Посочиха главен заподозрян за отравянето на Литвиненко

Британските следователи, които разследват отравянето на Александър Литвиненко, са посочили името на руския бизнесмен Андрей Луговой като главен заподозрян
6 дек 2006 13:11,
Посочиха главен заподозрян за отравянето на Литвиненко
Андрей Луговой. Снимка: НТВ (Россия)

Британските следователи, които разследват отравянето на бившия офицер от ФСБ Александър Литвиненко, са посочили името на руския бизнесмен Андрей Луговой като главен заподозрян в извършване на престъплението.

Информацията първа съобщи американската телевизия ABC News, цитирайки неназован официален представител на британското правителство.

Източникът на ABC News посочва, че главният заподозрян в делото по убийството на Литвиненко в миналото си също е бил руски шпионин.

Високопоставен британски официален представител коментирал за телевизията, че руското правителство възпрепятства разследването точно когато все повече и повече следите водят към Русия и Луговой.

Миналата седмица британските всекидневници „The Times“ и „Daily Telegraph“ публикуваха интервю с бившия сътрудник на ФСБ, а след това охранител на Борис Березовски- Анрей Луговой.

Тогава Луговой твърдеше, че се е срещнал с Литвиненко на 1 ноември заедно с още един руснак- Дмитрий Ковтун.

В края на ноември Луговой отиде в британското посолство в Москва за разговор с дипломати.

Тогава той изрази готовност да помогне на Скотланд ярд в разследването на случая „Литвинеко“.

Руските медии съобщават, че Главният прокурор на Русия Юрий Чайка е заявил, че Луговой в момента е на лечение и може да бъде разпитан, само ако лекарите разрешат.

В същото време Чайка отбеляза, че разпитите в рамките на разследването по случая „Литвиненко“ на територията на Руската федерация ще се извършват от следователи на Генералната прокуратура на Русия.

Представителите на Скотланд ярд имали право само да присъстват на разговорите.

Междувременно Марио Скарамела заяви в интервю за CNN, че той се е опитал да предупреди Литвиненко за предстояща опасност.

Скарамела получил информация по e-mail, че Литвиненко е под прицела на тайна руска организация, съставена от бивши сътрудници на руските спецслужби.

Преди време Daily Telegraph също писа, че в e-mail-а ставало дума за организация на ветераните от външната руска разведка „Достойнство и чест“.

Една от версиите, които посочват руските медии, е че въпросният e-mail е написан от бившия колега на Литвиненко- Евгений Лимарев, който сега живее във Франция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание