Чакаме най-студената зима от 1000 години насам

Ледниците се топят и охлаждат въздушните течения към Европа
17 окт 2010 14:52,
283
Чакаме най-студената зима от 1000 години насам
Снимка: Булфото

Метеоролозите от цяла Европа прогнозират много студена зима.

Според някои прогнози се очаква идващата зима да е най-студената в последните хиляда години.

Метеоролозите прогнозират много валежи, ниски температури и проблеми със снега и студа.

Студена зима чака и Балканите, казват български метеоролози, като същата прогноза са направили и колегите им в Белград.

До края на октомври ще има много валежи, очаква се и сняг. Месецът ще бъде по-студен от обичайното.

Интензивните валежи вече започнаха, очаква се през ноември количеството дъжд на места да достига от 30 до 60 литра на квадратен метър.

Обяснението на метеоролозите за предстоящата много студена зима е, че климатичните промени топят ледовете в Арктика, което предизвиква охлаждане на теченията и въздуха, които носят топлината в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
13
 
! Отговори
метеоролог преди 13 години
А северно-атлантическото течение в това време какво прави? Гълфстрийм може да се обърне ако се обърнат поне две големи течения, аз такива данни не съм виждал, освен измислени от евро-чиновницие за да кладат пари.
31
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде... а глобалното затопляне къде отиде, бе?
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Planeta Zemja ne gubi nishu che se stopiavali lednizite she doide vreme pak she se vaztanoviat kato namalee populaziata na choveka ZEMJATA ne gubi nisho
29
4
 
4
 
! Отговори
5552 преди 13 години
Затова има обяснение:Студената и сладка вода от ледниците на Арктика е по-лека от солената, остава на повърхността на океана. Солената вода остава блокирана под нея, тя е по-тежка и така Гълфстрийм може да отслабне, дори и да се измести и да смени посоката си!
28
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е нека дойде най-накрая една истинска зима, това в последните години са някакви лигавщини...
27
2
 
17
 
! Отговори
loly Lowy преди 13 години
Сега да видим как, отново ще потънат улиците в преспи и съседа в стремежа да изчисти колата си ще зарине моята.Да опесачат улиците, преди да е заваляло и никога, няма да се натрупа снежна покривка и да има киша и заледявания.Ако, трябва да се вярва, вече на познато време от прогнозите, трябва да сме малко с едно на ум.Прогнозите, за октомври месец бяхa да има температури до 25 градуса, през целия месец, но уви.Така, че не се знае какви ще са метрологичните прогнози.
26
6
 
2
 
! Отговори
метеоролог преди 13 години
Умнико, какъв механизъм ще изстуди гълфстрийм?
25
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Aко говорят за течението Гълфстрийм , ако вече се е прецакало доста , то не само зимата трябва да е студена ,през останалите сезони също .Ние свикнахме на 15 градуса декември и януари , а си спомням , че в детството ми , понякога е падало сняг още през октомври .Ама никой не е предвищавал апокалиптични картини . Интересно ми е как са разбрали какви са били зимите преди 900 години ???Поне доколкото знам ,за времето може да се правят прогнози с точност , най-много 3-5 дни напред.
24
4
 
17
 
! Отговори
5552 преди 13 години
"очаква се през ноември количеството дъжд на места да достига от 30 до 60 литра на квадратен метър."Че толкова е нормално за месец ноември. Това не е нищо ново. За София нормата е 50-60 л./кв.м и температура 5,5-6,0 градуса средна месечна!!! 30 до 60 е за равнините, до 100 за планинските райони...Как едни и същи факти могат да се казват по толкова различен начин.И какво му е на октомври? Нормално е да вали по-често, отколкото през август :)))
23
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ох, горкото щъркелче на снимката, вместо да отлети към топлите страни е затворено в някаква зоологическа градина и мръзне...
22
3
 
13
 
! Отговори
метеоролог преди 13 години
Охлаждане на кое течение точно? Кои ви го каза това нещо? Теченията които "носят топлина в Европа" нямат нищо общо с ледниковите шапки или с алпийските ледници. Очакваната студената зима се дължи на системата на компенсациите и няма как да е най-студената от 1000 години, защото през 17, 18 и 19 век е малкия ледников период, когато е било дооооста по-судено. Дунава е замръзвал и ставал сухоземен път.
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
zimata 6te e topla ... badete sigurni
20
3
 
17
 
! Отговори
дфх преди 13 години
И как ще са по топли и меки ???В североизточна българия миналата зима януари температурите паднаха за цяла седмица до -30 и снега който беше паднал през януари се стопи в началото на март.Какви глупусти говорите тука топли зими???Аз като дете помня че си бяха такива зимите и пак са си такива аз съм на 50 г.
19
3
 
5
 
! Отговори
Chula... преди 13 години
Ne znam, ama po BTV davaha prognozata za vtorata polovina ot Oktomvri, che shte e po-toplo ot obichainoto za kraq na tozi mesec. Taka che edva li shte ima snqg tozi mesec izobshto, a kakto mnogo pravilno kaza nqkoi po-dolu, zimata shte e takava, kakvato e vsqka godina! I az ne vqrvam, che shte e "nai-studenata" daje sam sigurna, che pak po Koleda ili okolo Nova godina shte ima temperaturni anomalii okolo 20C ;)))
18
5
 
8
 
! Отговори
tonystif преди 13 години
Дали ще е най студена от 1000 години насам никой не може да предскаже и да докаже толкова рано,но природата трябва по някакъв начин да компенсира топлите зими напоследък.И не може някои от вас да казват,че зимите в България са такива каквито са били преди 100 години,защото определено не са такива.Факт е,че в последното десетилетие зимите са сравнително по топли и меки...а какво предстои само природата си знае....
17
4
 
13
 
! Отговори
ггд преди 13 години
Сега пак ще ви кажа на всички защото само папагалствате преди 1000 години не е имало термометри и никой не е засичал времето.Че да се дават като критерии 1000 години.Единствено може да се определи по вкаменелости на дървета или други растения ,но всичко е неточно,а другото е лъжа ,в статията от препратката ти се вижда,че ледените шапки се топяли и ще изстудят печението "ГЪФСТРИЙМ"от което ще пострада Англия,нас не ни касае това англия ще се нормализира климата и ще стане като Швеция със зими.
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това да не е като оная новина за 5-те петък-събота-неделя на октомври дето се случвало веднъж на 800 години, а се оказа с малка проверка че 2004 пак е било така и се случва доста по често
15
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще сме на далавера!Няма да си включвам хладилника и фризера.
14
3
 
4
 
! Отговори
българка преди 13 години
eworldpost/europe-is-expected-to-have-the-worst-winter-in-the-last-1000-years-15546.htmlето я новината...
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Проверявал съм из интернет за прогноза за зимата 2010-2011 в източна Европа,нищо конкретно.Източниците на днесбг не се споменават в статията ,по презумция разбирам ,че е лентару xaxa