След пиянска вечер било взето решението Украйна да взриви "Северен поток"

Идеята се родила от една нощ на тежък алкохол и желязната решителност
15 авг 2024 22:40, Нели Христова
201
След пиянска вечер било взето решението Украйна да взриви "Северен поток"
Снимка: БГНЕС

Висши украински военни са съставили дръзкия план за взривяване на руските газопроводи "Северен поток" по време на пиянска вечер, сочи разследване.

"Северен поток 1" и "Северен поток 2", по които се транспортира газ по дъното на Балтийско море, бяха разрушени от серия взривове през септември 2022 г., седем месеца след като Русия започна инвазията си в Украйна.

Взривовете разрушиха три от четирите тръбопровода и предизвикаха бурни спекулации относно възможния виновник - да не говорим за енергийната криза на континента.

Сега обаче украински военен, за когото се твърди, че е участвал в операцията, разказа пред Wall Street Journal, че саботажът, осъществен с една яхта, шестчленен екипаж, елементарно водолазно оборудване и комплект леки експлозиви, е измислен от няколко украински военни по време на купон.

"Цялото нещо се е родило от една нощ на тежък алкохол и желязната решителност на шепа хора, които са имали смелостта да рискуват живота си за своята страна".

Един от участвалите офицери и трима други източници, запознати с плана, заявиха пред WSJ, че първоначално той е бил одобрен от украинския президент Володимир Зеленски, но казаха, че бившият главнокомандващ на въоръжените сили Валерий Залужни е инструктирал екипа да продължи атаката, дори след като Зеленски се разколебал.

Украинските заподозрени са обвинени, че са транспортирали експлозивите, използвани при нападението, с ветроходната яхта "Андромеда", според разследвания, проведени от Германия и разкрити от германски медии.

Разследването на WSJ разкрива, че след като са съгласували намерението си да взривят „Северен поток", украинските офицери са проучили стар план, замислен от украинското разузнаване и западни експерти, за атака срещу тръбопроводите след анексирането на Крим, но бързо са отхвърлили този подход поради високата му цена.

Вместо това е разработен по-опростен план, включващ екип от шестима души, които ще използват малка ветроходна лодка - "Андромеда" - за изпълнение на мисията, предполагаемо с помощта на полска туристическа агенция, свързана с украинското разузнаване.

През юни 2023 г. Зеленски настоя, че Киев не е знаел нищо за какъвто и да е план за взривяване на тръбопроводите.

„Не съм направил нищо подобно. Никога не бих го направил", каза той в интервю за германския BILD.

Източници на WSJ обаче твърдят, че Зеленски е бил напълно наясно с плана и първоначално му е дал зелена светлина, но по-късно се е отказал, след като ЦРУ е разбрало за мисията и го е помолило да я прекрати, пише Daily mail.

Твърди се, че генерал Залужни, негов главнокомандващ по това време, а сега посланик в Обединеното кралство, не се е подчинил на заповедите на Зеленски и е казал на екипажа все пак да извърши нападението.

Самият Залужни отхвърли тези твърдения на WSJ като „обикновена провокация", тъй като съветникът на украинския президент Михайло Подоляк отрече участието на страната си и вместо това посочи с пръст Русия.

„Подобен акт може да бъде извършен само с големи технически и финансови ресурси... а кой е разполагал с всичко това по време на бомбардировката? Само Русия", заяви Подоляк.

Германия, Дания и Швеция започнаха разследване на инцидента, а шведите откриха следи от експлозиви върху няколко предмета, намерени на мястото на експлозията, което потвърждава, че взривовете са били умишлени.

Но шведското и датското разследване бяха прекратени през февруари тази година, без да бъде идентифициран нито един заподозрян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Укронацизма трябва да бъде затрит. Както и цялата измислена държава "украйна". Никой нищо добро не е видял от тези. Нито Русия, нито Европа. Прости хора от покрайнините на Русия, които се оставиха да бъдат нацифицирани в името на интереса на наглосаксонците. Ако трябва нека да играе вече ядрената бомба и стига са ги мотали.
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не се окаже накрая, че ние сме гръмнали тръбите?
52
3
 
15
 
! Отговори
Цирк ЕС преди 1 месец
И същата Европа която заради взривяването на СП,изпадна в криза и зависимост от сащ,храни с милиарди уж взривилите украйнци газопровода?!?!
51
0
 
14
 
! Отговори
Ихтамнет преди 1 месец
"елементарно водолазно оборудване и комплект леки експлозиви" - газопровода минава по дъното на Балтийско море. Там където е взривът, дълбочината е над 80 метра. Безопасна дълбочина за леководолаз е до 60 метра. Освен това елементарно водолазно оборудване и лек експлозив може да се купи от всеки супер маркет.
50
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Ива видео където Байдън казва че те ще го разрушът.
49
1
 
