Киев ще съди Газпром

Отхвърли искането на Москва за предплащане на доставките на газ
20 май 2014 20:15, Александър Попов
120
Киев ще съди Газпром
Снимка: Reuters

Украинските власти отхвърлиха искането на Москва за предварително заплащане на доставките на синьо гориво, заяви премиерът Арсений Яценюк в разпространено днес обръщение към ръководството на Еврокомисията и държавните лидери на страните членки на ЕС, предадоха АФП и ИТАР-ТАСС.

"Поради липса на съгласие от руска страна за уреждане на спора по цените на природния газ въпросът за предварителното плащане не може да бъде включен в дневния ред на преговорите", посочи Яценюк.

Русия иска Киев да плаща авансово за доставките на синьо гориво от юни и заплаши да спре доставките за Украйна на 3 юни, ако тя не плати сметката си за този месец. Тази сметка е оценявана на 1,66 милиарда долара и може да предизвика нарушение в снабдяването на ЕС както стана по време на "газовата война" от 2006 и 2009 година, посочва АФП.

Украйна възнамерява да подаде иск срещу Газпром в Арбитражния институт на Търговската палата в Стокхолм в края на май, се посочва още в обръщението на Яценюк.

"Принудени сме да констатираме, че при отказ на Руската федерация да се намери решение на спора, съответният иск ще бъде внесен в края на месеца за обсъждане от Арбитражния институт на Търговската палата на Стокхолм. Украйна е готова спорът да се уреди и с арбитражно решение, и извън арбитража", отбелязва Яценюк.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: УкрайнаГазпром
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
11
 
0
 
! Отговори
Adam1966 преди 10 години
До Жеко 33>> То и АЕЦ Белене започваше/5-6 пъти/ а стигна до кривата круша ! Повече никога Европа няма да има доверие на РФ ! Заваряваха тръби преди време за Ю.Поток , а сега няма и помен нито от тръбите нито от заварките !
33
0
 
4
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ ОТ КОМ19: ТА ЗА ВСЕКИ КОЙТО ЗЛОРАДСТВА ЧЕ РУСИЯ ВЕЧЕ 8 ГОДИНИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕ С КИТАЙ ПО ТОЗИ ДОГОВОР ЗА ДОСТАВКА НА ГАЗ ОТ ПОДПИСВАНЕТО НА МЕМОРАНДУМА МЕЖДУ ,,ГАЗПРОМ'' И КИТАЙ ПРЕЗ 2006 ГОДИНА ИСКАМ ДА ОБЯСНЯ ЧЕ ЕДИНСТВЕНАТА ПРЕЧКА Е ЧЕ РУСНАЦИТЕ ИСКАТ ДА ПОЛУЧАТ СИГУРНОСТ НА ДОСТАВКИТЕ И ЗАТОВА ЖЕЛАЯТ АВАНС 25 МИЛИАРДА $ ПРЕДВАРИТЕЛНО КАКТО БЕ И ВЪВ ПЪРВИЯТ ИМ ДОГОВОР ЗА ДОСТАВКА НА НЕФТ ПОДПИСАН 2009 ГОДИНА.НО КИТАЙ СЕ ДЪРПА ЗАСЕГА ЗАЩОТО ТОВА МОЖЕ ДА ПОСЛУЖИ ЗА ПРИМЕР НА
32
0
 
4
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
ОСТАНАЛИТЕ СИ ГАЗОВИ ДОСТАВЧИЦИ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ОТ КОИТО Е ТЮРКМЕНИСТАН.ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРОБЛЕМ В ПРЕГОВОРИТЕ НО РУСНАЦИТЕ ВСЕ ПАК СА СКЛОННИ ДА ОТСТЪПЯТ ИЛИ СИ ПРИХВАНАТ ЧАСТ ОТ ЦЕНАТА НА ГАЗТА ЗА ТАЗИ НА ГАЗОПРОВОДА.ВСЕ ПАК МАКАР И ОТ СРАВНИТЕЛНО БЛИЗКИ НАХОДИЩА КАТО ЯКУТСКОТО САМИЯТ ПРЕНОС ПО ТРЪБАТА ИЗЛИЗА МНОГО ПО-СКЪП ОТКОЛКОТО ТОЗИ НА НЕФТА ТЪЙ ЧЕ Е НАПЪЛНО НОРМАЛНО ОТ ТЕЗИ ОКОЛО 40 МИЛИАРДА $ НА КОЛКОТО Е ОЦЕНЕН ТРЪБОПРОВОДА ,,СИЛАТА НА СИБИР'' РУСНАЦИТЕ ДА ИСКАТ ЧАСТ АВАНСОВО!
31
0
 
17
 
! Отговори
жеко преди 10 години
До Adam1966южен поток вече започва, тръбите идват до няколко седмици и почват да заварят, от там нататък който иска газ да купува който не иска да духа супата ние поне ще получим някакво намаление в стотинки до крайния потребител, това пак е нещо
30
0
 
