Украинската игра на Путин

Руският президент изглежда повече от готов за битка с ЕС
21 дек 2013 18:31,
213
Украинската игра на Путин
Снимка: Reuters

Очевидно е, че Москва има главна роля в проевропейската драма на Украйна. И Владимир Путин е по-решен от всякога да спечели Украйна за руската кауза като залага на финансови и икономически „оръжия“.
 
Според анализ на БиБиСи за руският президент международните отношения са преди всичко надпревара. И подходът му по отношение на Украйна отразява тази негова философия.
 
Путин не се притеснява да посочи директно кои са основните съперници в тази игра – Съединените щати, Китай и Европейския съюз. В този контекст Русия е един от много малкото големи независими играчи.
 
За да има успех, Москва трябва да разшири сферата си на влияние и неслучайно започна експанзията със създаването на икономически, политически и военен съюз в Евразия.
 
По думите на руския президент страната му не е просто стратегическа единица, а представител на цяла цивилизация – християнска и европейска. Цивилизация, която той вижда в редица други държави като Украйна и Беларус. Цивилизация, която не е просто добавка към Западна Европа, а която трябва да бъде водеща сила на Стария континент.
 
Глобалната криза форсира дългоотлагания процес по създаването на гореспоменатия съюз.
 
През 2009-та година Москва започна първата фаза с Беларус и Казахстан. 3 години по-късно 3-те страни вече са единна икономическа зона.
 
Крайната цел е през 2015-та година да бъде открит официално Евразиатския икономически съюз. Армения и Казахстан вече са в процес на присъединяване.
 
Но Путин знае, че Украйна като страната с втората по големина икономика в региона, може да направи разликата и да даде нужната сила на този съюз.
 
И съвсем естествено предложи множество икономически облаги на Киев – в това число значително намаляване на цената на руския газ, който е от критично значение за Украйна. „Не можем да не помогнем на нашия братски народ“, обяви президентът след срещата с украинския си колега Виктор Янукович.
 
Украйна обаче не изглежда особено ентусиазирана да играе втора цигулка по съветски модел. Да, Янукович и влиятелните олигарси, които стоят зад гърба му, нямат нищо против, да се запази настоящата ситуация на добри бизнес взаимоотношения. Но да получават директни нареждания от Москва...
 
От друга страна политическият и обществен натиск за присъединяване към Европейския съюз е наистина мощен и настоящата власт в Украйна трудно удържа проруския фронт. Управляващите уверяват, че процесът към членство в ЕС ще продължи, докато в същото време се надяват да запазят икономически изгодната топла руска връзка.
 
Този вариант обаче определено не влиза в плановете на Владимир Путин, изтъкват от БиБиСи. Той вече показа на Украйна какво може да очаква, ако се обърне на запад.
 
Руските здравни инспектори установиха сериозен проблем с украиските сладки и наложиха рестрикции на вноса. Граничният контрол беше засилен и влизането на украински граждани в Русия се оказа доста сложна задача. Енергийният гигант „Газпром“ пък припомни заплашително колко милиарда евро задлъжнения има украинската „Нафтогаз“.
 
Предупредителни изстрели, които ясно да демонстрират на украинците какво биха загубили, ако заложат на ЕС.
 
От БиБиСи правят интересно заключение, че въпреки всичко Русия може да се окаже на печелившата страна независимо от крайния избор на Украйна.
 
Ако Янукович даде зелена светлина на обвързването с Русия, Москва ще трябва да похарчи десетки милиарди, за да вдигне на крака затъналата украинска икономика. Киев ще получи и ключова роля в митническия съюз, като ще разполага с право на вето.  
 
Предвид събитията в Украйна е видно, че голяма част от украинците не искат и да чуят за нов брак по сметка с Москва, независимо колко много дава руската страна.  
 
Така интегрирането на настоящата Украйна в Евразиатския икономически съюз се превръща в голям риск и доста лоша сделка, най-малкото в краткосрочен план.

Ако Украйна се превърне в проблем за решаване на Европейския съюз, то Русия може да извлече само ползи без да прави и дава нищо.  
 
Ще получи предвидим съсед и по-атрактивни възможности за бизнес.  
 
Така загубата за Путин в краткосрочен план, може да се окаже от голяма полза за Русия в дългосрочен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
9
 
! Отговори
Ужас без край преди 10 години
Време да се чуе истина и да се раздаде справедливос, стига приятели по грабеж, време е одялото да се изтърси от бълхите , или и одялото ще изгори с бълхите, който ял ял време за сметката, който вижда че трявбва нова промяна на България , да да го направи стига интереси, колко хора си отиват със сълзи на очи че държава няма те се мъчат за тях няма хляб за тях има мъка.
79
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я да направим една равносметка за 2013 - Сноудън и заканата на Обама, че няма на ходи в Русия: Отиде; УСА - Ще нападаме Сирия: нищо не стана; ЕС- Асоциираме Украйна: Провал; Израел - Ще разкостиме Иран: некой друг път; Каспаров в Париж, Ходорковси в Берлин, Юлето си остана в панделата, Грийнпийс и те;Ако не ви е ясно кой поръчва вече музиката, значи пак ще изтеглите късата клечка.
78
14
 
