Русия готова на превантивен удар срещу ЕвроПРО

САЩ планират да приключат с разполагането на ПРО към 2021 г.
Обновена: 3 май 2012 14:49 | 3 май 2012 13:20, Елка Василева
307
Русия готова на превантивен удар срещу ЕвроПРО
Ракетен комплекс "Искандер". Снимка: архив, Reuters

Генщабът на руската армия не изключва в случай на изостряне на ситуацията превантивно да бъдат използвани средства за поразяване на системата за противоракетна отбрана /ПРО/ в Европа, но смята това за крайна мярка.

„Разполагането на нови ударни въоръжения в южната част и в северозападната част на Русия за огнево поразяване на компонентите на ПРО, включително разполагането на ракетен комплекс „Искандер“ в Калининградска област, представляват един от възможните варианти за разрушаване на инфраструктурата на ПРО в Европа“, заяви началникът на руския генщаб генерал Николай Макаров.

Генералът заяви това на провеждаща се в Москва международна конференция по въпросите за противоракетната отбрана.

Макаров подчерта, че Москва не вярва на Вашингтон по въпроса за ПРО. Американските военни усъвършенстват информационните и огневите си средства – нараства радиусът на тяхното действие, увеличава се скоростта на прехващаните цели, повишава се точността на насочване, обясни Макаров. В изпитанията се включват спътникови системи, обезпечаващи съпровождане на балистичните ракети буквално от момента на старта, допълни той. А местата на базиране на американските противоракети междувременно приближават руските граници, предупреди Макаров.

На конференцията беше прочетено приветствие от президента на Русия Дмитрий Медведев, говориха и министърът на отбраната Николай Сердюков и секретарят на Съвета по сигурността на Русия Николай Патрушев. Беше заявено, че американската система за ПРО пряко застрашава отбранителните способности на Русия, ще минат не повече от 10 години и ако поискат, САЩ ще могат да свалят руските междуконтинентални ракети.

Въпросът все още не може да бъде решен по дипломатически път. От министерството на отбраната посочиха, че нещата са стигнали до задънена улица. Министърът на отбраната Анатолий Сердюков обаче изрази несъгласие с мнението, че е невъзможно постигането на договореност за ПРО. „Не възнамеряваме да налагаме нашата гледна точка и сме готови за открит диалог“, заяви Сердюков.

Президентът Медведев  също изрази надежда, че Москва ще успее да се договори с Вашингтон.

В приветствието на Медведев към конференцията се казва, че едностранните стъпки за разполагане на системата за ПРО неизбежно водят до ответни мерки, създават предпоставки за конфронтация и надпревара във въоръжаването. „Въпросите за противоракетната отбрана пряко засягат основите на стратегическата стабилност и цената на погрешни решения може да се окаже особено висока“, посочи Медведев.

От своя страна Патрушев предупреди, че до 2020 г. системата ЕвроПРО ще се научи да прехваща руските ракети. А това вече противоречи на твърденията за неспособността на ПРО да причини щети на руските сили за сдържане, каза той.

Според Патрушев оптималното решение на проблема може да бъде решение за съвместна разработка на такава концепция за архитектурата на ЕвроПРО, която да укрепва сигурността на всички страни от континента без изключение, да бъде адекватна на вероятните заплахи и да не подкопава стратегическата стабилност. Разчетите сочат, че съвместна ПРО би била по-ефикасна от който и да е друг модел на взаимодействие и с по-малък разход на средства за страните, посочи Патрушев.

Очевидно конференция в Москва е организирана предвид предстоящата среща на върха на НАТО в Чикаго, където ще бъде обявено началото на първата фаза на системата за ПРО на Алианса.

САЩ планират да приключат с разполагането на системата за противоракетна отбрана към 2021 г., заяви от своя страна на конференцията помощник-министърът на отбраната на САЩ Мадлин Крайдън.

Според нея "опасността от разпространение на ракетно оръжие продължава да се увеличава. Ние сме загрижени от плановете на Иран и Северна Корея. И двете страни пряко или косвено разработват междуконтинентални балистични ракети".

"Ние бихме били загрижени дори ако тези две страни имат по една междуконтинентална балистична ракета. Затова ще увеличаваме потенциала на нашите системи за защита срещу ракетна заплаха", подчерта Крайдън.

Тя изрично посочи, че американската система за ПРО не е насочена срещу Русия или Китай. "Не е в наш интерес да подкопаваме стратегическата стабилност", заяви представителката на Пентагона.

Според четириетапния план за разполагане на ПРО на САЩ първо ще бъде разположена радарната система в Турция корабите с елементи на ПРО в Средиземно море. На втория етап ще се появят системите "Иджис" в Румъния, а на третия - аналогични обекти в Полша. На последния етап, след 2020 г., САЩ се надяват да
разполагат с антиракети с голям обсег от типа SM-3 2B, които според Крайдън ще могат да ограничат ракетната заплаха от Иран. "Ние трябва да създаден тази система до 2021 г.", подчерта тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Братушките като разположат 10-тина крилати ракети с ядрени бойни глави на територията на Сирия в руската база там и като ги насочат тези ракети към *** и пиндостанците ще се *** превантивно и ще забравят и за про и за мро
55
14
 
