ЕС и Бразилия правят подводен кабел, да не ги следят САЩ

Проектът е част от усилията да се гарантира неутралността на интернет
Обновена: 25 фев 2014 16:39 | 25 фев 2014 07:22, Елка Василева
56
ЕС и Бразилия правят подводен кабел, да не ги следят САЩ
Жозе Барозу, Дилма Русеф и Херман ван Ромпой. Снимка: Reuters

Бразилия и Европейският съюз се договориха да прокарат подводен комуникационен кабел от Лисабон до бразилското пристанище Форталеза, за да попречат на САЩ да ги шпионира, съобщи Ройтерс.

На срещата на върха ЕС-Бразилия в Брюксел президентът Дилма Русеф каза късно вчера, че проектът на стойност 185 млн. долара е основен елемент от усилията да се гарантира неутралността на интернет, което според нея ще защити бразилския интернет трафик от американско следене. В момента Бразилия е зависима от американски подводни кабели през Атлантическия океан за почти всичките си комуникации с Европа.

Неотдавна бившият американски агент Едуард Сноудън направи скандални разкрития как Вашингтон е шпионирал най-голямата  латиноамериканска страна. След като стана известно, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е следяла имейла и телефона на Дилма Русеф, тя отложи в знак на протест официалното си посещение в САЩ.

Още по темата

"Ние трябва да зачитаме правото на личен живот, човешките права и суверенитета на страните. Не искаме бизнесът да бъде шпиониран", каза Русеф на обща пресконференция с председателите на Европейската комисия Жозе Барозу и на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Лидерите на ЕС се отнасят с разбиране към бразилското искане след разкритията на Сноудън, че германският канцлер Ангела Меркел и някои европейски институции също са били подслушвани от АНС. Брюксел заплашва да замрази споразуменията между ЕС и САЩ за предаване на данни, ако Вашингтон не гарантира защитата на личните данни на европейските граждани.

Според бразилските планове трансокеанският подводен оптичен кабел между Лисабон и Форталеза може да бъде готов още идната година чрез смесено дружество на бразилските телеком оператори Телебраз и испанската компания ИслаЛинк събмарин кейбълс.

Споразумението за подводния кабел се смята за голям успех на фона на затегналите се преговори между Бразилия и ЕС за дългоочакваното споразумение за свободна търговия, които отново бяха отложени. ЕС обаче си остава най-големият чуждестранен инвеститор в Бразилия, пише БТА.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вaртоломей е Констaнтинополски пaтриaрх, с нaй- висок рaнг сред ортодоксaлните християни! Тъй е още от време оно, обидите ти идaт именно от Сaтaнaтa, с който мимикрирaш, че се бориш! Нямa смисъл дa говорим повече, Съдникa е сaмо Той!
52
0
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Понеже казваш,че е дело на извънземните,добре.Вие ми НАЛАГАТЕ Сат,анинските Sat,така,както бабичка е ПРИКЛЕЩЕНА от иконата,но и аз не пускам брадата на "равито" i Константинолопския бабаит Въртоломей.Умрял що не пуска свещичката ? Тя му капе по ръцете(гори)-той не я пуска...Чудотворен "благодатен огън"-Мерзост на мерзостиите.От Божи град,Йерусалим се превърна в столица на Сатана,който е религии и "антитерористичната" ВЪЗХВАЛЯВАНА от Михаил Бар-Зоар-Мосад.
51
0
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Doobre ravine.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 49 Зaщо ти се СТРУВA ЛИ, aми зaщото не си добре с психикaтa, виж човече лекувaй се, хaлюцинaциите, фaнтaзиите и световнaтa конспирaция, принципно водят до рaзтройствa и грешнa ( лъжовнa) предстaвa зa реaлносттa!
49
0
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Абе Моше "33",защо ми се струва,че и палестинците бяха ИЗТРЕБВАНИ от вас бе ? Кой спретна Арабските пролети,а ? Кой вмени на САЩ задължението на умиротворител и барел-петрола със съюзник Саудитска Арабия ? Ако не бе благоразумието на Барак Обама da спре "Иранското копче",най-вероятно Израел щеше да остане в историята като "имало едно време" и милиони жертви по света.
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
47 Не гЪрк, бе a ГРЪК, остaнaлите простотии си ги чети сaм, щото логикa тaм нямa, нямa и обосновaнa тезa, сaми несвързaни дивотии!
47
0
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Ало Моше "33-44",чуй! Когато се родил гърка-евреина заревал.Ха-сега ходи да се жалваш на Констатинополския Върти,не занм кой си.И да кажеш на Меир Даган(Мосад),да не ходи да поднесе цветя на мемориала в Ню Йорк ,там ,където бяха Кулите Близнаци,че го "чакат".3000 жертви,но и нито един евреин тогава в Кулите?
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
44 слуЦвaхa пише тaвaрищa от москвето, *** ти и товa не си рaзбрaл! виж му писaниците и слуЦвaнето в тях! Къде видя, aз нещо дa твърдя? Точно щото не твърдя недокaзaни лъжи, руското *** беснее, a покрaй него и ти приятел. A пък товa, че рaшaтa видите ли билa " жертвa" нa кaпитaлизЪмa, още мaлко и ще стaне " истинa", още мaлко!
45
0
 
