Киев ще съди Газпром

Отхвърли искането на Москва за предплащане на доставките на газ
20 май 2014 20:15, Александър Попов
120
Киев ще съди Газпром
Снимка: Reuters

Украинските власти отхвърлиха искането на Москва за предварително заплащане на доставките на синьо гориво, заяви премиерът Арсений Яценюк в разпространено днес обръщение към ръководството на Еврокомисията и държавните лидери на страните членки на ЕС, предадоха АФП и ИТАР-ТАСС.

"Поради липса на съгласие от руска страна за уреждане на спора по цените на природния газ въпросът за предварителното плащане не може да бъде включен в дневния ред на преговорите", посочи Яценюк.

Русия иска Киев да плаща авансово за доставките на синьо гориво от юни и заплаши да спре доставките за Украйна на 3 юни, ако тя не плати сметката си за този месец. Тази сметка е оценявана на 1,66 милиарда долара и може да предизвика нарушение в снабдяването на ЕС както стана по време на "газовата война" от 2006 и 2009 година, посочва АФП.

Украйна възнамерява да подаде иск срещу Газпром в Арбитражния институт на Търговската палата в Стокхолм в края на май, се посочва още в обръщението на Яценюк.

"Принудени сме да констатираме, че при отказ на Руската федерация да се намери решение на спора, съответният иск ще бъде внесен в края на месеца за обсъждане от Арбитражния институт на Търговската палата на Стокхолм. Украйна е готова спорът да се уреди и с арбитражно решение, и извън арбитража", отбелязва Яценюк.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: УкрайнаГазпром
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
37
 
2
 
! Отговори
Adam1966 преди 10 години
Източния инкасатор вдига през ден цените и надписва сметките !Време и украинците да утроят цената за транзитиране на газта за ЕС !Така ще има баланс !
13
0
 
43
 
! Отговори
Той е преди 10 години
Ха сега де! Кат не искат да си плащат авансово, врътват им кранчето, и толкоз, кой ще им каже и копче на руснаците? Хунтата в Киев да са благодарни, че още изобщо им подават газ, а все реват и обвиняват Русия във всякакви грехове и престъпления! Ама накрая на Москва ще и писне, и ще им изреже окончателно квитанциите, да вървят да внасят газ от САЩ тогава, нали са им големи благодетели?
12
1
 
36
 
! Отговори
ля ля преди 10 години
гъзари! аз не бих допуснал такава наглост!! според мен всяко нещо с граници!
11
1
 
66
 
! Отговори
БМ-30 преди 10 години
Наглостта на бандеровско-майдановската банда няма граници ... дължат вече над 3,5 млрд. долара за газ пък и ще съдят!? Това е все едно да си вземаш продукти от магазина без да плащаш в продължение на месец и след това като "благодарност" да му заведеш едно дело, защото не желае да ти дава вече на вересия...киевските пучисти тотално са изкукуригали !
10
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мама ви да е.. а нагла. Ем против Русия, ем да не си плащат. ***..дали с ***.. дали мазни.
9
1
 
55
 
! Отговори
dassy преди 10 години
Това да получаваш газ и да не плащаш и стотинка е сладка работа. Доста нагло се държи Киев и е време Москва да си защити интересите. Авансовото плащане и формулата на цената са записани в договора, подписан от Тимошенко, и Украйна няма как да спечели арбитража и добре го знае. Просто се надява докато трае делото да продължи да поучава газ на аванта.
8
43
 
8
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
Ако си мислите,че в Киев са мноого ***(в което не се и съмнявам) то вижте каква подписка са инициариали в САЩ Вашингтон. Белият дом разглежда петиция, подкрепена от световната общност, която осъжда действията на Русия по отношение на Украйна, предаде Обозреватель.Според документа, за който са гласували 100 хиляди интернет-потребители, Русия е спонсор на тероризма. Айде сега почват залозите,кои са по-големи ***. В Киев или Вашингтон. + за Киев - за Вашингтон.гласуваите на тоя пост
7
57
 
1
 
! Отговори
ХАРИ преди 10 години
Яйценюк е напълно прав !Ха така, твърдо трябва да се постъпва с руснаците !Като имат газ, това не значи че могат да си го продават по каквито цени искат.
6
3
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И на какво основание ще ги съдите "Ами нямаме пари, а те не искат да ни дават газ безплатно".
5
1
 
40
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До Алекс ОТ ТРЕТИ ЮНИ, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ СПОНСОРИТЕ НА ХУНТАТА НЕ Й ПЛАТЯТ ПОНЕ 2,5 МИЛИАРДА$ БЕЗСПОРНИЯТ БОРЧ КОЙТО И ДА ИСКАТ В КИЕВ НЕ МОГАТ ДА ОСПОРЯТ!
4
0
 
64
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 10 години
Нагли до козирката, ей! Хем си черпеха милиони кубици газ на аванта месеци наред, хем претенции, че и заплахи със съд? Няма такива аматьори и шизофреници...
3
0
 
50
 
! Отговори
вследствие преди 10 години
Очаквайте спиране на газта, и най пострдали винаги са тъпите слуги.
2
0
 
47
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Еми от 1-ви юни няма да има газ.
1
0
 
50
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
,, ТАКАЯ КОНЦЕНТРАЦИЯ ИДИОТОВ, КАК В РУКОВОДСТВЕ ХУНТЫ, ЕСТЬ РАЗВЕ ЧТО В СУМАСШЕДШЕМ ДОМЕ. ДА И ТО НЕ В КАЖДОМ'',- НАЗАЕМ ОТ УКРАИНСКИТЕ ФОРУМИ!