Русия готова на превантивен удар срещу ЕвроПРО

САЩ планират да приключат с разполагането на ПРО към 2021 г.
Обновена: 3 май 2012 14:49 | 3 май 2012 13:20, Елка Василева
307
Русия готова на превантивен удар срещу ЕвроПРО
Ракетен комплекс "Искандер". Снимка: архив, Reuters

Генщабът на руската армия не изключва в случай на изостряне на ситуацията превантивно да бъдат използвани средства за поразяване на системата за противоракетна отбрана /ПРО/ в Европа, но смята това за крайна мярка.

„Разполагането на нови ударни въоръжения в южната част и в северозападната част на Русия за огнево поразяване на компонентите на ПРО, включително разполагането на ракетен комплекс „Искандер“ в Калининградска област, представляват един от възможните варианти за разрушаване на инфраструктурата на ПРО в Европа“, заяви началникът на руския генщаб генерал Николай Макаров.

Генералът заяви това на провеждаща се в Москва международна конференция по въпросите за противоракетната отбрана.

Макаров подчерта, че Москва не вярва на Вашингтон по въпроса за ПРО. Американските военни усъвършенстват информационните и огневите си средства – нараства радиусът на тяхното действие, увеличава се скоростта на прехващаните цели, повишава се точността на насочване, обясни Макаров. В изпитанията се включват спътникови системи, обезпечаващи съпровождане на балистичните ракети буквално от момента на старта, допълни той. А местата на базиране на американските противоракети междувременно приближават руските граници, предупреди Макаров.

На конференцията беше прочетено приветствие от президента на Русия Дмитрий Медведев, говориха и министърът на отбраната Николай Сердюков и секретарят на Съвета по сигурността на Русия Николай Патрушев. Беше заявено, че американската система за ПРО пряко застрашава отбранителните способности на Русия, ще минат не повече от 10 години и ако поискат, САЩ ще могат да свалят руските междуконтинентални ракети.

Въпросът все още не може да бъде решен по дипломатически път. От министерството на отбраната посочиха, че нещата са стигнали до задънена улица. Министърът на отбраната Анатолий Сердюков обаче изрази несъгласие с мнението, че е невъзможно постигането на договореност за ПРО. „Не възнамеряваме да налагаме нашата гледна точка и сме готови за открит диалог“, заяви Сердюков.

Президентът Медведев  също изрази надежда, че Москва ще успее да се договори с Вашингтон.

В приветствието на Медведев към конференцията се казва, че едностранните стъпки за разполагане на системата за ПРО неизбежно водят до ответни мерки, създават предпоставки за конфронтация и надпревара във въоръжаването. „Въпросите за противоракетната отбрана пряко засягат основите на стратегическата стабилност и цената на погрешни решения може да се окаже особено висока“, посочи Медведев.

От своя страна Патрушев предупреди, че до 2020 г. системата ЕвроПРО ще се научи да прехваща руските ракети. А това вече противоречи на твърденията за неспособността на ПРО да причини щети на руските сили за сдържане, каза той.

Според Патрушев оптималното решение на проблема може да бъде решение за съвместна разработка на такава концепция за архитектурата на ЕвроПРО, която да укрепва сигурността на всички страни от континента без изключение, да бъде адекватна на вероятните заплахи и да не подкопава стратегическата стабилност. Разчетите сочат, че съвместна ПРО би била по-ефикасна от който и да е друг модел на взаимодействие и с по-малък разход на средства за страните, посочи Патрушев.

Очевидно конференция в Москва е организирана предвид предстоящата среща на върха на НАТО в Чикаго, където ще бъде обявено началото на първата фаза на системата за ПРО на Алианса.

САЩ планират да приключат с разполагането на системата за противоракетна отбрана към 2021 г., заяви от своя страна на конференцията помощник-министърът на отбраната на САЩ Мадлин Крайдън.

Според нея "опасността от разпространение на ракетно оръжие продължава да се увеличава. Ние сме загрижени от плановете на Иран и Северна Корея. И двете страни пряко или косвено разработват междуконтинентални балистични ракети".

