След пиянска вечер било взето решението Украйна да взриви "Северен поток"

Идеята се родила от една нощ на тежък алкохол и желязната решителност
15 авг 2024 22:40, Нели Христова
201
След пиянска вечер било взето решението Украйна да взриви "Северен поток"
Снимка: БГНЕС

Висши украински военни са съставили дръзкия план за взривяване на руските газопроводи "Северен поток" по време на пиянска вечер, сочи разследване.

"Северен поток 1" и "Северен поток 2", по които се транспортира газ по дъното на Балтийско море, бяха разрушени от серия взривове през септември 2022 г., седем месеца след като Русия започна инвазията си в Украйна.

Взривовете разрушиха три от четирите тръбопровода и предизвикаха бурни спекулации относно възможния виновник - да не говорим за енергийната криза на континента.

Сега обаче украински военен, за когото се твърди, че е участвал в операцията, разказа пред Wall Street Journal, че саботажът, осъществен с една яхта, шестчленен екипаж, елементарно водолазно оборудване и комплект леки експлозиви, е измислен от няколко украински военни по време на купон.

"Цялото нещо се е родило от една нощ на тежък алкохол и желязната решителност на шепа хора, които са имали смелостта да рискуват живота си за своята страна".

Един от участвалите офицери и трима други източници, запознати с плана, заявиха пред WSJ, че първоначално той е бил одобрен от украинския президент Володимир Зеленски, но казаха, че бившият главнокомандващ на въоръжените сили Валерий Залужни е инструктирал екипа да продължи атаката, дори след като Зеленски се разколебал.

Украинските заподозрени са обвинени, че са транспортирали експлозивите, използвани при нападението, с ветроходната яхта "Андромеда", според разследвания, проведени от Германия и разкрити от германски медии.

Разследването на WSJ разкрива, че след като са съгласували намерението си да взривят „Северен поток", украинските офицери са проучили стар план, замислен от украинското разузнаване и западни експерти, за атака срещу тръбопроводите след анексирането на Крим, но бързо са отхвърлили този подход поради високата му цена.

Вместо това е разработен по-опростен план, включващ екип от шестима души, които ще използват малка ветроходна лодка - "Андромеда" - за изпълнение на мисията, предполагаемо с помощта на полска туристическа агенция, свързана с украинското разузнаване.

През юни 2023 г. Зеленски настоя, че Киев не е знаел нищо за какъвто и да е план за взривяване на тръбопроводите.

„Не съм направил нищо подобно. Никога не бих го направил", каза той в интервю за германския BILD.

Източници на WSJ обаче твърдят, че Зеленски е бил напълно наясно с плана и първоначално му е дал зелена светлина, но по-късно се е отказал, след като ЦРУ е разбрало за мисията и го е помолило да я прекрати, пише Daily mail.

Твърди се, че генерал Залужни, негов главнокомандващ по това време, а сега посланик в Обединеното кралство, не се е подчинил на заповедите на Зеленски и е казал на екипажа все пак да извърши нападението.

Самият Залужни отхвърли тези твърдения на WSJ като „обикновена провокация", тъй като съветникът на украинския президент Михайло Подоляк отрече участието на страната си и вместо това посочи с пръст Русия.

„Подобен акт може да бъде извършен само с големи технически и финансови ресурси... а кой е разполагал с всичко това по време на бомбардировката? Само Русия", заяви Подоляк.

Германия, Дания и Швеция започнаха разследване на инцидента, а шведите откриха следи от експлозиви върху няколко предмета, намерени на мястото на експлозията, което потвърждава, че взривовете са били умишлени.

Но шведското и датското разследване бяха прекратени през февруари тази година, без да бъде идентифициран нито един заподозрян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А колко ли тежка пиянска вечер е имало в Кремъл, когато са взели решение крайно слабата и неподготвена Русия да нападне Украйна.
33
2
 
2
 
! Отговори
ОЩЕ ЦИРК ВЕРСИИ преди 1 месец
СТАЛИН РАЗМЕНЯ милиони украинци от Полша срещу милиони поляци от Украйна през периода от 1945 до 1953........факт...........по ТВ ЕВРОПА сега Евронюз имаше за редовен гост вече УМРЕЛИЯТ Професор Пламен Петков заявил цитирам:"бригадирският преселнически Димитровград само УВРЕДЕНИ хора може да създава"..............демек УВРЕДЕНИЯТ Ви Президент Румен Радев е от Димитровград и ИЗНЕНАДВАЩ УКРАИНСКИ БАНДЕРОВЕЦ.......БАЙ ПЕШО ОТ БКП НА ЦРУ КЪМ САЩ ВИ УРЕДИЛ РУСКИТЕ ТРУПОВЕ С УКРАИНСКИТЕ още преди 15 г
32
5
 
