Около 115 млн. деца в света работят при опасни условия

Най-много те са в Азия и Тихоокеанския регион
11 юни 2011 17:18,
20
Около 115 млн. деца в света работят при опасни условия
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Около 115 млн. деца по света работят при опасни условия на труд, сочат данни на Международната организация на труда (МОТ) от доклад по повод Световния ден срещу детския труд, който се отбелязва в неделя.

Тази стойност е над половината от общо около 215 млн. деца работници в света, които се трудят в различни сфери от минодобив и строителство до селско стопанство и производство, разкрива докладът.

„Въпреки важния напредък през последното десетилетие броят на децата по света, които работят, и особено при опасни условия, остава висок“, казва генералният директор на организацията Хуан Сомавия, цитиран от CNN. „Разрешаването на въпроса с работата, която застрашава безопасността, здравето или морала на децата, трябва да бъде спешен приоритет.“

Докладът показва, че въпреки спада на общия брой деца, работещи в опасни условия между 2004 и 2008 г., броят на децата на възраст между 15 и 17 години, които участват в такъв тип дейности, всъщност се е увеличил с 20% за същия период.

При децата има по-висок процент наранявания и смърт на работното място в сравнение с възрастните. Всяка минута по едно дете някъде в света е засегнато от трудов инцидент, болест или травма, разкрива докладът.

Най-голям брой деца, работещи в опасни условия, има в Азия и Тихоокеанския регион, където те са 5,6% от всички деца. Азия е следвана от Латинска Америка и Карибите и Субсахарска Африка, където 6,7% и 15,1% от всички деца съответно имат опасна работа, сочи докладът.

От организацията обаче подчертават, че проблемът с опасните условия на детския труд не е ограничен само в развиващите се страни.

В доклада се цитира проучване на Human Rights Watch от 2010 г., което анализира детския труд в селското стопанство в САЩ.

„Когато бях на 12, ми дадоха първия ми нож. Всяка седмица се порязвах и имах нов белег. Ръцете ми имат много история“, разказва 17-годишен младеж в проучването.

Още световни икономически новини


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: детски труд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
Не така преди 13 години
Не може да изкарвате нашите деца мързеливи и какви ли не! Това са страни в които живеят хора подобни на нашите ***. Те още към седемгодишна възраст продават децата си. Ако ви звучи невероятно ,потърсете по нета или на discovery.Живеят буквално в кочини и се плодят. Децата са тяхна стока. Странно е че самите деца не се сърдят на родителите си. В тези страни това е забранено ,но правителствата им си затварят очите...Затова не сравнявайте с България.
19
4
 
2
 
! Отговори
2x2 преди 13 години
prosto e edni lapat ,drugi opavat.ima edna grupa deto vsi4ki ni darjat pod voda.
18
2
 
3
 
! Отговори
do 16 преди 13 години
A TI PIRVO PRECENI KOLKO SI GRAMOTEN I POSLE SE DIRVI NE6TASTNIK.HAHAHAHAHA
17
2
 
7
 
! Отговори
do16 преди 13 години
"кое е по-големият проблем " "теб - че""неграмотен - ?" HAHAHAHAHAHБраво , грамотен ! Ама изречение започва с главна буква ;)
16
6
 
4
 
! Отговори
Василиса Премъдра преди 13 години
до 1не мога да преценя кое е по-големият проблем при теб - че си неграмотен или че си тъпо ***...
15
1
 
5
 
! Отговори
до курти преди 13 години
Прав си брат ми и то много,но има и още един вид хора тия дето чакат на социалната помощ.
14
2
 
13
 
! Отговори
Boroka преди 13 години
Гладът кара гарвана да пее ,като славеи.
13
4
 
5
 
! Отговори
гладен преди 13 години
Радвайте се ,че сте бели хора ,и живеете в Европа!!Там умират от болести иглад още като бебета!!!!
12
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не ми пука. Обикновено си го местя при такива новини.
11
5
 
5
 
! Отговори
до курти преди 13 години
ти *** ли си бе .................
10
11
 
15
 
! Отговори
курти преди 13 години
Браво на децата,че от малки се учат на труд,в нашата България улиците гъмжат от 20 -30 годишни наркомани,алкохолици и *** които разчитат на мама,татко,батко или трети хора да ги оправят в живота
9
1
 
7
 
! Отговори
ПРИМЕР преди 13 години
Един милион деца от общо 17 000 000 в Турция работят, вместо да ходят на училище, пише днес турският вестник Джумхуриет. Заместник-министърът на труда Ахмет Дахтерогулари съобщил, че работят два процента от децата, записани в училище, и 26,3%, които не ходят на училище. Над една пета 22,4% от децата, които са напуснали училище, са направили това поради високите такси за обучение.В същото време бе съобщено, че Турция желае да предприеме стъпки за развитие на политическите и икономическите отношения със Северен Ирак, пише днес турският вестник Сабах. Анкара отправи покана към президента на автономния район Иракски Кюрдистан Масуд Барзани да посети Турция. В ход е подготовка за откриване на турско генерално консулство в град Ибрил в Северен Ирак, което се очаква да заработи следващия месец, отбелязва вестникът
8
5
 
14
 
! Отговори
ХХХ преди 13 години
В дивашките (мисюлмански) държави не е възможно да се претендира за условия на труд.*** не признават такива неща.п.с.там където вирее ислям няма живот.
7
1
 
9
 
! Отговори
blackradio преди 13 години
Да ви ... и така нататък и първо на тези, които използват детски труд, а после и на станалите. Най-голям процент в Азия 5.6 а пък по-малко в Субсахарска Африка 15.1 което явно е по-малко от 5.6. Всъщност броя намалял обаче се е увеличил. 5.6+6.7+15.1=27.4 което е по-голямо от останалите 72.6 % И ако 115 млн са 27.4 % то всички работещи деца са около 0.5 милиарда. Егати човечеството те децата бачкат и гледат семействата. Я пак напишете статията тоя път разбираемо...
6
3
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
голям праз, дядо ми от 4 годишен е тичал подир кравите, живота не е розова приказка за гейове, набийте си го в кофите.
5
6
 
6
 
! Отговори
до 4 преди 13 години
тия нямат *** а пишчици,нали ги осакатяват още като деца
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това НЕ ни касае въобще.Ние не трябва да се чувстваме виновни за това, че някой хора не желаят да си държат *** в панталоните....
3
6
 
24
 
! Отговори
МОРСКИ преди 13 години
Представа си нямате за какво иде реч. В Пакистан бях с кораба ,и там 10-12год. деца товареха кораба с 50кг-ви.торби цимент по 10 часа на ден за 4-5 долара!!Грозна картина Там средната възраст на живот е 42год.И в Индия е така. А нашите мързеливчета поцел ден са на компа!!!!
2
12
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 13 години
Като ги гледам със сигурност са от тоя изостанал вид.
1
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тия същества на снимката са гнусни мисулмани