Украинската офанзива в Курск дава надежда след бомбите и мъката

Хората в Суми одобряват навлизането в Русия
18 авг 2024 19:56, Александър Попов
434
Украинската офанзива в Курск дава надежда след бомбите и мъката
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В украинската гранична област около Суми много хора бягат от руските бомби, а войниците са накрая на силите си. Но изненадващото украинско настъпление на руска територия им вдъхва известна надежда, пише АРД, цитирани от "Дойче Веле".

Украинските войници тръгват към фронта въодушевени, изглеждат уверени в себе си, разказва АРД в репортаж от Суми. Пътят на войниците води право към Русия - където украинската армия вече контролирала над 80 села.

Артьом е високопоставен украински офицер, участвал в планирането на офанзивата в Курска област. „Това стана възможно чрез скрито придвижване на частите", обяснява той пред германската обществено-правна медия. Съвсем малък брой хора били запознати с тези планове. А информационното пространство умишлено е било частично запълнено с дезинформации. „Руснаците не можеха да допуснат, че сме в състояние да проведем такава операция", допълва офицерът.

Украинската офанзива забавя ход

Десет дни след началото си украинската офанзива забави темпото си. По данни на военното ръководство частите напредват с по един километър на ден. Хиляди цивилни руснаци бягат, пише АРД.

В украинските гранични региони пък много хора се стичат към Суми. В местния координационен център те могат да получат хуманитарна помощ.

Пред един от входовете му са застанали Олга, Людмила и Игор от Юнакивка и пушат. Още преди началото на украинската офанзива селото им постоянно е било подложено на руски артилерийски обстрел, мнозина са избягали отдавна, разказва Людмила. „Но сега вече заминават и най-издръжливите. Руснаците ни обстрелват много по-интензивно. Селото се евакуира", казват те.  

„Кой би искал да изостави дома си?", пита жената, цитирана от АРД. И тя, както и другите, е родена в Юнакивка, никога не е живяла другаде. „Имам кокошки, гъски, кози, кучета, котки", уточнява Людмила. За да хранят животните си, тримата редовно се връщат в селото - въпреки бомбите, посочва Олга. „Оставихме всичко, с което сме се сдобили през годините." Пътуват на свой риск. „Никой не знае дали ще се върнем."

Наблизо е застанала и Олександра, която държи на ръце малката си дъщеричка. И те двете са живели над две години под постоянен обстрел. „Дъщеря ми се страхува и плаче. Когато ни обстрелват, казва: „Мамо, бум" - и тръгва да бяга. Вече сме свикнали с това."

Но сега вече просто трябва да се махнат, посочва Оксана пред АРД. Тя не знае дали някога ще може да се върне в родината си. Но смята, че украинската офанзива в Русия е правилна стъпка. В продължение на две години те са изтърпявали всичко. „Колко деца, колко хора загинаха? Колко болници и колко родилни домове бяха разрушени?" Нахлуването на руска земя е правилно и трябва да продължи, подчертава Александра.

Украинската атака е повдигнала духа

На редица места в граничния регион тези дни се събират уморени, но доволни войници. Те не би трябвало да говорят с журналисти. Но се вижда, че настроението им е добро - за разлика от положението в източната част на страната, където руските войски напредват.

Настъплението в Курска област повдигна духа в цялата страна, смята офицерът Артьом. „Трудното е, че не можем да окажем подкрепа в Донбас", посочва той пред АРД. Но тази операция е по-важна. Загубите, причинени на врага само за няколко дни, са много по-големи, отколкото ако войниците биха били изпратени в други райони като Донецк или Запорожие.

Артьом е убеден, че армията може да продължи да напредва и още. Украинските части са поели инициативата и поставят Русия под натиск. Така в мъката, войната и бомбите в Суми изведнъж се появява и малко увереност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от НОТИФИКАЦИИ
Русия превзе ключово село до Покровск в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
19
 
21
 
! Отговори
Данте Алигиери преди 4 седмици
Надежда всяка тука оставете. Русия е велика сила. Ако реши ще затрие целия свят за една нощ.
238
5
 
13
 
! Отговори
Хххх преди 4 седмици
Надеждата умира последна...но все пак умира....
237
12
 