18
 
! Отговори
жеко преди 10 години
ес ще се разпадне ако газта спре, това ще стане след като почне да се вкарва газ от сащ, само италия, германия и австрия са най зависимите потребители на газ , другите държави няма да искат да плащат за грешките на меркел и гейовете от брюксел които се хванаха на хорото с престъпната политика на сащ
29
0
 
12
 
! Отговори
dassy преди 10 години
До крив макаронСпират газта за Украйна, но не и за Европа. Ама нали си ги знаем как започват да крадат и затова трябва да има алтернативи и на доставчиците и на маршрутите.
28
15
 
0
 
! Отговори
Adam1966 преди 10 години
До 16>>За транзитните такси ЕС има дългосрочен договор с руснаците и няма да плаща по скъпо ! Няма да има и Южен поток ,защото Европа става още по зависима от Русия !Мислят се други доставчици и пътища на газта !
27
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно! Не искат да плащат нито преди, нито след доставката.Чист саботаж на Европа и Русия.
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украинците си го набутаха сами отзад. Сега колкото повече мърдат само по-навътре ще влиза. Образно казано.
25
0
 
23
 
! Отговори
$%* преди 10 години
Тоя шистов газ иначе как ще се оправдае.. как само ги въртят хамериканците ..
24
0
 
23
 
! Отговори
раш преди 10 години
До ХАРИ добре ли си???? и като си продаваш доматите кой решава колко ще им искаш на пазара?
23
0
 
25
 
! Отговори
крив макарон преди 10 години
На 3 .7 спират газта и цяла Европа застава срещу Украйна . Това е очевадно
22
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украйна ще съди, НО няма да получи гяз, а ако краде от европейския или Ес ще го плаща или и ЕС няма да получи газ през 10-те тръби на Украинска територия.
21
0
 
41
 
! Отговори
КИРИЛ СОФИЙСИК преди 10 години
ТОВА СА УКРАИНЦИТЕ - КРАДЦИ НА ГАЗ !!! НИЕ ТРЯБВА ТВЪРДО ДА ЗАСТАНЕМ ЗАД ВЕТО НАД КАНДИДАТУРАТА ИМ ОТНОСНО ВЛИЗАНЕ В ЕС ! В ЕС КРАДЦИТЕ НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ТОЛЕРИРАТ !
20
1
 
33
 
! Отговори
за 16 преди 10 години
За да си вдигнат транзитните такси, трябва да има първо, газ и второ - те се плащат от крайния потребител. Точно заради такива изцепки трябва да се форсира изграждането на южен поток. С такива украйнски марионетки на янките губи Европа, Русия има къде да си пласира стоката.
19
1
 
49
 
! Отговори
Киро преди 10 години
Зад всички *** действия на хунтата в Киев стоят САЩ...........
18
0
 
30
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До ХАРИ ПРОДАВАТ ГО НА ДОГОВОРНА ЦЕНА ПОДПИСАНА ОТ ДЕЙСТВАЩИЯТ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ ПРЕЗ 2009 ГОДИНА ТИМОШЕННИКОВА , САМО ТИ ЛИ НЕ ЗНАЕШ?
17
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДНЕС НЯКОИ АНОНИМНИЦИ СА СЕ ИЗКАЗАЛИ НА ФОРУМА НЕОСОБЕНО ДОБРЕ ПОДГОТВЕНИ ПО ВЪПРОСА ЗА СДЕЛКАТА СЪС ГАЗТА РУСИЯ-КИТАЙ КОЯТО ЩЕ БЪДЕ ПОДПИСАНА ПРИ ВСИЧКИ ПОЛОЖЕНИЯ.МОЖЕ ДА Е ДНЕС А МОЖЕ И СЛЕД МЕСЕЦ НО ИМАЙТЕ ПРЕДВИД ЧЕ НА КИТАЙ МУ ТРЯБВАТ ОГРОМНИ КОЛИЧЕСТВА ГАЗ НАД 143 МИЛИОНА КУБОМЕТРА ПРЕЗ 2012 ГОДИНАМАКАР ЧЕ Е ДОБИВАЛ107,2 МИЛИОНА КУБИКА 75% ОТ СВОИ НАХОДИЩА ТЪЙ ЧЕ ЩЕ НЕ ЩЕ, ЩЕ ПРИЕМЕ СРЕДНОЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНА 360-400$ ИСКАНА ОТ РУСИЯ ЗАЩОТО ПОТРЕБЛЕНИЕТО МУ РАСТЕ ВСЕ ПО-БЪРЗО ОТ ДОСТАВКИТЕ.
16
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ХАРИ8 Нямам нищо против да си твърд ,но като си ми дължиш пари аз ще съм по твърд и ще си ги взема защото са си мой.Това е капитализма тези пари са си руски и те ще си ги вземат.
15
1
 
51
 
! Отговори
ще ви спрат и газа преди 10 години
Искахте да вкарате Украйна в Нато, и ви взеха Крим! Не искате референдум, и ви взеха Югоизточна Украйна! Не искате да плащате, ще ви спрат и газа!