3
 
! Отговори
Ей Ви НА ЦСКА преди 1 месец
Нобелиста Лех ВАЛЕНСА доказан МИЛИЦИОНЕР ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ СЛУЖБИ според комисията по досиетата на ПОЛША бил заявил цитирам:"РУСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ РЕДУЦИРАНО ДО САМО ПЕТДЕСЕТ МИЛИОНА............РУМЕН РАДЕВ ОТ ДИМИТРОВГРАД Е УКРАИНСКИЯТ БАНДЕРОВЕЦ НА ЩАЗИТО БАЙ ПЕШО НА ЕВРОНЮЗ БЪЛГАРИЯ................МИЛИЦИОНЕР ИВО ИНДЖЕВ СЪС ЗАПОВЕД ОТ ДС му е наредено от Митьо Гестапото ДА СЕ ВНЕДРИ В СДС и е женен за рускиня с цели ПЕТ полурусначета от нея
48
4
 
3
 
! Отговори
80-ти левъл преди 1 месец
Киев създаде 1-вата си военна комендатура в Курска област. Комендант е генерал Москальов АААХАХАХАХАХ не мога просто ахахахахахах ))))))))) Тролене 80-ти левъл, браво ))))))
47
3
 
2
 
! Отговори
Да ама не! преди 1 месец
Радев пренася два тона боб в куфари за Путин и Медведев.Готвача на Путин слага повече мерудия и след запой двамата отделят газове с огромно налягане.Меркел и замирисало и турила тапа и гъзо-провода гръмнал........
46
12
 
4
 
! Отговори
Цирк преди 1 месец
Руснаците сами са си го взривили, за да оправдаят нахлуването си в Украйна. Не им ли научихте вече номерата? Та те имат 150 други тръби, бълха ги ухапала за една гръмнала тръба и малко изтекъл газ. Не им пука изобщо.
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е Украйна.Няма такава техническа възможност.Виновните отдавна ги наказа урагана Иън така че всичко е точно.После на протест пред водолазите им отидоха акулите и крокодилите,защото искаха лично да се разправят с тях за екокатастрофата.Обаче всеки път като спорите за СП1 и СП 2 сащисаните получават бури,защото отгоре ви казват кой е.Стига им толкова.Стига спорете.
44
2
 
17
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 месец
Абсолютни лъжи.Путин каза кой е виновника.Ако бяха някви мизерни украйнци,германците нямаше да мълчат като риби а норвежците нямаше да спрат раследването
43
1
 
8
 
! Отговори
Gorskio преди 1 месец
Е.ати простотиите! Честно кой ги измисля тези идиотщини?
42
1
 
10
 
! Отговори
Конфуции преди 1 месец
Добре де, като са взели решението на пияна глава, на другия ден не са ли го ревизирали?
41
1
 
4
 
! Отговори
Пояснения преди 1 месец
Гледай видеата Професор Пламен Петков по ТВ Европа на Петър Стоянов............Храбрият Професор там нарича всичките жители на Димитровград :"УВРЕДЕНИ" като после добавя че "НИЩО ЧИТАВО НЕ МОЖЕ ДА ПРОИЗЛЕЗЕ ОТ ТАМ"...........Румен Радев и Украинците са от този ЛОШ МАТЕРИАЛ..............преди над 11 години го излъчваха по ТВ-то на БАЙ ПЕШО КОНЯ сегашна Евронюз България и съм го запомнил заради МАЛОУМНОТО ГЕНОЦИДНО ПУБЛИЧНО ГОВОРЕНЕ а след години това се МАТЕРИАЛИЗИРА със войната ......ЩАЗИ ПЕШО ?
40
1
 
10
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 месец
Тази история е достойна да влезе в "Приказки от 1001 нощи!"Но все пак отдавам нужното по отношение на фантазия и креативност на тези, които са решили да натопят Залужни и да се отърват от него!...В нета има достатъчно материал да това ,защо такъв газопровод не може да бъде взривен от аматьори,най-малко за това че не могат да свалят/поставят в/у газопровода такова количество взрив,което е необходимо за разкъсване на тръбата....около 200 кг.на тръба!?.
39
0
 
7
 
! Отговори
era преди 1 месец
блажени са вярващите...
38
7
 
7
 
! Отговори
ДА, Примери бол преди 1 месец
Новоизбраната председателка на Международния наказателен съд (МНС) Томоко Акане изрази категоричното си убеждение, че руският президент Владимир Путин, срещу когото съдът в Хага издаде заповед за арест, ще бъде изправен пред правосъдието заради военните си престъпления в Украйна
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И един мармот...
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 37, така ли? Значи са капитулирали или фалирали, кога стана това? Това съм го пропуснал. Я скивай САЩ вече са в рецесия, в Англия се пребиват по улиците в гражданска война, ЕС също е в рецесия, Украйна губи по целия фронт.
35
1
 
3
 
! Отговори
Примери бол преди 1 месец
Павел Лазаренко , министър-председател на Украйна 1996 г. - 1997 г. Доктор на икономическите науки.В САЩ е осъден на 10 г. затвор и глоба от 10 милиона $ за финансова злоупотреба , корупция, пране на пари, изнудване и измама . Според ООН и Световната банка, Лазаренко е откраднал около 200 милиона $ . Украйна обвинява Лазаренко че е прехвърлил незаконно повече от 320 милиона долара в Съединените щати.