Белгия забрани бурките

Amnesty International осъди решението на европейската държава
30 апр 2010 01:21,
100
Белгия забрани бурките
Снимка: БГНЕС

Белгия стана първата държава в Европа, която забрани носенето на бурка или никаб на обществени места.

Белгийският парламент гласува за забрана на носенето на облекла, които скриват лицето и/или не позволяват притежателят им да бъде идентифициран.

Със 134 гласа на депутати Долната камара на федералния парламент одобри забраната, съобщава ВВС.

Гласуването премина без нито един глас против и при двама въздържали се.

Забраната ще бъде наложена по улици, обществени градини, спортни площадки или сгради, “предназначени за обществени цели или за предоставяне на услуги“.

Хората, които игнорират новия закон, рискуват глоба от 15-25 евро или арест до 7 дни.

Amnesty International осъди решението на белгийския парламент.

Според правозащитната организация това решение създава “опасен прецедент“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
16
 
! Отговори
:) преди 14 години
Волен къде спи, можехме ние да сме първи
75
3
 
16
 
! Отговори
go-go преди 14 години
Леле колко грозотия ще лъсне сега в Белгия:) Под тия чергила само мустакати мутантки се крият, братче...
74
1
 
22
 
! Отговори
roska преди 14 години
Бурките - в Бурка-ландия!Тук е Европа и все пак сме светски държави.
73
0
 
10
 
! Отговори
123 преди 14 години
bravo na belgiicite.koito iska burka-aida obratno v kamilskite strani.tam i burki i minareta i vsekvi drugi gadosti..nikoi ne vi e kalesval s baklica da se vla4ite v evropa.kato ste do6li da ni jdete hljba 6te spazvate na6te pravila.
72
3
 
1
 
! Отговори
Чочо преди 14 години
До 72.... Предполагам че се шегуваш!?
71
0
 
21
 
! Отговори
Ха, преди 14 години
Amnesty International да вземат да се гръмнат! Егати, щом арабелите емигрират към Европа, значи тук им харесва повече: цивилизация, обучение, култура... Тук не ходим облечени в палатки и толкоз - това си е определяща черта на именно тази цивилизация, за която са слезли от камилата си. Ако си искат бурките, забрадките, джамии на всеки ъгъл, училища на турски и т.н. - моля, върнете се там, където никой не ви пречеше да си имате всичко това! Предварително благодарим!
70
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хъм тъй де, кой знае кви бомби и калашници се крият за това чергило. Я вижте лявата как умело си е опнала чантичката. Браво на белгийците.
69
0
 
6
 
! Отговори
tim0 преди 14 години
kato iskat da nosjat burki aide v arabskite strani v evropa ne se nosjat kato ideme nie v tjahnite strani zenite ni sashto trjabva da se pokriat malko ot uvazenie na religiata im v evropa te trjabva da uvazavat nashte obichai a ne samo da zokat pari ot soziala i kato islesem v po-goljam grad v evropa da mislim che sam v arabska strana
68
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Евала на Белгия, затова са развита държава, защото не се страхуват да гласуват и приемат радикални закони - за разлика от нашите мишки!
67
0
 
12
 
! Отговори
Иво преди 14 години
До 66! Абсолютно си прав, във шиитски Иран жените са с открито лице и ръце, точно така е записано и в Корана между другото за правилното женско облекло! Проблема е че фундаменталистки и крайно радикални уахабитски страни като Саудитска Арабия започват да налагат крайните си и сектански виждания за Корана във останалите сунитски арабски страни по света.... затова сега бурката се носи най-вече във Афганистан и Пакистан! Саудитците са виновни!
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Super i BG tyrskite *** trqbva da se zabranqt
65
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Джибрил 61, знаем колко пазят бурките морала на жените. Достатъчно е да се отърват от контрола на съпрузи, братя и бащи, и ела да видиш! А нещо да кажеш за морала на мъжете-мюсюлмани?
64
0
 
17
 
! Отговори
знам ли преди 14 години
Добре че са го забранили. Това облекло бурката НЕ Е ислямско. Според ислямските традиции лицето на жената трябва да се вижда, а да е покрита косата. Както и ръцете до китките. Хубаво е когато се говори за такива сериозни неща като интергация и т.н. наразлични общности да се взима под внимание всеки фактор. Не мисля че да ядеш българска храна, да се срещаш с българи и да говориш И на български е показател за липсата на интеграция. Та проблема не е толкова еднозначен.
63
8
 
4
 
! Отговори
0ne преди 14 години
до СветнатияБелгия не е само Брюксел друже, турците са най-мощната емигрантска вълна не само в Белгия, а в цяла Европа
62
2
 
17
 
! Отговори
до Джибрил преди 14 години
Джибрил, Не е нужно да се обличат така в Европа. Ние сме цивилизовани хора, които не изнасилват жените по улиците, както се прави в пропадналите мюсюлмански страни. Тук мъжете могат да си контролират нагона, все пак сме 1000 години пред вас в развитието си. Ще дойде ден и във вашите страни няма да е нужно да пакетирате жените си. След 600-700 години.
61
0
 
6
 
! Отговори
Светнат преди 14 години
59, Добре ни светна, ама да ти кажа, че в Брюксел има много повече араби, отколкото ***. И турците са много, но арабите са поне 1/4 от населението на града.
60
13
 
4
 
! Отговори
one преди 14 години
това е, като да ти сменят името ........... спомняте си, нали?
59
13
 
5
 
! Отговори
Джибрил преди 14 години
До 48! Личи ти колко малко знаеш каква е целта на мюсюлманското женско облекло! Тези жени се обличат така, защото така е записано в Корана, и за да се предпазят от плътските и греховните мъжки погледи и желаня на непознати мъже по улулицата например! И във техните си домове мюсюлманките не носят такива дрехи, там те се обличат нормално за своите мъже и техните семейства и приятели....!
58
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Така им се пада на простите западняци. Не искат поляци , румънци, българи, а дават паспорти на всякакви *** ***. Сега ще си плащат за гяволъка !
57
2
 
11
 
! Отговори
one преди 14 години
нека светна тия, който не знаят за какво става дума, а те са доста тук. В Белгия, турците са цели общности, има отделни раьони, където живеят само турци, с турски магазини, джамии, кафета и се множат като пилци. Това е отчаен ход на белгииците, защота са ги отървали отдавна, сега ги чукат по-най болната тема /облекло и религия/ с цел да провокират допълнителна етническа омраза, а от там и ответни действия, но................