Декрет на Орбан остави над 3000 украински бежанци на улицата

Повечето от тях са роми, говорещи унгарски
Обновена: 27 авг 2024 20:46 | 27 авг 2024 20:45, Петър Бойчев
99
Декрет на Орбан остави над 3000 украински бежанци на улицата
Снимка БГНЕС

Малки деца спят върху чанти. Жени с уморени и безпомощни лица седят върху куфари, сгъваеми столчета или просто на земята, а полицай бди децата да не тичат по улицата. Тези дни унгарските медии показват именно такива кадри - те са от село Коч в северозападната част на Унгария, пише Дойче веле.

На сто украински бежанци, предимно жени и деца, им се наложи да напуснат мястото, в което бяха настанени, и те изведнъж се оказаха на улицата, а нощта прекараха под открито небе. Сътрудници на неправителствени унгарски организации се опитаха да им намерят подслон - но напразно.

Наред с хората от Коч, тези дни над 3000 украински бежанци в Унгария останаха без покрив. Тъй като на 21 август влезе в сила нов декрет на премиера Виктор Орбан, който силно ограничава помощите за украинските бежанци.

Съгласно декрета държавно финансиране за настаняване ще се предоставя само на украинските бежанци, които са от райони, пряко засегнати от бойните действия в Украйна. Това ще трябва да се удостоверява с актуална адресна регистрация.

Освен това в бъдеще държавното финансиране за настаняване ще е ограничено по време - от датата на регистрацията на съответния бежанец до края на следващия месец. А списъкът на районите, които са пряко засегнати от бойните действия в Украйна, ще се актуализира от унгарското правителство ежемесечно.

Въз основа на декрета над 3000 украински бежанци губят покрив над главата си. Те са предимно от най-западната част на Украйна и имат официален статут на "временно нуждаещи се от защита". Повечето от тези хора са унгарскоговорящи роми. До момента те са били настанени или в сгради, които са били празни, или в големи частни пансиони.

Пълномощникът на унгарското правителство за украинските бежанци Норберт Пал още в началото на юли обоснова ограничаването на помощите по следния начин: "След 2,5 години това е разумна и правилна мярка, тъй като през това време онези, които са искали да стъпят на собствените си крака в Унгария, са можели да го направят".

Гергей Гуляш, шеф на канцеларията на унгарския премиер Орбан, заяви на пресконференция: "Неприемливо е да се злоупотребява, защото държавата отпуска ежемесечно много пари за хора, които са трудоспособни". В какво се състоят въпросните злоупотреби не бе обяснено.

"Всъщност се твърди, че засегнатите сами са си виновни, ако не са успели да си намерят дом", казва пред ДВ Андреас Ледерер от Хелзинкския комитет в Унгария. "В повечето от засегнатите семейства мъжете работят. Но въпреки това семействата не могат да си позволят да наемат жилище или пък просто не могат да си намерят." Ледерер определя декрета като "ново дъно на унгарската миграционна политика".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от Русия
Украйна прекоси червените линии на Москва и Вашингтон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
19
 
! Отговори
Браво Поклон преди 3 седмици
Орбан е истински родолюбец човек обичащ страната и народа си! Вън украинската и руска *** от Европа да ходят да се самоизбиват във плаклетата братоубийсгвена война създадена от Америка по глупав народ от рускоукройнския историята не помни!
68
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това се нарича ,защитаване на национални интереси,браво на Орбан.
67
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
да идват тук на 5-звезден ол инклузив!
66
3
 
7
 
! Отговори
до 65 преди 3 седмици
Оххг и дъщеря ти така ми казва по-голям от теб няма". Хахахах
65
7
 
6
 
! Отговори
до 64 преди 3 седмици
Чак толкова краен не съм хехех. Аз дребни неща правя - пукам им топките, крада им колелетата, тровя им домашните любимци, нахъсвам добермана да ги лае. Много е яко да ги гледаш като опулят едни такива ужасени погледи хаххаха
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До до 62 - Успокой се, по-голяма от теб няма да станат, ненадминат си утайко!
63
11
 
8
 
! Отговори
до 62 преди 3 седмици
Оу даааа, няма по-гнусни от малките копейки. Братовчедка ми работи като лелка в детска градина и съм я инструктирал д а ги подлага на тотален тормоз. Никакво спане, развалена храна, крясъци. Не ми се мисли какви уттайки ще станат утре хахахах
62
1
 
21
 
! Отговори
Мухаха преди 3 седмици
Украински роми ??? Или по-точно роми представящи се за украинци си живеят вече 2.5 години на държавни разноски .... и сега реват щото авантата спряла.
61
6
 
13
 
! Отговори
до 55 преди 3 седмици
Присъединявам се. На мои познати семейство с две малки деца им изгоря къщата и ме молеха да се настанят у нас докато си намерят жилище. Изгоних ги на улицата и ги пратих да искат помощ от путин. Така се постъпва с тия гадове. Децата са същите малки гадчета като родителите си, направо са им одрали кожите. Отвратителни са. :(
60
5
 
23
 
! Отговори
Аноним преди 3 седмици
Само у нас Ол инклузива по курортите продължава.Не знам друга държава която да ги отглежда по курорти
59
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дефакто това са бежанци от режима на бандеровците
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Нане Дори и да дават това са от вноските на същата държава и после искат ти да даде 10 пъти повече от ессср.
57
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как толкова години за тая крастава *** не се намери някой Орбан. Евала. Не цепи басма ни на ЕС, ни на никой. Гледа само доброто за народа си.
56
2
 
19
 
! Отговори
Нане преди 3 седмици
Лъжат мажат наще утепляци, че брюхселса уж давал пари за тях... Нищо не дават, всичко е на мой и ваш гръб, тия да си живучкат на воля... Цените растат да може да има повече ДДС да се пълни бюджета и да продължават си ги хрантутят.... Питайте, колко е помоща само за една укра.... ===)))
55
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пожелавам на всички злорадстващи да се озоват в същото положение като украинските бежанци! Това лято горяхте - не се научихте, тогава сега ще се давите. :)))
54
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И е прав! За пореден път...
53
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако бях украинец, щях да ида в руската армия. Ще имам подслон, ще съм облечен и нахранен и оръжие ще ми дадат да трепя тия, заради които съм избягал.
52
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Унгарските фашисти копаят дъното всеки ден. Дебелакът спазва инструкциите от Кремъл. Прави ли впечатление колко много от путинските матрьошки са все 200 кила шопарес???
51
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изпращаите всички гнусни хохли в Брюксел и в Америка да си вземат те запалиха войната те ги направиха бежанци. Интересно е че бягат само тези който имат пари всички който нямат немогат дори да напуснат ус-райна
50
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Путин може да прибере бежанците от цял свят и няма да усети! И армията ще удвои!