Когато никой не те иска

Какво ще се случи с Едуард Сноудън, ако никой не му даде убежище?
6 юли 2013 20:22,
79
Когато никой не те иска
Снимка: Reuters

Вече близо 2 седмици американецът, който направи скандални разкрития за незаконно подслушване и следене в интернет, извършвани от тайните служби в страната му, стои в транзитната зона на московското летище "Шереметиево". Настоящото положение на Едуард Сноудън неизбежно предизвика аналогия с хитовия филм „Терминалът”, отбелязва сп. „Тайм”.

В продукцията на Стивън Спилбърг главният герой (в ролята Том Ханкс) пристига в Съединените щати, но паспортът му се оказва невалиден. Той обаче не може да се върне у дома (бивша съветска република), защото в страната му избухва революция. Така прекарва години наред в транзитната зона на американското летище.

Подобна е реалната история на иранския бежанец Мехран Карими Насери, който живее 18 години на френското летище „Шарл де Гол” заради изчезнали документи.

Сега Едуард Сноудън е изправен пред угрозата от подобна съдба. Вашингтон иска незабавната му екстрадация по обвинения в държавна измяна и шпионаж.

Русия вече даде да се разбере, че беглецът няма да получи убежище, ако не спре с изнасянето на поверителна информация. Категоричната позиция на Владимир Путин накара Сноудън да оттегли молбата си за местожителство на руска територия и да се насочи към други потенциални 21-на „страни-домакини”.

Още в първите часове обаче голяма част от въпросните страни дадоха твърд отказ. Германия, Полша, Бразилия, Индия и Холандия няма да приютят бившия консултант на американската Агенция за национална сигурност (АНС).
Други като Еквадор, Ирландия и Норвегия обявиха, че могат да разгледат молбата за убежище, само при положение, че Сноудън я предостави лично на тяхна територия. Има и такива, които посочиха, че подобна процедура изисква внимателно разглеждане и ще отнеме повече време.

Професорът по международно право Гай Гудуин-Гил коментира пред „Тайм”, че политическият интерес е доминантен фактор в случая „Сноудън”. Международното право позволява на беглецът да подаде молба за убежище, където пожелае по света, но всяка държава има правото на избор дали да приеме или не.  

Не може да се пропусне факта, че много от предпочитаните от Сноудън дестинации имат двустранна спогодба за екстрадации със Съединените щати. Други пък просто не искат да развалят взаимоотношенията си с Вашингтон, като приютят беглец, търсен за държавна измяна.

Самият Сноудън се определя като „бездържавен”, тъй като американският му паспорт беше обявен за невалиден. „Това определено е предпоставка за сериозно объркване. Неслучайно редица държави не могат да вземат категорично решение. Просто казусът е необичаен”, счита професор Гудуин-Гил.

Очаквано беглецът се е насочил главно към страни, които са готови да се противопоставят на Съединените щати като южноамериканските Еквадор (тази страна даде убежище на собственика на „Уикилийкс” Джулиън Асандж) и Боливия.

Еквадорското правителство отмени планирания търговски пакт с Вашингтон, защото американците използвали договорката, „за да изнудват” Еквадор за предаване на бившия служител на АНС. Все пак президентът Рафаел Кореа призна, че подпомагането на Сноудън в бягството му от Хонконг към Москва е било грешка.

В тази ситуация, докато никой не го приеме, Едуард Сноудън трябва да разчита единственото на добрата воля на руските власти. „Транзитната зона на летище, разбира се, е част от територията на страната, в която се намира. Мит е, че по някакъв начин тази зона е ничия земя. Много често тези зони се установяват, за да може съответните страни да ограничат правата на хората, попаднали там. Тези игрички с правосъдието са честа практика ”, посочва Гудуин-Гил.

Друг професор – Стивън Йел-Лоер, е убеден, че Сноудън ще остане в Москва много дълго време. Но според него беглецът може да намери спасение в член 28 на Конвенцията за бежанците на ООН.

По силата на тази точка страните-членки на международната организация трябва да подходят „състрадателно” към търсещите убежище, които не могат да се сдобият с необходимите документи от родината си.
В същото време обаче Русия може да експулсира Едуард Сноудън обратно в страната, от която е дошъл (в случая Хонконг), тъй като той е в транзитна зона без валиден документ за пътуване в чужбина.

Още през март Върховният съд в Хонконг разпореди правителството в автономната китайска територия да установи законова рамка за процедурата по даване на политическо убежище. Този процес все още не е започнал, което на теория значи, че Сноудън може да остане в Хонконг, докато процедурата не бъде установена.

Но също така местните власти имат правото да екстрадират беглеца незабавно към Съединените щати, тъй като поради липсващото съответно законодателство на практика Едуард Сноудън би бил незаконно пребиваващ на територията на Хонконг.

