Радиацията в АЕЦ "Фукушима" 10 000 пъти над нормалното

Японското правителство нареди спешно разследване
Обновена: 25 мар 2011 16:58 | 25 мар 2011 16:57,
86
Радиацията в АЕЦ "Фукушима" 10 000 пъти над нормалното
Снимка: Reuters

Вода, до която са имали допир трима работници в авариралата атомна електроцентрала, е била с радиационно ниво 10 хиляди пъти над нормалното за това място. Замърсяването най-вероятно е следствие на нов пробив в активната зона на реактор 3, съобщи CNN.

Настоящият инцидент повдига за пореден път въпроса за взимането на адекватни мерки за контрол на радиацията в АЕЦ „Фукушима”, където се намират 536 души, в това число правителствени представители, пожарникари и други работници. 17 души вече са били изложени на радиация от 100 или повече милисиверта. Човек в индустриална страна е изложен средно на 3 милисиверта и то за период от една година.

Последните трима пострадали са били облъчени най-тежко, което поражда сериозни страхове, че ситуацията във Фукушима се влошава, въпреки информациите от последните дни за бавен, но стабилен напредък.

Тримата мъже поставяли електрически кабели в реактор 3, когато стъпили в замърсена вода. Работниците нагазили до нивото на глезените и прекарали там между 40 и 50 минути.

Двама са приети в Националния институт за радиологични науки. Единият, на възраст около 30 години, бил изложен на радиация 180.7 милисиверта, другият (20 г.) – на 179,37 милисиверта. Третият също бил изложен на вредно облъчване, но ботушите му били достатъчно високи, за да предпазят кожата му от пряк допир с водата.

Случилото се принуди правителството да нареди спешно разследване и да призове компанията, стопанисваща АЕЦ „Фукушима”, да затегне още повече мерките за ограничаване на изтичането на радиация.

Най-сериозни притеснения обаче продължава да предизвиква реактор 1, където покачването на температура и налягане все още е неконтролируемо. Освен това охладителните басейни за отработено ядрено гориво продължават да се нагряват, което неизбежно ще води до увеличаване на нивото на радиация.

Японските власти се надяват, че съвсем скоро ще могат да използват сладка, а не океанска вода за охлаждане на проблемите зони. По този начин ще се предотврати по-нататъшна корозия и поражения в ядрените реактори, причинявани от солта. В тази връзка американски военен кораб плава към Фукушима, зареден с вода.

Невъзможността да се контролира покачването на нивото на радиация в авариралите реактори прави процеса по безопасното им неутрализиране особено труден и сложен, но се търсят всякакви варианти за постигане на поставените цели, уточниха правителствени източници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: АЕЦ Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
13
 
! Отговори
за #42 преди 13 години
Ами ти като си толкова печен тарикат, що не идеш на палатка за 1-2 седмици до АЕЦ Фукушима за да ни докажеш, че няма от какво да се страхуваме.
43
5
 
14
 
! Отговори
не ставайте смешни преди 13 години
Ако всичко това се случваше в България-нямаше даже да разберете че има проблем в АЕЦ. Хората поне си признават че имат пробелем и се борят с него.
42
3
 
5
 
! Отговори
stefan преди 13 години
rabotata vzeda stava debela veche ne mogat da prikrivat za katastrofata i tova me kara da viyarvam che neshtata sa mnogo zle.
41
13
 
7
 
! Отговори
НОРМАЛЕН преди 13 години
*** от ДНЕС.БГ както и колегите им *** от други медии, пак спекулират с информацията и страха на хората !!!НАБИЙТЕ СИ ГО В *** КРАТУНИ - ТАЗИ ВОДА ДЕТО Е С ТАКАВА РАДИАЦИЯ Е В ДИРЕКТЕН ДОСЕГ С РЕАКТОРА И СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ОХЛАЖДАНЕТО МУ - Т.Е. - АБСОЛЮТНО НОРМАЛНО Е ДА Е РАДИАЦИОННА!!!НЯКОИ ВЕЧЕ ПОЗНАХА ДА ИСКАТ ДА СЕ ВРЪЩАМЕ В КАМЕННАТА ЕРА! ДА АМА НЕ ! КОЙТО ИСКА - ДА СИ КОПАЕ ЗЕМЛЯНКИ - АЗ ОТИВАМ КЪМ БЪДЕЩЕТО - КОЙТО ИСКА ДА СИ СЕДИ В МИНАЛОТО !!!
40
4
 