5
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До до 93 от славянинДали ще разрешат или не, от това количеството на гейовете няма да се промени. Но в единия случай може да гласуваш за Путин, а да избереш Пу*ка. А в другия си го казват от самото начало легално. А ти чувал ли си, че има едни ***, дето обичат да го получават изотзад? Това как те вълнува?Нормално ли е и легално ли е?
77
3
 
3
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До славянинБойко Борисов
76
1
 
15
 
! Отговори
Митко преди 10 години
Авторът на тази статия не познава и на елементарно ниво събитията в Украйна.
75
15
 
4
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВАз не виждам никаква разделителна линия, бил съм по Европа, колкото тука можеш да срещнеш очевиден гей по улиците, толкова и там. И също тоилкова ги има в Русия. Изобщо не ме интересува кой с кого, това е дъвка за ***, за да бъдат привлечени към келявата ви диктатура. Другото което е, че в такава държава като Русия, никой не може да каже дали и самото джудже не е гей. Ами може да се прикрива от страх, логично е.
74
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТАКА Е ГЛУПАВИ ПОЛИТИЦИ БЕДНА ДЪРЖАВАУКРАЙНА ТРЪГВА ПО НАШИЯ ПЪТ ВМЕСТО ИКОНОМИКА И ЗАВОДИ _БЕЗРАБОТИЦА ,ПРОСТИТУЦИЯ И МИГРАЦИЯ ПОСКОРО ДА НАПРАВЯТ ЕВРАЗКИЯ СЪЮЗ И НЕЗАБАВНО ДА ИЗЧЕЗНЕМ ОТ ЕС ТОГАВА ЗАПАДА ЩЕ ЗЕМЕ ХУРКАТА И ЩЕ Я *** КАЧЕСТВЕНО
73
1
 
13
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
До EU citizenАбе ти, да не си ял руско саламче и да си останал недоволен?
72
11
 
5
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВЕстествено, че точно това си си мислел, но си бързал да не го покажеш. Сега...никакво такова изискване няма, да си сменят междурелсието, както и никакви изисквания няма за признаване на гей-бракове, каквито глупости дърдореше Азаров. Това е чиста демагогия. Американската демокрация си се отразява съвсем чудесно, проблема е, че на власт са руски петоколонници.
71
2
 
10
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
Няма ли равновесие в геополитическото противоборство изток-запад ще го отнасят малките като нас. Ако руската окупация не беше добра, то и американската демокрация не се отразява добре на България.
70
12
 
5
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВНе разбрах само, какво са ти направили сините , които от 24 години са били управляващи само 5 и то доста отдавна. Ако визираш тяхното настояване за влизане в НАТО и ЕС, така е, но това са единствените успехи на България през тези 24 години. Мафията на ДС продължава да дърпа конците и от това наистина боли. Сериозно погледнато, Русия не се справя без Запада. И сега колите им ги правят чужденци.
69
2
 
4
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
До EU citizenНали знаеш.............от *** :D
68
17
 
5
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВПонеже живея в България, страна член на НАТО, не ми пука за Русия, а за моята държава. Хич не ме е грижа какво си мисли джуджето-диктатор. Повече ме интересуват нашите продажни политици, които ни тикат към средновековните порядки на Москва. Колкото по-далеч от Путин, толкова по-добре.
67
7
 
5
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До walking deadОпазил ме Господ, не си и помислям таково нещо. Левия човек затова е ляв, защото не може да мисли. Той ВЕРВА.
66
3
 
4
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВШирината не на релсата, а на междурелсието , бе Тоше.
65
1
 
8
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
ТИШИНА! Евро-пъпеша ни учи на правилно мислене.
64
4
 
3
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До АнонименЕми дължина и ширина са достатъчно различни неща, когато говорим за железен път, така че ако човек ги бърка двете понятия, значи нещо му хлопат дъските.
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 68Не знам за дължината, но за широчината на релсите когато влезе европейски влак в Русия знам че има разлика. Това е с цел ако някой нападне руснаците, да не могат техните вагони да се придвижват във вътрешността на Русия.
62
1
 
2
 
! Отговори
Ноах преди 10 години
Спонги , виж hollywood ти казва , идва Noah (2014) - IMDb, изяж една баница изтегли късмет,запали свещ, стига плу малко добрата , не всичко е лошо има добро вразумиса, виж и Son of God (2014) - IMDb . youtube/watch?v=6qmj5mhDwJQ Noah (2014) youtube/watch?v=WcIXCok9HPg Son of God (2014)
61
8
 
4
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До Влади-МирИ какво му пречат олимпийските игри? :)))