Зеленски иска зелена светлина за удари по Русия с US оръжия

Не чакайте ноември, за да помогнете на Украйна, призова той
Обновена: 10 юли 2024 07:52 | 10 юли 2024 06:24, Александър Попов
235
Зеленски иска зелена светлина за удари по Русия с US оръжия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ трябва да позволят на украинските сили да използват американски оръжия за нанасяне на удари по военни цели в Русия и окупирания Крим, говорейки в Института "Роналд Рейгън" преди срещата на върха на НАТО.

"Представете си колко много можем да постигнем, когато всички ограничения бъдат премахнати", каза украинският президент.

Политиката на САЩ в момента не позволява на украинските войски да използват далекобойни ракети ATACMS и други оръжия от САЩ за нанасяне на удари по цели дълбоко в руската територия.

Когато през май Русия започна засилената си офанзива срещу Харковска област, САЩ дадоха временно разрешение на Украйна да използва американски оръжия за нанасяне на удари по руски цели в близост до границата на региона.

Зеленски похвали това решение в речта си, като заяви, че то е позволило на украинските сили да отблъснат руската офанзива и да защитят по-добре градовете в Харковска област от непрестанните въздушни атаки.

"По същия начин сега можем да защитим нашите градове от руските управляеми бомби, ако американското ръководство направи крачка напред и ни позволи да унищожаваме руските военни самолети в техните бази", каза той.

Украинският лидер заяви, че подобно решение ще доведе до "незабавен резултат".

Той каза още, че ударите на далечни разстояния с американски оръжия биха могли да ускорят контранастъплението на Украйна в окупираните от Русия територии.

Не чакайте ноември, за да помогнете на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски призова американските политически лидери във Вашингтон да не чакат резултата от президентските избори в САЩ през ноември, за да предприемат решителни действия в помощ на страната му срещу руската инвазия, предаде Ройтерс.

"Всички чакат ноември. Американците чакат ноември, в Европа, Близкия изток, в Тихия океан, целият свят е обърнал поглед към ноември, а честно казано и руският президент Владимир Путин чака ноември", заяви Зеленски.

"Време е да излезем от сянката, да вземем твърди решения /.../ да действаме, а не да чакаме ноември или някой друг месец", допълни той.

Зеленски каза, че не може да предскаже какво ще направи Доналд Тръмп, ако бъде избран за втори мандат като президент на САЩ през ноември, като добави, че не познава добре Тръмп, но се надява подкрепата на Америка за Киев да не се промени.

"Не го познавам много добре. Не знам. Имах срещи с него и то добри срещи, когато беше президент/.../ но не минахме през войната с него", каза Зеленски. "Не мога да ви кажа какво ще направи той, дали ще бъде президент на САЩ. Не знам".

По-късно Зеленски благодари на съюзниците от НАТО, които обещаха повече въздушна отбрана, за да помогнат на Украйна да се защити от руските дронове и ракетни атаки, отбелязва ДПА.

"Благодарен съм на нашите партньори /.../ за приетата решителна декларация в подкрепа на системата за противовъздушна отбрана на Украйна за защита на нейните хора, градове и критична инфраструктура", написа той в "Екс".

При официалното откриване на срещата на високо равнище на НАТО във Вашингтон, на която присъства и Зеленски, президентът Байдън обяви нова военна подкрепа за Украйна.

"Русия няма да победи", заяви категорично президентът на САЩ в дългоочакваната си реч, след като четири месеца преди президентските избори възникнаха въпроси за способността му да отстоява политическата линия на демократическия лагер, отбелязва Франс прес.

"Допълнителните системи "Пейтриът", SAMP/T и IRIS-T SLM, както и други тактически системи за противовъздушна отбрана, предоставени на Украйна от партньорите, ще ни помогнат да унищожаваме руски дронове и ракети и да защитаваме по-добре украинците от руския въздушен терор, като например вчерашната жестока атака срещу главната ни детска болница", отбеляза Зеленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: НАТОСАЩЗеленски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
19
 