8
 
! Отговори
Manuelle преди 13 години
34, и к'во? Какво правим когато изгорим и последната прашинка по ТЕЦ-овете? Купуваме ток, който ще ни продават прескъпо.Шансът да ви блъсне кола е в пъти по-голям, но вие няма да слезете от колите си - били те немски, руски, европейски, китайски корейски...
39
2
 
7
 
! Отговори
gaw преди 13 години
А какво става с водата, с която заливат реакторите? Къде отива тя и защо нищо не се казва за нея? Нали тя също е радиоактивна...Въобще.... Господ да ни пази!
38
1
 
14
 
! Отговори
трагедия преди 13 години
Положението е непреудолимо.. няма начин да поправят нещата.. Ядрен разпад в разрушена опаковка.. Каквото и да казват по-зле ще става..за съжаление... Айде сега цъкайте минуси както първите дни-ще се видиме като се надишаме и напием с радиация- среща пред магазина за гайгерови броячи......
37
4
 
9
 
! Отговори
do 34 преди 13 години
и ще сме най-големите *** на света , нали . После турците и французите ще ни продават ток , а ние ще добиваме евтино и екологично електричество от въглища в Марица . Може да вземем да горим и гуми , а ?
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** живеят с мисълта, че ако се случи нещо с нашите реактори, радиацията понеже е от руски реактори, като разбере че са големи русофили и комунисти ще ги заобиколи и ще порази само българите които не споделят техния правилен мироглед.
35
0
 
6
 
! Отговори
за 28 преди 13 години
Турските, японските сайтове ,повечето мълчат.
34
11
 
6
 
! Отговори
Андрей преди 13 години
2012 иде
33
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не ставайте смешни, радиацията изобщо не се интересува какъв е реактора руски или американски, веднъж изпусната няма спиране и най важното пред нея няма наши и ваши кара ги наред. Затова докато все още сме живи и можем да се откажем да кажем, твърдо и безкомпромисно: НЕ на АЕЦ БЕЛЕНЕ!
32
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Неслучайно американски кораб отива да полива реакторите. Радиацията отива в САЩ. Жалко за американците. Не заслужаваха такава съдба.
31
15
 
8
 
! Отговори
за #25 преди 13 години
Лично аз съм против всякакви ядрени централи а пък ако ще да дойдат и марсианци да ги строят. Но искам да кажа още, че възможно най лошия вариант на АЕЦ който съществува на земята е руски АЕЦ.
30
13
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чернобил се превръща в детска играчка пред американските реактори от Фукушима. Ама понеже са американски реакторите само ще слушате как всичко е под контрол и как постоянно се стабилизират нещата. Обаче радиацията отива най-напред именно в САЩ. Ирония на съдбата. Страната която за първи път в историята на човечеството използва ядрена сила да избива хора, сега е подложена на ядрена радиация от техни американски ядрени реактори построени в съседна страна.
29
4
 
7
 
! Отговори
лошо преди 13 години
И богатите, които имат къщи и Америка сега се чудят какво да правят, защото децата им учат там.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вятърът духаше в обратна посока - т.е. към САЩ.Нма откъде да дойде този радиационен облак. Трябва да мине през Турция. А турските сайтове не съобщават нищо.
27
4
 
35
 
! Отговори
gdbop преди 13 години
засечена е 3 метрова маруля да тича около 1 ви блок -въпреки размерите се окрива умело издирването продължава
26
8
 
12
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
до 21Добре де, като се откажем откъде ток?!? Или от "по-безопасната" АЕЦ в Румъния?И аз искам да пляскаме с ръчички и да имаме всичката енергия, която ни е нужна, обаче не става така. За този начин на живот, който водим трябва енергия, която няма как да се набави от "бъзобновяеми източници". Това е истината
25
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нека тези,които са против Белене да отговорят честно пред себе си, ако централата се строеше от западна страна или САЩ, по същия начин ли ще са против? Все ми се струва, че има русофобски настроения, а не анти ядрени .Не ми отговаряйте на мене, а на себе си.