Дясната ръка на Зеленски, Дмитро Кулеба, подаде оставка

Миналата година той даде две условия, при които би напуснал
4 сеп 2024 09:45, Нели Христова
172
Дясната ръка на Зеленски, Дмитро Кулеба, подаде оставка
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба подаде оставка, съобщи председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук на 4 септември.

Стефанчук каза, че потенциалната оставка на Кулеба ще бъде "разгледана на някое от предстоящите пленарни заседания", но не посочи дата.

Служейки като външен министър от 2020 г., Кулеба е в челните редици на усилията на Украйна да ангажира международните си съюзници и да осигури нови партньорства от началото на пълномащабната война.

След по-ранни слухове за уволнението му през август 2023 г. Кулеба каза по националната телевизия, че не е загрижен за тази възможност.

"Аз работя, никоя работа не е постоянна и съм напълно спокоен за всичко", заяви той тогава.

"Казах в самото начало, че ще напусна при две обстоятелства: първото е, ако президентът ме помоли да го направя. Второто е, ако вляза в някакво фундаментално противоречие с външната политика и не смятам за възможно да работя с това", добави Кулеба.

Украинска правда съобщи на 3 септември, позовавайки се на неназовани източници, че Кулеба ще бъде уволнен и че неговият заместник все още се обмисля. Най-вероятният кандидат за поста ще бъде заместник-министърът на външните работи Андрий Сибиха, казаха източниците.

Новината следва редица други високопоставени министри, които подадоха писмата си за оставка предишния ден - министърът на стратегическата промишленост Александър Камишин, министърът на правосъдието Денис Малюска, министърът на екологията Руслан Стрилец, вицепремиерът по европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина и Вицепремиерът и министър на реинтеграцията Ирина Верещук.

Виталий Ковал, ръководител на Фонда за държавна собственост на Украйна (SPFU), също подаде оставката си девет месеца след като беше на поста.

Причините за оставките не бяха посочени. Новината дойде след месеци на информация за възможна смяна на няколко украински министри.

Дейвид Арахамия, ръководителят на партията Слуга на народа на президента Владимир Зеленски в парламента, каза на 3 септември, че преустройството ще засегне повече от половината от персонала на правителството.

"Утре е денят на уволненията, а вдругиден е денят на назначенията", добави той.

Зеленски каза през март, че украинците могат да очакват още промени в правителството в бъдеще след разтърсване на вътрешния му кръг.

След това през май бяха освободени министърът на инфраструктурата и вицепремиер по реконструкцията Александър Кубраков и министърът на земеделието Микола Солски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от Русия
Владимир Путин формира руската младеж по свой образ и подобие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
17
 
! Отговори
До 105 преди 2 седмици
Тоест Кулеба вече не е съгласен със Зеленски и иска Украйна да подпише капитулация нали ?И аз това мисля
102
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само за зеленски няма проблем. Отдавна не е президент. Мандата му изтече. Той може и да не е в украйна да лети за САЩ.
101
22
 
1
 
! Отговори
123 преди 2 седмици
Копейките няма как да проумеят, че един министър, ако не е съгласен с шефа си - подава оставка. За тях всичко е конспирация, наредено от Сорос, Рокфелер или филанкишията. В Демокрацията е така, в Русия няма вариант да не си съгласен с шефа. Има де - падаш от високо, пиеш чай или се самоубиваш с 8 изтрела в гърба.
100
0
 
12
 
! Отговори
Мда преди 2 седмици
А това е от сутрешните удари :Руснаците са нанесли удар по концентрация на украинска техника край Суми, унищожени са 20 машини и 80 бойци от ВСУУнищожени са: седем единици товарна техника, четири единици бойна бронирана техника, девет единици високопроходима техника и до 80 бойци на украинските въоръжени сили, посочва ведомството.Министерството на отбраната на Русия уточни, че целите са били в района на селището Новие Баси, на седем километра югоизточно от Суми.В нета има и кадри от удара
99
0
 
7
 
! Отговори
един въпрос: преди 2 седмици
Този в призивна възраст ли е?
98
0
 
6
 
! Отговори
Мда преди 2 седмици
Официалните жертви са 53 и издирват още 13 затрупани под останките ...около 800 тона тухли и бетон трябва да бъдат разчистени
97
0
 
11
 
! Отговори
вече и не най-умните преди 2 седмици
"съветници" на зеления фасул почват да подгряват накъде вървят нещата!
96
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изхода на войната в Украйна ще реши изборите в САЩ а не обратното както се опитват да внушават сорросоидите.
95
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Войната ще свърши преди изборите в САЩ. Отдавна го пиша това. Поне от няколко месеца.
94
0
 
18
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 2 седмици
Само пп такива знаци веднага се разбира че Украйна яко губи и че ще загуби в крайна сметка войната.
93
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кулеба е дипломат по рождение. Като беше тука в началото на войната наш'те депутатки бяха полудели по него.
92
0
 
17
 
! Отговори
51 преди 2 седмици
Войната е към края си, украинците ще се предадат и преди руснаците да влязат в Киев.САЩ и Германия спряха помощите, вече нямат далавера от руска Украйна.Зеле е нелегитимен, правителство нямат. Ще дадат цялата си територия на Русия срещу връщане на на сватбарите от Курск.
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кулеба е син на дипломат и дипломат от кариерата. Ще замине посланник на Запад. Предполагам във Франция.
90
0
 
17
 
! Отговори
До 83 преди 2 седмици
Официално са 119, плюс 4 шведски инструктора обучаващи украинците по радиоелектронна борба, управление на дронове и обслужване на шведските самолети които в скоро време ще им бъдат дадени. Това е официално, но какво е имало още там не е ясно, но от вчера това е 5-та оставка на висшестоящ украинец. Явно много ги е заболяло.
89
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Взеха да се разбягват нещо... Четвърти за седмица
88
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Това не е воина на украйнците а на сащ и НАТО те карат на сила украйнците да воюват ако откажат ги разстрелват. Зеленски стегна куфарите да бяга срахгое данего убият своите
87
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Явно не се е справил с просията
86
0
 
12
 
! Отговори
Шукаар преди 2 седмици
Плъховете напускат кораба?
85
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще те гепят, където и да се скриеш. Като азовци в Азовстал.
84
0
 
23
 
! Отговори
удрИ преди 2 седмици
Дааа , интересно кого ли чак толкова са ударили руснаците вчера в Полтава , та ,а броени часове принудиха Зеленски да изгони самия Кулеба и да смени половината правителство ?