8
 
! Отговори
Време е ! преди 2 месеца
Всички червени линии да паднат и на Украйна да и се предоставят оръжията и свободата да победи окончателно
97
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Удар по ДБ в столичен град далеч от фронта в навечерието на срещата на върха на Нато в САЩ за да дадат разрешение за удари по градове и плажове в Русия. Перфектно измислено.
96
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еленски как ще обясни издънката,че украинци са получили съобщение от Монобанк да събират пари за същата тази болница на 05.7.2024-та,а други са получили същото съобщение на 06.07.?В същото време това се случва на 08.07.Как така са знаели предварително?И защо вчера укрите са арестували момчето,което е заснело видеото с удара по болницата?Искат да прикрият случая ли?Те с непълнолетни ли воюват или с руснаците?!Още от самото начало на войната се скъсаха да пишат против Ангелчетата от Донбас.Отврат!
95
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До бай Пецо Странно. Следващите месеци от три години все не идват. Смени си врачката и дилъра. Некадърници са.
94
16
 
5
 
! Отговори
Sotir преди 2 месеца
Продажните копейки биха предали страната ни веднага на Путин
93
6
 
16
 
! Отговори
! преди 2 месеца
Зеленски е пионка! Казва и прави това което му наредят господарите! Господарите искат да избиват славяни - получава им се от двете страни на фронта! Войната ТРЯБВА да бъде изнесена от Европа! Време е отвъд океана да опитат жилото, не само мед да си хапват! Време е да умират хамерикански о...епки! ТОГАВА ДРУГА ПЕСЕН ЩЕ ЗАПЕЯТ И НАТОВЦИ И ЗЕЛЕНЯСАЛИ!!! Свят без РУСИЯ, няма и не може да има - кой разбрал разбрал....
92
10
 
5
 
! Отговори
смеехххх преди 2 месеца
Недейте13 плака копейки КЪСИЯ е същия ходи и обира оръжията от Иран Северна Корея Китай
91
21
 
6
 
! Отговори
Слава на Украйна преди 2 месеца
Надявам се ако някога България бъде нападната да има такъв достоен политик като Зеленски, който няма да избяга а ще защитава страната си докрай!
90
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След като Путин не си цени, нито си пази хората, защо Зеленски да е длъжен да му ги пази? Бих по крепостните, докато се светнат, че са манипулирани от едно ненормално комплексирано джуджаче.
89
4
 
10
 
! Отговори
бай Пецо преди 2 месеца
да де, ама вместо ракети, западняците не е зле да предоставят на укронациститите няколко тона вазелин за следващите месеци
88
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 102 Да, точно това е Путин: сатанист, нацист и луда калинка.
87
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сатаниста нацист е жаден за още кръв
86
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин ще умре преди Зеленски. ЕГНто не прощава.
85
12
 
3
 
! Отговори
ами преди 2 месеца
Всичко трябва да им се даде
84
3
 
18
 
! Отговори
Щипка преди 2 месеца
Как така не вярваш на правоверната информация?!Винаги, ама винаги преди някакво събитие падат бомби върху болници, родилни отделения, блокове......., а и всички ракети и бомби се свалят, само тия срещу болниците някак си се пропускат.П.п. дано не сме свидетели на термоядрени действия, ама някой навива пружината .....
83
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо у нас е забранено да се каже истината директно . Но засегнатата страна веднага се познава. Почва да обижда. Тоест прав си но ние сме повече и по силни. Ще те понабием . . .
82
3
 
7
 
! Отговори
Хи хи преди 2 месеца
Добре реве зеленото жужи, ама много малко, трябва лупа, за да го видиш !
81
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако зависеше от мен - давай! Но САЩ няма да разрешат. В доктрината им пише защита, не нападение. И военна помощ, ако бъдат помолени от подходяща държава. Това не ти е Русия, да бърка едното с другото. Грешката на САЩ е, че не предостави оръжия още в първия ден на войната. Вече е малко късно.
80
3
 
6
 
! Отговори
Леля чичо преди 2 месеца
Като чета зеленски , всъщност чета нато а като го обърнеш от долу пише маде ин бритайн , колкото по скоро слънцата светнат в англосаксонските столици толкова по бързо в света ще дойде мир, на слугите на сатаната мястото им е в ада
79
3
 
21
 
! Отговори
Постановка преди 2 месеца
Как пък точно разрушиха болницата преди срещата на НАТО,също като с Буча преди срещата на ЕВропейските лидери в Киев.