"Ние бихме били загрижени дори ако тези две страни имат по една междуконтинентална балистична ракета. Затова ще увеличаваме потенциала на нашите системи за защита срещу ракетна заплаха", подчерта Крайдън.

Тя изрично посочи, че американската система за ПРО не е насочена срещу Русия или Китай. "Не е в наш интерес да подкопаваме стратегическата стабилност", заяви представителката на Пентагона.

Според четириетапния план за разполагане на ПРО на САЩ първо ще бъде разположена радарната система в Турция корабите с елементи на ПРО в Средиземно море. На втория етап ще се появят системите "Иджис" в Румъния, а на третия - аналогични обекти в Полша. На последния етап, след 2020 г., САЩ се надяват да
разполагат с антиракети с голям обсег от типа SM-3 2B, които според Крайдън ще могат да ограничат ракетната заплаха от Иран. "Ние трябва да създаден тази система до 2021 г.", подчерта тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
12
 
1
 
! Отговори
Абе ,тъпаци.... преди 12 години
Я помислете малко :Кой има нужда от война...??!Този който е богат и от една война може да загуби всичко......или червения въшкар-комунист , който от войната може само да спечели се награби с техника и технологии ,като Сталин през ВСВ! Ако не беше Запада ,да му помогне с машини ,двигатели и консерви...сега германците да са на Владивосток, и да цари ред и дисциплина в целия свят!Сталин , Хитлер, Пол-Пот, Кадафи.....това са *** от една и съща порода!Видяхте ли как рухна СССР-от самосебе си!
75
1
 
4
 
! Отговори
до 89 преди 12 години
Ти си луд бе продажник ***
74
7
 
2
 
! Отговори
Многознайко преди 12 години
1.Няма кой да ти изстреля 2000 ракети ,2. Руските ракети и от 2000 най -много 2 да се изстрелят успешно.3. Случайно в Русия високите постове са заети само от евреи и богатите там са само евреи, не е само в Щатите така.
73
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русия + Китай + Индия + Иран ще бъде най-вероятният съюз срещу НАТО в наближаващата трета световна война. И който си мисли, че Индия са слаби жестоко се лъже.
72
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Брей, за един Иран цял щит строят, явно работата е сериозна и евреите бая са се сепнали.
71
12
 
6
 
! Отговори
Помнете преди 12 години
Първо Българско Царство(681-1018) - два пъти окупирано от руските войски на Цар Владислав с помощта на Аварския Хаганат за налагане не политическо и духовно влияние.Второ Българско Царство(1185-1396) - постоянно подкрепяне на Византийската патриаршия за влияние над Българската.Трето Българско Царство(1878 -1944) - предатесвто през Балканските войни и червена окупация след Втората световна война. Подкрепя всички договори след войните, в които губим огромни територии.
70
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русия никой не може да я победи, ако ще и целия свят да се обедини срещу Русия! Русия е огромна, велика и страшна сила! НАТО ще го духате в една такава война!
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 68- ЗАТОВА ЛИ ЩОТО ПИНДОСТАНСКАТА *** С МНОГОТО ТЕХНОЛОГИИ СЕ *** ВЪВ ВИЕТНАМ,,А СЕГА СИ ОБИРА КРУШИТЕ ОТ ИРАК И АФГАНИСТАН И ДА ТИ НАПОМНЯ ЗА ЕДНА ТАКАВА (ТЕХНОЛОГИЯ) ДЕТО ВИЕ Я ДУМАТЕ НЕВИДИМ БЕЗПИЛОТЕН ИЗТРЕБИТЕЛ-РАПТОР ЗА 1,5 МИЛЯРДА ,ИРАНЦИТЕ ПО ЖИВО ПО ЗДРАВО СИ ГО ПРИЗЕМИХА НЕВРЕДИМ И *** ОТ БЕЛИЯ ДОМ СЕДНА ДА СЕ МОЛИ НА АЯТОЛАСИТЕ ДА МУ ВЪРНАТ (ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНАТА) ИГРАЧКА ,ТА СТАНАХА ЦИОНИСТИТЕ ЗА РЕЗИЛ ПО ЦЯЛ СВЯТ
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много са ми смешнички с тва ПРО.Имат некви ракети дето щели да поразяват другите.Ми ако първите изстрелят 2000 ракети?Ще останат само по радар.Ако една страна ако реши да води такава война никога няма да изстреля само 1.Може би ще се изпълняват пускове няколко дни нон стоп.Кое ПРО ще фане толкова ракети?Освен това кой може да бъде сигурен къде са ги скрили?Може да е всеки по-голям транспортен кораб може да са подводници а може и да е камион дето се е маскирал като хълм.Тъпотий по американски .:/
67
2
 
