Дясната ръка на Зеленски, Дмитро Кулеба, подаде оставка

Миналата година той даде две условия, при които би напуснал
4 сеп 2024 09:45, Нели Христова
172
Дясната ръка на Зеленски, Дмитро Кулеба, подаде оставка
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба подаде оставка, съобщи председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук на 4 септември.

Стефанчук каза, че потенциалната оставка на Кулеба ще бъде "разгледана на някое от предстоящите пленарни заседания", но не посочи дата.

Служейки като външен министър от 2020 г., Кулеба е в челните редици на усилията на Украйна да ангажира международните си съюзници и да осигури нови партньорства от началото на пълномащабната война.

След по-ранни слухове за уволнението му през август 2023 г. Кулеба каза по националната телевизия, че не е загрижен за тази възможност.

"Аз работя, никоя работа не е постоянна и съм напълно спокоен за всичко", заяви той тогава.

"Казах в самото начало, че ще напусна при две обстоятелства: първото е, ако президентът ме помоли да го направя. Второто е, ако вляза в някакво фундаментално противоречие с външната политика и не смятам за възможно да работя с това", добави Кулеба.

Украинска правда съобщи на 3 септември, позовавайки се на неназовани източници, че Кулеба ще бъде уволнен и че неговият заместник все още се обмисля. Най-вероятният кандидат за поста ще бъде заместник-министърът на външните работи Андрий Сибиха, казаха източниците.

Новината следва редица други високопоставени министри, които подадоха писмата си за оставка предишния ден - министърът на стратегическата промишленост Александър Камишин, министърът на правосъдието Денис Малюска, министърът на екологията Руслан Стрилец, вицепремиерът по европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина и Вицепремиерът и министър на реинтеграцията Ирина Верещук.

Виталий Ковал, ръководител на Фонда за държавна собственост на Украйна (SPFU), също подаде оставката си девет месеца след като беше на поста.

Причините за оставките не бяха посочени. Новината дойде след месеци на информация за възможна смяна на няколко украински министри.

Дейвид Арахамия, ръководителят на партията Слуга на народа на президента Владимир Зеленски в парламента, каза на 3 септември, че преустройството ще засегне повече от половината от персонала на правителството.

"Утре е денят на уволненията, а вдругиден е денят на назначенията", добави той.

Зеленски каза през март, че украинците могат да очакват още промени в правителството в бъдеще след разтърсване на вътрешния му кръг.

След това през май бяха освободени министърът на инфраструктурата и вицепремиер по реконструкцията Александър Кубраков и министърът на земеделието Микола Солски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от Русия
Владимир Путин формира руската младеж по свой образ и подобие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
23
 
! Отговори
хахо преди 2 седмици
Тоя нахалник най-после излетя в канавката
22
1
 
29
 
! Отговори
хи хи хи преди 2 седмици
Само Зелю беше по-нагъл от тоя, но да не забравяме, че Шмръкльото все пак е артист
21
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Явно Кулеба взе да осъзнава реалността, че ината на Зеленски води само до унищожаването на Украйна и дойде време да бъде сменен с някой, който безропотно целува краката на узурпиралия властта президент, който отмени изборите за да се задържи на мястото си и продължи агонията на Украйна с протакането на тази война. А всичко можеше да приключи в Турция преди 2 години, много хора щяха да са все още живи и страната му нямаше да е с окупирана 1/3 от Русия...
20
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Украйна е мултиетническа държава и няма етнос в необходимата пропорция, който да бъде гръбнак на държавата освен руския, естествено, така че тази структура наречена Украйна не може да съществува самостоятелно. Горките си мислят, че някой ги иска като държава! Не, всички ги искат като периферия на империята си!
19
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Плъ ховете напускат потъващия кораб По срайна. Но този като втори човек в Киевската фашистка Хунта е виновен за смъртта на над 1.3 млн украински момчета, мобилизирани главни от Източна Украйна, където са рускоговорящи и бяха хвърлени срещу руските си братя за каузата на една узурпирала властта Бандеро-фашистка клика. Зеленски същи е нелегитимен президент. Мандатът му изтече през м. Март.
18
1
 
27
 
! Отговори
Мда преди 2 седмици
Краят на туморното образование Украйна е близо , жалко че не може да кажем същото за измислената Северна Македония ...
17
0
 
16
 
! Отговори
Кулеба е сс преди 2 седмици
гестапо аналог . 90 процента нападки и дебелеене пропагандистко . нищо не е свършил . и повтаря като папагал . правят си реклама и снимки . контранастъпление , пълно завладяване на РФ и освобождаване на крим лнр и днр . съд за виновните . после нищо . порошенко краде много . навални млад си отиде в каторгата . съдбата и на другите .
16
0
 
24
 
! Отговори
Тиктак преди 2 седмици
И Тая гад няма къде да се скрие
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На тази правителствена криза и казват преустройство.
14
1
 
15
 
! Отговори
Тараторът се пие преди 2 седмици
Щом се уволняват хора, значи всичко върви по план. Нали такава е логиката? Във фирмите, когато вървят нещата се уволняват масово хора.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чингис хан ще им се види песен на европейците пред жълтата дълекоизточна и мюсюлманската централноазиатски инвазия, ако Русия се разпадне.
12
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе що не гледате руските висши функционери в МО, и не само там, какви милиарди крадат, в какви замъци живеят, какви бижута носят жените и любовниците им. Все едно само в Украйна има подобно явление. Украинците поне харчат западните средства, докато руските управляващи крадат от собствения си народ. Какво е това 40% от брутния продукт на една страна да се харчи за отбраната???
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За нормалните европейци би трябвало да е ясно, че Русия е заслонът им срещу жълтата цивилизация.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Столетия подред предците на украинците са си изкарвали прехраната като наемни войници. Днес е същото.
9
2
 
22
 
! Отговори
Практичен преди 2 седмици
Кулеба след оставката да заминава на фронта да попълни редиците на укро армията,че резервите се изчерпаха...
8
0
 
7
 
! Отговори
браво преди 2 седмици
Там сме ,да попълним овакантените метка !
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ха такааа
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ще вазира да се скрие на някой остров да си харчи кървавите пари, че скоро може да няма тази възможност
5
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Видовден идва и мишките се разбягаха. Москва не вярва на сълзи.
4
3
 
34
 
! Отговори
До 1 преди 2 седмици
Е, че то и Зеленска по същия начин даваха, че си пазарува бижута за милиони от Картие, но наркомана не е подал оставка!