3
 
! Отговори
Ресурсите на Русия.. преди 12 години
....и сега се търгуват добре!!!!!!!!!!!НЕ ЗНАМ РУСИЯ ДА ПРИТЕЖАВА НЯКАКВИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ.!АКО НЕ СА ИМ ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА И СУРОВИНИТЕ ---ЩЕ *** ГЛАДНИ!СВЪРШИ ТАЯ --КОГАТО ХОРАТА НА РУСИЯ , РЕШАВАХА ИЗХОДА НА ВОЙНАТА!СЕГА ИМА ТЕХНОЛОГИИ ..... И НЕЩАТА ПРИКЛЮЧВАТ ЗА ДНИ И ЧАСОВЕ!!!!ТОВА ЯВНО СА ПИЯНСКИ ПРИКАЗКИ.....!!!
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
САЩ са майстори по провокациите, задкулисните игри и манипулациите.Тази измислена държава налага своето чрез заплахи, санкции, подкупи и какво ли още не.Ето сега с този щит ще се върнем в годините на Студената война, когато един грешен ход може да доведе до ядрен апокалипсис.Света няма да намери покой, докато империята на злото САЩ не бъде изравнена със Земята!
53
3
 
9
 
! Отговори
цевар преди 12 години
Всяка държава която се чуства застрашена е длъжна да вземе ответните защитни мерки А това да сравняваш автомобилите с ракетите е нелепо Има много които правят хубави коли но не могат да направят и калпава ракета Естествено е че когато не можеш да задоволиш пазара и нямаш конкуренция няма да държиш толкова на качеството Вижте сега руските автомобили с нищо не отстъпват на западните Да не говорим за камионите КАМАЗА дълги години няма конкуренция в рали ДЕКАР.
52
4
 
23
 
! Отговори
Килъра преди 12 години
Русия има много врагове, но и преди е имала, но на определено време изчезват и за сегашните ще дойде това време! Нека Русия да почне да действа по-твърдо вече!!!
51
4
 
9
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Ако Руснаците пратят ракетите си, никой не може да ги спре
50
4
 
19
 
! Отговори
Някъв от България преди 12 години
Американците разполагат ПРО не само в Европа но и навсякъде около Русия. Целта на това ПРО не е да защити САЩ от превантивна атака, а да се отнеме възможността на Русия да контраатакува когато бъде нападна от САЩ заради ресурсите и!
49
16
 
2
 
! Отговори
ПРЕВАНТИВЕН УДАР..?! преди 12 години
...АМИ ПОСЛЕ...?!!!КОЙ ОТ ТИЯ *** ПИЯНИЦИ ЩЕ ОЦЕЛЕЕ....ПА И КАТО КАК ЩЕ ЖИВЕЕ...ХА,ХА,ХААА....!ТО ,.... САМО С ВОДКА НЕ СТАВА ,БЕ...!!!БОЛНИ ЧЕРВЕНИ МОЗЪЦИ!!!ОТ "ЧЕРВЕНКА"......СТРАДАТ САМО СВИНЕТЕ ....НО , ЯВНО И ***!
48
2
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Хора това развръзката на новият световен ред и планът му за редукция на световното население с 90% очаква ни нещо голямо!Англо-американският елит /илюминатите искат да ни унищожат!Подземни хранилища за семена,подземни укрития за богатите цялото кондициониране за краят на света във филми, литература и популярна култура съберете 2 и 2 ТОВА Е КАЗВАМ ВИ!НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД ИДВА!!
47
12
 
5
 
! Отговори
Помнете преди 12 години
След като в Балканската война, България обявява война на Сърбия, Русия осъжда българските действия и оказва военна и политическа подкрепа на Сърбия. По късно виждайки, че не се справят добре казва на Румъния, че трябва да атакува България иначе Русия ще ги окупира. Междувременно дават гаранции на Османската империя, че няма да се намесят при тяхна атака. Както и става България е смачкана и не получава нито грам помощ от вашата "Братска Русия" Да пукнат дано винаги са били против нас
46
5
 
1
 
! Отговори
До Акъл море преди 12 години
Ти луд ли си бе? Прегледай се на психиатър, за твое добро е.
45
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 50 а кой влизаше с танковете навренето в Берлин след войната , Будапеща , Парга , Варшава , Авганистан кой подпогаше Северна Корея , Северен Виетнам , кой подпомагаше всякакви ултра леви терористи , арабите в Близкия изток и всякакви леви режими в Африка, монетата винаги има две страни и стига руснаците се правели на велики миротворци , просто не са.
44
23
 
6
 
! Отговори
Помнете преди 12 години
Много про-руски е настроен българския народ. Това е, защото е *** и не е чел елементарна история. Русия винаги е правила мръсно на България. Като се започне от средновековието когато руските войски два пъти покоряват България за да ни подчинят и политически и духовно. След това по време на турско са твърдо против българската патриаршия и застават за Цариградската. И после с Балканските войни, в които е твърдо за Сърбия и кара Ромъния да ни нападне та стигаме до окупацията от Червената армия.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не разбрах на чия територия ще се разполага ПРО и против волята на тази държава ли ще е :)))
42
0
 
3
 
! Отговори
до46 преди 12 години
Част от ракетите са под командването на космически войски и се насочват със спътници чрез суперкомпютри към всяка точка на земята!
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А как бяхме и още сме на кремълско подчинение?
40
2
 
14
 
! Отговори
до 42 преди 12 години
Невежа си! Планове за ядрено нападение няколко пъти е правено от американците,но се не им стиска да ударят СССР!Не Русия напада чужди държави за да си налага интересите!
39
3
 
4
 
! Отговори
Акъл море преди 12 години
светът ще си отиде!
38
2
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Не искам война ,не искам да умра ,но янките просто не оставят никакъв друг избор,не може да се преговаря с тях сащ се оправлява от психопатския нов световен ред ,който иска редукция на световното население!Ако Русия разположеше свои бази в Мексико или карибският басейн ,САЩ щяха да тълкуват това ,като акт на нападение безпорно!На психопатските американски генерали много по малко от това им трябва за да започнат 3та световна!Руснаците даже закъснаха много според мен с мерки против нато!
37
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А бе от какви компютри се управляват руските ракети :))))))) "Зайка люкс" или "ЗИС 5"