан, целият свят е обърнал поглед към ноември, а честно казано и руският президент Владимир Путин чака ноември", заяви Зеленски.

"Време е да излезем от сянката, да вземем твърди решения /.../ да действаме, а не да чакаме ноември или някой друг месец", допълни той.

Зеленски каза, че не може да предскаже какво ще направи Доналд Тръмп, ако бъде избран за втори мандат като президент на САЩ през ноември, като добави, че не познава добре Тръмп, но се надява подкрепата на Америка за Киев да не се промени.

"Не го познавам много добре. Не знам. Имах срещи с него и то добри срещи, когато беше президент/.../ но не минахме през войната с него", каза Зеленски. "Не мога да ви кажа какво ще направи той, дали ще бъде президент на САЩ. Не знам".

По-късно Зеленски благодари на съюзниците от НАТО, които обещаха повече въздушна отбрана, за да помогнат на Украйна да се защити от руските дронове и ракетни атаки, отбелязва ДПА.

"Благодарен съм на нашите партньори /.../ за приетата решителна декларация в подкрепа на системата за противовъздушна отбрана на Украйна за защита на нейните хора, градове и критична инфраструктура", написа той в "Екс".

При официалното откриване на срещата на високо равнище на НАТО във Вашингтон, на която присъства и Зеленски, президентът Байдън обяви нова военна подкрепа за Украйна.

"Русия няма да победи", заяви категорично президентът на САЩ в дългоочакваната си реч, след като четири месеца преди президентските избори възникнаха въпроси за способността му да отстоява политическата линия на демократическия лагер, отбелязва Франс прес.

"Допълнителните системи "Пейтриът", SAMP/T и IRIS-T SLM, както и други тактически системи за противовъздушна отбрана, предоставени на Украйна от партньорите, ще ни помогнат да унищожаваме руски дронове и ракети и да защитаваме по-добре украинците от руския въздушен терор, като например вчерашната жестока атака срещу главната ни детска болница", отбеляза Зеленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: натосащзеленски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото повече иска, толкова повече получава! Русия не му отказва и му праща все повече!Но за жалост на убитите и ранените!
117
3
 
21
 
! Отговори
Капитулирай бе! преди 1 месец
Капитулирай бе, наркоман! Това отровно зелено водорасло като се нашмърка с бело, само зелени светлини му се привиждат в изпържения от наркотици мозък.
116
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо ни трябва нато, след като няма Варшавски договор и всички се пишем демократи? Ако се закрие нато, Америка и ЕС няма да имат измислен враг и всичко ще си дойде на мястото. Но........... всичко е пари! Няма нато, няма оръжие, няма производители и няма завоеватели, т.е. колонизатори!
115
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Господ на бодлива крава рога не дава.
114
2
 
14
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
Май изпросваш на украинците една 100 километрова санитарна зона около Киев, каквато все още има около Чернобил. Ти, естествено ще заминеш в Израел, въпреки, че си хазарин и там не ти е съвсем родина. Търпението си има граници.
113
2
 
15
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
Голяма лъжа и измама е тая О'крайна, благодарение най-вече ей на тази зелена, потна и много мазна матрьошка. Бандерите така и не искат да признаят, че укринцата са менте, създадено по изкуствен начин, а руснаците - оригинал. Нещо като при България и РСМ. Колкото повече продължава "войната" в О'крайна, щото това не е война като война, толкова повече окраинците ще губят. А може и да загубят всичко. Със зелената светлина, която иска да получи Зельонкий, бандерите няма да постигнат абсолютно нищо.
112
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя няма ли да го очистят че да приключва тая война
111
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има ли по *** организация от НАТО и ние чий го крепим в нея щом на този който вече е никой и няма мандат за президент щото отдавна му изтече срока му дават думата и внимание да говори-. Този е президент колкото съм и аз. Страх го беше да направи избори щото нямаше кой да го избере а е удобен за краварите.Нищо да очаква че Ресия ще изравни Киев и Украйна със земята и един няма да остане жив.
110
1
 
18
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Без сателитите на нато и сащ нито една ракета няма да стигне целта,Украйна няма нужното оборудване.
109
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще видите че не им трябва разрешение щом имат оръжията ще ударят. Няма начин. Те са фашисти.
108
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера се опита са изстреля една такава но не отиде далеч. Дамо до кварталната му болница стигна.
107
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Егати безумеца този. Внимавай какво си пожелаваш защото може да се сбъдне. При последния терористичен акт организиран от Украйна, останаха без електричество за 2 дена. Внимавай този път да не е за 1 месец.
106
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Из един път идват определени мнения с по 4 и дори по 8 харесвания. Как става това. Ние сме тук във форума и го виждаме.
105
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И защо им е на Русия да атакува детска болница! Малко е като сценарий от войната в Газа. Хамас атакува училище - Америка праща още петдесет миляра помощ и атомна бомба!
104
2
 
0
 
! Отговори
До 100 преди 1 месец
Бравоооо, развесели мв ранорано, благодаря!
103
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто няма миг спокойствие без това фалшифициране. Ние не сме виновни че сме наблюдателни и го виждаме.
102
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейките не знаят, че Севастопол в момента и от доста години е военна зона, не плаж. Там не плажуват.)))) Боже, прибери си фейкавите вересии!
101
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак почна форумната крава с фалшифицирането на лайковете. Когато думите не стигат.
100
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До sotir Споко, няма как да стане. И за там акъл трябва. Копейките нямат собствен такъв. Мозъкът им се състои от митрофановски диктовки и московски облъчващи емисии. Колко му трябва на един безхарактерен, неук и завистлив човек?
99
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зелински иска! Ами дайте му, за да го смаже с оправдание Путин и света да кротне!