16
 
! Отговори
До 260 преди 4 седмици
Май ти нямаш акъл за 5 стотинки и още се опитваш да си пробуташ украинската простотия
236
13
 
21
 
! Отговори
По голяма тъпотия преди 4 седмици
Не бях чел, като изключим интервюто на оная Наталия Нагорна общата на укропите. Стичали се хората към Суми - тия си мислят, че няма как да разбереш истината. А що не пишете за мародерствата на укропите, вече има доста клипчета в телеграм - укроп по време на мародерство на магазин и после същия в плен. Или укропи товарят в камьон цивилни и след това същите укропи в плен. "Операцията" в Курск ще свърши като контранаступа, те вече 1/3 от урките дадоха фира и продължават с бързи темпове да отлитат.
235
14
 
15
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 седмици
Аз се благодаря че путин няма акъл за 5 стотинки и ще закопае рашизма дълбоко в блатото, където му е мястото.
234
12
 
20
 
! Отговори
До 257 преди 4 седмици
Ти се благодари, че Путин не е като Нетаняху и води война само срещу на бандеровците,а не срещу всички украинци
233
3
 
13
 
! Отговори
До 257 преди 4 седмици
Други просешки фантазии имаш ли?
232
19
 
15
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 седмици
Представете си САЩ да атакува Мексико и 2 години да не може да влезе на 100км от границата, и да пускат денонощно пропаганда как героично победоносно са превзели някое селце с 10 къщи. Като междувременно просят оръжие от Канада и Куба и търсят наемници от Боливия и Еквадор. Ама нали става дума за Расия, те са си велика сила ама по техните руски стандарти. По руските стандарти и ние сигурно сме велика сила.
231
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кво да се готви тия се самоубиха статистиката за 10 дни в Курска област е ужасяваща и това са новополучени западни машини-50 танка-262 бронирани машини-45 бронетранспортьори-25 бтр -25 оръдия-7 рсзои в тоя дух ,а човешките загуби са над 3500 и това са подразделения обучавани и окомплектовани на запад,Оттам влезлите ще излезнат в ковчези или ще бъдат пленени
230
2
 
10
 
! Отговори
До 253 преди 4 седмици
Ние си стоим в държавата,а ти какво правиш тук освен да разтягаш просешки локуми
229
12
 
11
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 седмици
Голата истина - ако расия имаше армия за 5 стотинки нямаше да седиме тука и да си говориме колко били силни. Много са силни, много са велики, ама все нещо не им се получава - лошо време, тютюнопушене, някое камъче на пътя...
228
5
 
18
 
! Отговори
Справедлив преди 4 седмици
По скапана пропаганда не бях чел досега.
227
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Глупости! Готви се нещо голямо срещу Украйна! И това ще ги довърши!-:)
226
2
 
10
 
! Отговори
До 247 преди 4 седмици
Така ли бе просяк и кой си ти ,а едно дребно пълзящо просяче,а що не си на фронта ефирно геройче,а?
225
3
 
14
 
! Отговори
Дядката преди 4 седмици
Какви глупости пишат в тоя сайт?С тези драсканици скоро ще се превърне в лъжлив и фалшив сайт!
224
6
 
5
 
! Отговори
Да знаете преди 4 седмици
Американските бомби са на щастието, а руските са на мъката. Едните са хубави бомби а другите лоши бомби! Има разлика!
223
16
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 седмици
То какво излезе - цялата налична расийска вайска е в Украйна, а расийската граница я пазят 18-годишни наборници с дървените автомати. Бива ли така да се излагат, нали са велика сила.
222
6
 
6
 
! Отговори
До 233 преди 4 седмици
До Грозната истина.Товa,че някой защитава тия.дето нямат е достоен за уважение бе просяк,а ти какъв си на България на българите освен паразuт и то нагъл като хлe6арка,аре бегай , че....
221
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
на бандеровците влизането беше влизане в КУРск и сега ще разберат че е с СК и то гуем бабомецовски....щобтехника придвижват не е истина какво ще става..
220
7
 
12
 
! Отговори
Обективни истини преди 4 седмици
Аз не мога да разбера,що за кReтен трябва да си ,за да стAнеш военен или войник и да си жертваш живота заради някаква умряла кауза. Евала на всички избягали украинци