5
 
! Отговори
Задников преди 12 години
***. Смешници сте всички! Никога няма да има такава война иначе света ще се върне 13000години назад във времето/поне Америка/.Другари, малко преди да излетят каквито и да е ракети ще бъдат унищожени хАмериканските спътници на секундата.Последствията са Ви ясни.Няма навигация.Няма телефони и ракетите няма да излетят.Цел няма да има.колкото и да се пънат Янките могат да се нагъзят на Путин.Аре лек Ви ден и слушайте лидера си *** Б.Б какво говори.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Индия не може да воюва с Китай, война не се води с камъни и пръчки, а с високи технологии, каквито Китай имат. Но разбира се една такава война може и да е добре дошла за Китай, тъй като тя се нуждае от още територии.
65
5
 
21
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
Българин съм,но бих умрял за Русия! Отвращавам се от евреиско-капиталистическата *** и тяхната необятна алчност. ***.
64
8
 
3
 
! Отговори
Комунистите от КГБ.. преди 12 години
...имат нужда от противници и врагове!"ОБРАЗА НА ВРАГА"----СПЛОТЯВА РУСКОТО ПОСРЕДСТВЕНО И ТЪПО КОМУНИСТИЧЕСКО ОБЩЕСТВО!НЯМА ЛИ ГО "ОБРАЗА НА ВРАГА"......ДЪРЖАВАТА ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ!!!ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ ...И ***/КАДЪР НА КГБ/ , ТРЯБВА ДА ДРЪНКА ОРЪЖИЯ...ИНАЧЕ СТАЧКИ ДО ПРИПАДЪК!!!!!!!!
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Черната омразна сянка на империята на злото отново пада над Европа.
62
1
 
12
 
! Отговори
вУчКаТа преди 12 години
То едно НАТО - майка плаче, грамофон свири.НАТО е измислена организация, чрез която САЩ и някои западни страни източват по някой милион от другите държави членки на НАТО, като уж им гарантират запазване на териториите и защита при евентуално нападение.
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРО - Щитът за унищожение на Европа, планът на Съединените Еврейски Щати да провокират Русия и да вкарат света във война!Но да знаят, че тази война няма да се развие както те искат, и вместо да унищожат Европа и Русия, резултата ще бъде унищожението на САЩ.
60
1
 
2
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
напишете в ютуб GEORGIA GUIDESTONES всичко е написано там пред очите ни!Това е план от много отдавна!
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А какви ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ знаеш, дето ги има Западът ?
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някои хора не осъзнават, че мира е е една тънка нишка, която лесно се къса.Няма да повярваме, като видим, че ракетите падат над главите ни.
57
9
 
6
 
! Отговори
Помнете преди 12 години
Нещо излъгах ли втората Балканската Война та ми слагате минуси. Каква помощ получаваме от "братята". Атакуват ни всички съседи, окупират цялата държава, вашите "братя" не че не ни помагат ами ни пречат. Кланяй те се още. *** народ. Тука не става въпрос за САЩ и Русия, а за България. Това не го пиша да подкрепям хомосксуалните еврей оттатък океана, а да защитя една велика страна с велика история каквато е България