Предвид заплетената ситуация експерти съветват Сноудън само едно – да подаде молба за убежище в колкото се може повече държави, за да увеличи шанса за положителен отговор. Най-добре във всички без собствената му…

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А сети ли се да иска убежище в Иран?Там мисля че няма да му откажат :)
47
2
 
8
 
! Отговори
Biser преди 10 години
как може американците да го искат като вече са му анулирали паспорта и не е американец по същата логика може да искат Путин или Асад или всеки които не е американец.
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Не може да се пропусне факта"---Не може да се пропусне фактЪТ
45
2
 
11
 
! Отговори
Ами да се ожени преди 10 години
Има изход и той да сключи граждански брак с предложилата му Руска разузнавачка. Узаконяването на новото гражданско състояние на Руски жител, кара Щатите само да стиснат зъби. Путин му предложи оставането в Русия с условие, никога повече да не се занимава с публикация на информация, засягаща сигурноста на Съеденените щати. Той не приел, изглежда има много още да разказва. Обективен, Руснаците са далече пред много държави, но за съжаление те са консерватори и крият откритията и изобретенията си.
44
10
 
4
 
! Отговори
обективен преди 10 години
53 ti кои са тия "високи" технологии на руските гарбичи бе? путинко (така е путин на чешки):)))))) си знае местото, щото иначе ще има преждевременни шамари, а Сноубел (дън) в крайна сметка ще се спре в Гуантанамо, не заради "разкритията" си пред медиите, а за ШПИОНСКА дейност срещу Америка!
43
0
 
20
 
! Отговори
Лала преди 10 години
Ами като никои е го иска да го вземем ние, тъкмо ще ни научи как да шпионираме по-добре.
42
4
 
29
 
! Отговори
The Voice преди 10 години
Абе какво го усукват руснаците, че се съобразяват с американците и не дават на Сноудън убежище !Изглежда са забравили как САЩ им крадяха мозаците и даваха незабавно политическо убежище още от въздуха без да са кацнали на летищата на хилядите руски учени във високите технологии и изтъкнати академични професори, готови да работят за интересите на САЩ !
41
9
 
4
 
! Отговори
Мата Хари преди 10 години
Спокойно, не се връзвайте на журналистическите опити сензационни анализи. Пред Сноудън има две алтернативи, за съжаление нито едната от тях не е розова. Да речем, че успее да стигне до Боливия, Венецуела или Никарагуа. После какво? Колко време ще успеят да го опазят от "автомобилна катастрофа", "хранително отравяне" или "самоубийство"? Израелските тайни служби имат шанс да го държат жив дълго време, но тези на гореизброените държави - едва ли. Другата алтернатива е да умре веднага.
40
2
 
19
 
! Отговори
хидко преди 10 години
Чудя се, на какво основание са анулирали паспорта му? Сигурно нещо свързано с тероризма, което им "дава" право да нарушават човешките права за свободно придвижване. Явно тоталния контрол надделява над свободата в щатите и никой не се осмелява, дори да опита да атакува анулирането на паспорта като незаконно. Всички ги е страх от машината, защото знаят, че дори само при опит да защият човешките свободи, ще бъдат премазани от колелата на антитерористичните регламенти, които са над всичко друго.
39
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коментаторе, за ПРОСТОТИЯТА ТИ няма ли почивен ден?- Жалко!Сноудън, за всеки влак си има пътници! Ако Пути_ те предаде, Мадуро ще те прибере! Долу хамериканския неофашизъм и ционизъм!
38
2
 
3
 
! Отговори
§ 22 преди 10 години
Виждам всичко двойно. Каза Йосарян :)
37
4
 
26
 
! Отговори
titanium.mel преди 10 години
Сноудън одавна не е на Шереметево.Никой не го е виждал.Само се говори че е там.Сори *** англосаксонските анализи ми писнаха.Руснаците изобщо не ги интересува какво ще им каже Сноудън.Те го знаят всичко това.Въпроса е в друго.Защо треперят американците? Истината е една.Сноудън знае ключовите фрази при които се започва максимално записване на всичко.Руснаците от милиони компютри като размножат тези фрази във вид на спам какви МИЛИАРДНИ загуби ще понесат САЩ пълнейки сървърите им с глупости.
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
naj strashnoto robstvo e kogato robyt misli,che e svoboden.Takova e syjalenie polojenieto v naj-demokratichnite dyrjavi,parite upravljavat,a se simulira demokraciq i strani kato nashata stradat.Pohvatite vkljuchvat i umishleno zatypjavane zanijenie na morala...struva da poosmislim tezi neshta,predi da sa stignali do kraja
35
4
 
56
 
! Отговори
dragko преди 10 години
И какво толкова е направил?Казал е една истина!Позицията на службите на САЩ са поредното доказателство,че политиката им е основана на унищожителна злоба!А лакомията им за заграбване на световните природни ресурси ще унищожи света!
34
3
 
17
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Това е лека постановка, Сноудън отказа сам руското убежище / не че в момента на практика не разполага с такова/ защото не желае над Русия да се хвърля кал, че единствено тя би приютила човек издирван от САЩ!
33
1
 
37
 
! Отговори
petter.bojinov преди 10 години
"Той обаче не може да се върне у дома (бивша съветска република), защото в страната му избухва революция." - що невземете да гледате филма преди да пишете. Държавата е измислена "Кракозия". Паспорта който показва Том Ханкс е български, а самия той вика "мамка му"
32
5
 
8
 
! Отговори
Zapoznat преди 10 години
Vischo se registrira ot NSA, dori i tozi Email.No ne me e strah. Mnogo sme. 7 Miliarda ne mogat da badat smachkani ot edna zaljazvashta imperia.Mnogo sme vidjali: KGB, DS, Stazi... Vsichko otmina, sega i ot NSA ne ni puka. Njama da uspejat da kontrolirat svobodnoto chvechestvo. Narodite se sabudiha.
31
5
 
13
 
! Отговори
Hora bdete преди 10 години
STAZI nishto ne e pred NSA. Mislete mu.Snowden e GEROI.
30
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да живее СССР и Русия, Сноудън е пич
29
40
 
5
 
! Отговори
обективен преди 10 години
гадния руски шпионин е тоя Сноубел..дън. ски, да отива в Щатите, ония ще го оправят))))))