Радиацията в АЕЦ "Фукушима" 10 000 пъти над нормалното

Японското правителство нареди спешно разследване
Обновена: 25 мар 2011 16:58 | 25 мар 2011 16:57,
86
Радиацията в АЕЦ "Фукушима" 10 000 пъти над нормалното
Снимка: Reuters

Вода, до която са имали допир трима работници в авариралата атомна електроцентрала, е била с радиационно ниво 10 хиляди пъти над нормалното за това място. Замърсяването най-вероятно е следствие на нов пробив в активната зона на реактор 3, съобщи CNN.

Настоящият инцидент повдига за пореден път въпроса за взимането на адекватни мерки за контрол на радиацията в АЕЦ „Фукушима”, където се намират 536 души, в това число правителствени представители, пожарникари и други работници. 17 души вече са били изложени на радиация от 100 или повече милисиверта. Човек в индустриална страна е изложен средно на 3 милисиверта и то за период от една година.

Последните трима пострадали са били облъчени най-тежко, което поражда сериозни страхове, че ситуацията във Фукушима се влошава, въпреки информациите от последните дни за бавен, но стабилен напредък.

Тримата мъже поставяли електрически кабели в реактор 3, когато стъпили в замърсена вода. Работниците нагазили до нивото на глезените и прекарали там между 40 и 50 минути.

Двама са приети в Националния институт за радиологични науки. Единият, на възраст около 30 години, бил изложен на радиация 180.7 милисиверта, другият (20 г.) – на 179,37 милисиверта. Третият също бил изложен на вредно облъчване, но ботушите му били достатъчно високи, за да предпазят кожата му от пряк допир с водата.

Случилото се принуди правителството да нареди спешно разследване и да призове компанията, стопанисваща АЕЦ „Фукушима”, да затегне още повече мерките за ограничаване на изтичането на радиация.

Най-сериозни притеснения обаче продължава да предизвиква реактор 1, където покачването на температура и налягане все още е неконтролируемо. Освен това охладителните басейни за отработено ядрено гориво продължават да се нагряват, което неизбежно ще води до увеличаване на нивото на радиация.

Японските власти се надяват, че съвсем скоро ще могат да използват сладка, а не океанска вода за охлаждане на проблемите зони. По този начин ще се предотврати по-нататъшна корозия и поражения в ядрените реактори, причинявани от солта. В тази връзка американски военен кораб плава към Фукушима, зареден с вода.

Невъзможността да се контролира покачването на нивото на радиация в авариралите реактори прави процеса по безопасното им неутрализиране особено труден и сложен, но се търсят всякакви варианти за постигане на поставените цели, уточниха правителствени източници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: АЕЦ Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва да се ревизира текстът на песента "Тих Бял Дунав" - конкретно частта, в която се пее "Но кога се там съзира Козлодуйски бряг - БУМ!"
23
4
 
7
 
! Отговори
До 15 преди 13 години
И аз чух, че облакът вчера е бил над България, но официално нищо не беше съобщено. Дано да е слух само...
22
12
 
9
 
! Отговори
Manuelle преди 13 години
Мисля, че часовете по география в гимназиите спешно трябва да се увеличат на поне десет на седмица, за да може поне някой в тази държава да знае къде е Япония. Или японците спешно са пробили тунел до тук, за да ни пускат замърсен въздух? Хора, стегнете се, спрете да мислите като беге-***. Във всеки по-голям град има поне едно табло, което показва радиационния фон, ако не друго - разходете се до там да видите.
21
0
 
2
 
! Отговори
за #18 преди 13 години
Мартинчо, отказвай се от ядрената бомба докато все още можеш, защото както си я подкарал ще дойде ден когато и да искаш няма да можеш да се откажеш.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руските сайтове в началото на аварията пишеха, че радиацията е 4 пъти над нормата при която човек може да живее 1 г.Сега не пишат нищо.
19
2
 
26
 
! Отговори
янко преди 13 години
Ама те май и японските управници като нашите. Крият и лъжат.
18
5
 
13
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
Айде новата истерия... То май в България има повече истерия за това отколкото в страните, които са в непоследствена близост до Япония. Всеки говори за това, обаче никоя страна наистина не си променя официално становището. Да не би Турция или Румъния да спрат да строят до нас АЕЦ? Да не би Франция да си затвори някой АЕЦ? Да не би японците да си затворят останалите 15 АЕЦ-а?
17
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Чернобил радиацията беше 400 пъти (!!!) повече от атомната бомба в Хирошима!На 10-я ден вече всичко беше минало.Облаците разнесоха радиацията по Европа - вкл. България.По неофициални данни са пострадали 1 000 000 души.Сега проблемът още не е решен.В САЩ вече има радиация, но тамошните сайтове си траят.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Немедлено реакторите да се заменят с руски, за да спре радиацията.
15
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Наши приятели ми се обадиха, че във френската преса пишело,че от вчера над България има радиационен облак. Някой чул ли е да съобщават, че не съм чел вестници ?
14
0
 
14
 
! Отговори
Бенковски преди 13 години
10 000 ПЪТИ!!!
13
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боже опази! Какво се радвате, че сме далече, живеем на една планета и всичко е звързано - облъчена вода тръгне ли - няма спиране - дъждове, облаци, почви ... просто ужас, всички сме в кюпа за съжаление... лакомията до това води.
12
7
 
5
 
! Отговори
Командир на бригада преди 13 години
Предлагам да построим с бригадирски труд Белене веднага! Преди да са ни забранили да се доближяваме до атомни съоръжения. А бригадири -камикадзета да нападнат банките и да осигурят необходимите средства за тува, без народа да плата.........как се вика хем вълка сит, хем ягнето оглозгано. Записвам пред Позитано 20, нося бригадирски ***
11
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Едно ми е интересно - защо следкато проблемът е толкова сериозен за целият свят, световните новинарски сайтове не му отделят необходимото място?За БГ ми е ясно - тук всеки се подиграва с българите.Но GB, USA, Россия?Какво става?Някакъв световен комунизъм.
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гербажиите да не се скатават като плъшоци,а да излязат пред Народа,и да си кажат позицията по въпроса!Хич не се ослушвайте като мушмули на слънце,от Европейската Комисия също ще ви питат!
9
11
 
21
 
! Отговори
zealot преди 13 години
Така е от доста време, но чак сега се съобщава :)Тия работи ви ги пиша тука от сумати време и ми щракахте минусите, сега като ви ги казват и по dnes.bg и взехте да вярвате.. Пълнете си вода докато е чиста ;-)
8
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гербажиите какво мислят по въпроса,или вече са на едно мнение с Партията-майка по въпроса за БелеНЕ?
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дългия инкасатор да каже опасна ли е тази радиация за хората?
6
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щом като японците не могат да се справят, представщяте ли си тук какво ще стане ако има авария? От гражданска защита ще се изпокрият като мишоци. Сега ще се намери тук някой да ни обяснява, че по Дунава нямало цунамита. Цунамита може и да няма, но има човешки грешки и земетресения!
5
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВЕЧЕ СТАВА МН. СТРАШНО ................... !