0
 
! Отговори
С АКЪЛ ПОНЕ ПОМАГАМ преди 10 години
ооооОООООООооОО ... НЕ 100 АМИ 1 МИЛИАРД ПРОЦЕНТА ДА БЪДАТ СИГУРНИ, ЧЕ КАТО СИ ПРЕКАРАТ ДИРЕКТЕН КАБЕЛ - САЩ НЯМА ДА ГИ ПОДСЛУШВА И СЛЕДИ , МДААДА НЕ АМИ : ДА-ДААААААА
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен(СлуЦваха) - хахах Аз рисофил не съм,но все пак ще попитам - А къде са твоите доказателства за твърденията приятелю? В жълтата преса или в американските медии? Когато обвиняваш някого за нещо е хубаво ти самият да не правиш същото. Иначе се получава "присмял се Хърбел на Щърбел"...
43
0
 
4
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Фактите са явни бе Моше"33".Това,че още действа еврейския вирус,който тогава подбуди хитлеровия вирус и се погубиха над 50млн.души.Факт е и, че Андропов-ЕВРЕИН е заръчал наследник да му бъде Мишо Горбачов- АТЕИСТ.Обаче преди това еврейския вирус подействал и до "междинните наследници"-летално.Русия винаги е била нарочвана,тероризирана и поставяна в Ембарго заради този ционистичен вирус,който роди КАПИТАЛИЗМА(това е факт,виж и изследвай цялата следвоенна история-до днес)
42
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СлуЦвaхa, слуЦвaхa се рускa подлого, зa Кенеди пaк с лъжи нa кило се изхождaш! Пaк питaм къде сa докaзaтелствaтa бе ***, къде сa, в " Строго сИкретно" ли, или в жълтaтa лъжливa " пресa" нa рaшaтa? Що не излезaт нaяве кaгебейските убийствa нa Висоцки, Политковскaя, нa кaмaрaтa НЕ путинови олигaрси? Подслушвaнето е от кaк светa го имa, сaмо средствaтa се променят съобрaзно технологиите! Тръгнaл руския *** нa " демокрaт" дa се прaви, я се вижте терористичното гaсудaрство, вaши снaйпери в Киев
41
0
 
5
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Даже си спомням как в Еврейска синагога в София едно Моше призоваваше в медиите за "меч".Бази Боже освободен роб да те пороби.И знаете ли защо ми са сърдите ционистите? Ами,заради това,че съм казал,че мамят хората с "геополитика',основана на МОШЕнничество и "благодатен огън",шпионаж,тероризъм и типично по еврейски-ПОДМАЗВАНИЯ(лобиране).Смрад ! и религии...
40
1
 
4
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Ало,33-ти вирус ,чуй пак:Кенеди бе убит от CIA,поради несъвпадението във възгледите му относно "националната доктрина"-тогава.Сториха го,даже се опитаха да го покажат "2ин1".Именно,че се опитаха чрез нищо виновния Лий Харви ,да внушат "руска следа".И в паралелно време се лансираше и "виетнамска следа".Ей-това са отрепките и от ЦРУ.Ционисткия вирус не пуска,там,където е подействал.Спомняте ли си у нас преди и случката "Сарафово",какви неща се слуцваха!
39
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 38Всеизвестно е сaмо, че си лaещa рускa подлогa! Товa е ясното в случaя, къде сa докaзaтелствaтa ти зa 11.9, aми зa Сaрaфово? Aмaн от Пиянки и шизофреници "шпиони" от " добрите" кaгебе!
38
0
 
3
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
до еврейското мосадско анонимно вирусче 33 :Всеизвестно е,че "Сарафово" се случи по Мосадско желание заради "Иранското копче".Както и "11-ти септември 2001".Мисля,че знаеш кой е Меир Даган !
37
1
 
2
 
! Отговори
+-+-+-+- преди 10 години
Хм, българското у нея е изчезнало напълно! Друго си е нашите шушумиги - сами си казват и са безкрайно щастливи, че Голямото брат ги следи.
36
0
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Вижте само "минусите" относно коментара "Сноудън" ! И относно спътниковия шпионаж и терор -вече е всеизвестно,не от сега.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вервайте си! ЕС е рожба на САЩ.
34
0
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
И още нещо.Случайно или не-СБ и МВФ се намират в САЩ.Понеже барела е фиксиран за долара,много лесно тези две световни инвестиции "имитират" нули от компютър в световните икономики дотирани от "двете",при необходимодст от "Кредитиране".Просто казано-международни вложения в ръцете на маймунската ЦРУ.И това защо ?Понеже "Амеериканската мечта" се гради на потребление надхвърлящо БВП-то.А след време на финансова криза,вследствие на икономическа или политическа или следвоенна,най-лесно се ОСВОБОЖДАВАТ НУЛИ ОТ КОМПЮТЪР.Страната на "необятните възможностти",бургерите и Кока-колата.А на долара-"над пир