Дясната ръка на Зеленски, Дмитро Кулеба, подаде оставка

Миналата година той даде две условия, при които би напуснал
4 сеп 2024 09:45, Нели Христова
172
Дясната ръка на Зеленски, Дмитро Кулеба, подаде оставка
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба подаде оставка, съобщи председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук на 4 септември.

Стефанчук каза, че потенциалната оставка на Кулеба ще бъде "разгледана на някое от предстоящите пленарни заседания", но не посочи дата.

Служейки като външен министър от 2020 г., Кулеба е в челните редици на усилията на Украйна да ангажира международните си съюзници и да осигури нови партньорства от началото на пълномащабната война.

След по-ранни слухове за уволнението му през август 2023 г. Кулеба каза по националната телевизия, че не е загрижен за тази възможност.

"Аз работя, никоя работа не е постоянна и съм напълно спокоен за всичко", заяви той тогава.

"Казах в самото начало, че ще напусна при две обстоятелства: първото е, ако президентът ме помоли да го направя. Второто е, ако вляза в някакво фундаментално противоречие с външната политика и не смятам за възможно да работя с това", добави Кулеба.

Украинска правда съобщи на 3 септември, позовавайки се на неназовани източници, че Кулеба ще бъде уволнен и че неговият заместник все още се обмисля. Най-вероятният кандидат за поста ще бъде заместник-министърът на външните работи Андрий Сибиха, казаха източниците.

Новината следва редица други високопоставени министри, които подадоха писмата си за оставка предишния ден - министърът на стратегическата промишленост Александър Камишин, министърът на правосъдието Денис Малюска, министърът на екологията Руслан Стрилец, вицепремиерът по европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина и Вицепремиерът и министър на реинтеграцията Ирина Верещук.

Виталий Ковал, ръководител на Фонда за държавна собственост на Украйна (SPFU), също подаде оставката си девет месеца след като беше на поста.

Причините за оставките не бяха посочени. Новината дойде след месеци на информация за възможна смяна на няколко украински министри.

Дейвид Арахамия, ръководителят на партията Слуга на народа на президента Владимир Зеленски в парламента, каза на 3 септември, че преустройството ще засегне повече от половината от персонала на правителството.

"Утре е денят на уволненията, а вдругиден е денят на назначенията", добави той.

Зеленски каза през март, че украинците могат да очакват още промени в правителството в бъдеще след разтърсване на вътрешния му кръг.

След това през май бяха освободени министърът на инфраструктурата и вицепремиер по реконструкцията Александър Кубраков и министърът на земеделието Микола Солски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от Русия
Владимир Путин формира руската младеж по свой образ и подобие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички функционери по високите етажи на властта в Украйна са с поне едно чуждо гражданство. Всички, без изключение. Освен това са с огромно имотно състояние. Което далеч не е от заплата. Също всички назначения в Украйна се правят от сащарите. Те са там със стотици, както преди 34 години в Москва. Освен демилитаризация и ненацификация е важно да има десащаризация, което е по-трудно.
42
17
 
3
 
! Отговори
До Въпрос преди 2 седмици
До 36 А какво ще кажеш за президент, който за да управлява вечно, няколко пъти смени Конституцията и вече 24 години мъчи народа си със своето олигархично управление?
41
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
40
0
 
15
 
! Отговори
БАНко преди 2 седмици
ИЗТРИВАЛКАТА НА КОМЕНТАРИТЕ , В БЪЛГАРИЯ ИМА МНОГО НАТООООООВЦИ , ЗЕЛЬО Е НЕЛЕГИТИМЕН И КОЛЕВАТА Е ИЗГОНЕН !!! ПАК МЕ ИЗТРИЙЙЙЙЙЙ !!!
39
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Забелязали ли сте, че "украински" се говори само за пред телевизията и журналистите. Всички (наистина) случайно заснети разговори и реплики, включително и от фронта или от спасителни операции след бомбардировки са на руски.
38
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хахахаа,плъ ..ховете почнаха един по един да напускат кораба. Ама това е защото според нашите тротинетки войната върви добре за Украйна.
37
6
 
1
 
! Отговори
ххх преди 2 седмици
До БАНко 37 на мутрофанова
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"не е загрижен за тази възможност" Това пак е фраза от универсакния английски псевдоинтелект. "Загрижен за" на български се използва, когато има проблем, а "възможност" се използва, когато се открива изход от проблем. Двете думи са несъвместими, нямат съчетаемост на български. " Не е разтревожен от този вариант" е един от правилните преводи, има и други .
35
17
 
8
 
! Отговори
До 33 преди 2 седмици
Не смея да попитам а децата на Лавров, Песков, Медведев и т.н. къде са? Да не би да не сме разбрали, че са на фронта в Украйна? Живуркат си в Лондон, САЩ, Франция докато бащите им се запенват срещу загниващия Запад.
34
1
 
30
 
! Отговори
Фикси преди 2 седмици
Щом сменят половината правителство значи и Зеленски ще сменят скоро....
33
2
 
26
 
! Отговори
Въпрос преди 2 седмици
Президент който е останал след мандата 5г. , без избори, не се ли нарича диктатор? За Здленски питам. Щото той начело , ама начело без документи щото се е налапал и е лесен за манипулация от който му плаща. От който го спонсорира.
32
1
 
18
 
! Отговори
Истината е друга преди 2 седмици
Просто, след ужасяващото за ВСУ и НАТО поражение на тренировъчния център в Полтава оня ден - укро-парлемента е речил за изпосмени половината министри в правителството и тоя мишок си подава превантивно оставката, УЖКИМ по свое желание
31
3
 
23
 
! Отговори
Хаха преди 2 седмици
Украинския Гьоринг си отива ...засега все още жив , но няма да е задълго
30
1
 
23
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 2 седмици
Не е подавал оставка а е уволнен.
29
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Децата на Зеленски и Кулеба са в Лондон и Париж. Насилствени мобилизират у хвърлят на фронта за пушечно месо, основни момчета от Източна Украйна, които са етнически руснаци, въпреки че пи паспорт ги водят украинци. Те не знаят друг език освен майчиния им руски.
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не виждам зеленски от къде ще намери по добър външен министър. Може би ще сложи външен човек не външен министър.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Къде ще отиде, милия?-този е ходещ труп.
26
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Практичен, да заминава на фронта и да вземе със себе си Тагаренко и Сополон.
25
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Новината от същия сайт: руски генерал, командващ Ленинградски военен окръг е арестуван за получаване на подкуп от 20млн. рубли (400хил. долара). Браво, не издребняват, играят на едро. Толкова по въпроса за корупция в Украйна!
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Рева рева и вече гледа да бяга докато е време