15
 
! Отговори
Костя Копейкин преди 1 месец
Другата скривана до сега истина е, че гордостта на руския черноморски флот никога не е потъвал, а в действителност след като крайцера Mосква успешно утилизира две ракети "Нептун" беше предислоциран на морското дъно за изпълнение на задачи в рамките на спецоперацията, а Пригожин бе командирован там лично от другаря Путин за да следи и координира действията на екипажа...
31
1
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Приказки под шипковия храст. Подходящо четиво за деца и евроатлантици.
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Измислици премислици . Пиянски вдъхновения . Но Байдън вече продава газ американска в Азия че е по изгодно вместо на Европа . А нещастната Европа пак ще трябва да нарушава санкциите и да взема газ от водата .
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брей този военен отворко какви ли небивалици изръси в това интервю, само забрави, аджеба да каже как точно слезе до дъното на Балтийско море, от къде взе и как пренесе дълбоководната техника и взрив. Все пак това не е гмуркане на 7-8 метра до дъното наезеро да търси съкровище.
28
2
 
10
 
! Отговори
Пояснявам преди 1 месец
Вашингтон предаде украинската върхушка. Зеленски е фалирал проект, както Сомоса, Карзай и други агенти на Вашингтон. Същата съдба чака и компрадорската върхушка в полуколонията България, - Бойко Борисовци, Делян Пеевски и прочие . Вероятно службите ще ги отстрелят, по заповед от посолството на САЩ. Решаваща е ролята на посолството, защото в Белия дом едва ли знаят за съществуването на евроатлантическа България.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 22, защо не са имали, спомни си как в началото непрекъснато зеленски заплашваше всички, немците не искаха да му дават оръжие, не искаха от Европа да му дават пари, той заплашваше с украинските бежанци в Европа, че могат да им организират това онова, ами протестите, ами украинската ракета която уби поляци на полска територия, а Полша им е най-големият съюзник в Европа, всички се надяваха украйна да победи Русия, не оправда очакванията, навремето са заложили на Хитлер, а той бомбардира Лондон
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега обаче украински военен, за когото се твърди, че е участвал в операцията, разказа пред Wall Street Journal"Да не се окаже, че този приказлив украински военен, че е на заплата на КГБ(ФСБ).Пълни измишльотина, а и се учудвам, че украински офицери прекарват лятната си отпуска не в Гърция, България, Хърватия, а в... Полша, баш до Северен паток.
25
1
 
8
 
! Отговори
блицкриг преди 1 месец
Винаги когато съм пил украинска водка, са ми идвали добри идеи.
24
0
 
18
 
! Отговори
ЦРУ2 преди 1 месец
и при това и на 80 метра под Вода!!
23
0
 
10
 
! Отговори
ЦРУ преди 1 месец
когато всичко в което Стадото Вярно - няма нищо Общо с Реалността - Мисията ни е Изпълнена - девиз калиграфиран в Централата на ЦРУ в Лангли, Вирджиния! то така се Взривават - то така се Взривява Стоманене тръба с Дебелина 15 сантиметра!!
22
1
 
12
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Определено са го решили на пиянската вечер. А после са го и извършили на сутринта! Не знам, но ако това наистина е писано от WSJ, каква е аудиторията, която целят медиите в днешно време?
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 21, оказва се, че и пиели
20
1
 
12
 
! Отговори
Кога преди 1 месец
Краяная е имала ресурс да осъществи подобно начинание. Пак ги хвърлиха на вълците, понеже вече ясно виждат, накъде духа вятъра. За неразбралите - можеха просто да спрат газът по собствените си тръби, пък и кога са имали интерес да съсипят икономиката на Германия и на ЕС като цяло. Ама нищо - сега те ще го изядат, пък вашите "атлантици" ще си спретнат поредната войничка далеч от белия им дом. Признавам - това го умеят.
19
7
 
17
 
! Отговори
Костя Копейкин преди 1 месец
Ама другари, не е само това. Украинците сами си нападнаха държавата като нагло обвиниха за това любимия ни Путин.
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде сега ако обичате и да изброите всички медии у нас и по света, които ни опяваха 2г. и половина, че това била руска атака, саботирали собствения си тръбопровод, и т. и т.н. И оттук нататък така трябва бъде....лъжата и пропагандата трябва да се изопачават, независимо откъде идват, от едната страна, от другата, от ляво, от дясно, от средата....лъжата има много лица, истината само едно!
17
2
 
21
 
! Отговори
SmO преди 1 месец
Чист Украински тероризъм.
16
2
 
23
 
! Отговори
НаПълно НеВаксиниран преди 1 месец
ако Вервате на тези приказки от 1001 нощ, 100% съм сигурен сте и КОВИД Бустерирани!
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
след Курския "подвиг" нещата рязко се промениха, германия обвинява украинците че са взривили СП, защо тогава полският премиер писа "благодари америка", а после го изтри, вкарването на диверсионни групи които избиват цивилни и разрушават домовете им колкото и за Борел да е самоотбрана ( от възрастни, жени и деца?) си е тероризъм, в случая държавен, нали точно в това обвиняват руснаците, а се оказва, че тези на които дават милиарди са за убиване на цивилно население