Белият дом размаха пръст на Русия: Не повтаряйте Крим!

САЩ поискаха Путин да спре опитите за дестабилизиране на Украйна
Обновена: 13 апр 2014 09:33 | 13 апр 2014 07:45,
271
Белият дом размаха пръст на Русия:  Не повтаряйте Крим!
Снимка: БТА

Белият дом предупреди Русия да не предприема нови военни действия срещу Украйна, след като въоръжени сепаратисти превзеха административни сгради в източния град Славянск, като заяви, че ситуацията напомня случилото се наскоро в Крим, предаде Ройтерс.

"Обезпокоени сме от съгласуваната кампания, която виждаме да протича днес в Източна Украйна, извършвана от проруски сепаратисти, вероятно с подкрепата на Русия, които подстрекават към насилие и саботажи и се стремят да подкопаят и дестабилизират украинската държава", каза снощи Лора Лукас Магнусон, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Още по темата
По думите й вече сме ставали свидетели на подобни "така наречени протестни действия в Крим" преди подготвеното анексиране към Русия. "Призоваваме президента Владимир  Путин и неговото правителство да прекратят всички опити за дестабилизиране на Украйна и предупреждаваме да няма по-нататъшна военна интервенция", допълни тя.

В телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров държавният секретар на САЩ Джон Кери е изразил "силно безпокойство" от вчерашните нападения на въоръжени проруски активисти срещу сгради на администрацията и милицията в няколко населени места в Източна Украйна, предаде АП.

Според съобщението на Държавния департамент Кери е казал, че тази нападения са били "дирижирани и синхронизирани като предишните в Източна Украйна и Крим". Кери ясно заяви, че "ако Русия не предприеме стъпки за намаляване на напрежението в Източна Украйна и не изтегли войските си от украинската граница, ще понесе допълнителни последствия", обяви външнополитическото ведомство на САЩ.

По-рано тази нощ ИТАР-ТАСС съобщи, че в същия телефонен разговор Лавров обяснил на Кери, че напрежението в Украйна и нейните южни и източни райони се дължи в частност на това, че властта в Киев "игнорира законните интереси на руското и рускоезичното население".

Междувременно Белият дом обяви в друго изявление, че вицепрезидентът Джо Байдън ще посети на 22 април Киев за срещи с правителството и представители на гражданското общество преди президентските избори в Украйна през май. "Вицепрезидентът ще подчертае силната подкрепа на Съединените щати за единна и демократична Украйна, която сама прави избора за своето бъдещо развитие", се казва в изявлението, цитирано от Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
ÖDESSA преди 10 години
Ха ха, брккет, одер..;
7
5
 
39
 
! Отговори
454545 преди 10 години
...Куче лае мечка!
6
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи да ви светна - Израел мълчи и гледа отстрани, защото в момента се разиграва спор за територии между западните и източните евреи, нещо като еврейска гражданска война в световен мащаб. Предполагам накрая ще се разберат и пак Европа, демек немците, ще са преебани да плащат за разсипаната западна Украйна, докато източните региони ще си го поемат руските евреи. Ама вие си вярвайте, че Русия се бори срещи ционистите ...
5
6
 
43
 
! Отговори
Уточнение преди 10 години
Русия показа СРЕДЕН ПРЪСТ на размахания американски.
4
3
 
53
 
! Отговори
някой преди 10 години
големия проблем е , че американците не могат да се намесят , както правят в други точки по света , Путин ги превърна в статисти и наблюдатели на събитията в Украйна
3
7
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сащ е държава със затихващи функции
2
7
 
42
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
След някой друг месец от Белият дом: "Не повтаряйте сценария ОТ източна и югоизточна Украйна"
1
6
 
31
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
След някой друг месец от Белият дом: "Не повтаряйте сценария в източна и югоизточна Украйна"