Блокира ли британският парламент Brexit без споразумение?

Преговорите между кабинета на Тереза Мей и ЕС буксуват
Обновена: 15 окт 2017 17:36 | 15 окт 2017 15:25, Анисия Иванова
56
Блокира ли британският парламент Brexit без споразумение?
Снимка: Reuters, архив

Британският парламент ще блокира излизане на Великобритания от ЕС без постигнато споразумение между Лондон и Брюксел, заяви отговарящият за финансовата политика на опозиционната Лейбъристка партия Джон Макдонъл, цитиран от Ройтерс.

В момента преговорите между правителството на Тереза Мей и ЕС буксуват по въпроса за размера на "сметката по развода", която да плати Великобритания, и по бъдещите отношения. Това поражда възможността Великобритания да напусне преговорите без сключено споразумение.

Джон Макдонъл, който е сред най-близките съюзници на лидера на лейбъристите Джереми Корбин, обаче заяви, че според него има достатъчно подкрепа в парламента за блокиране на такава възможност.

"Не мисля, че това е реалистичен вариант, няма да се случи. Не мисля, че има мнозинство за напускане без сделка", каза той за Би Би Си.

В момента британският парламент няма правомощие да блокира решение на правителството за Брекзит без споразумение. Кабинетът обеща да даде на парламента възможност да гласува дали да приеме договорено окончателно споразумение, но това не дава възможност за блокиране на напускане без споразумение, отбелязва Ройтерс.

Макдонъл обаче заяви, че според него има достатъчно подкрепа в парламента, където Мей няма абсолютно мнозинство, да се приеме законово изменение, което да включва такова правомощие. Британският транспортен министър Крис Грейлинг заяви за Би Би Си, че не очаква Великобритания да напусне ЕС без споразумение.

Той добави, че според него няма опасност Брекзитът да спре някои авиокомпании от изпълняване на полети до и от Великобритания. Грейлинг изрази убеденост, че страната му ще остане член на Европейската агенция за авиационна безопасност. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 22За закриване на 3 полицейски участъка за 63 милионна държава не е статистика! Здравеопазването е поразтегнато наистина заради многото източно европейци надошли през последните 20 години. Въпреки всичко се справят много по-добре от българското задравеопазване. Никой не ти иска рушвет и доплашане! За 63 милиона колко процента е безработицата, какви са заплатите спрямо българската действителност? Ти специално си стой за да не те обсеби еволюцията! :)))))))
20
7
 
6
 
! Отговори
До анонимен 17 преди 6 години
Чудно кой се бута вече тук? При отлив на компании, капитали, работни места? При повишаваща се инфлация? На самите англичани им идва повече, всичко това гарнирано с работа до откат, извънредни, колапса на NHS, повишаваща се престъпност заради съкращения (кога за последно си спомняте закрит полицейски участък в България? Тук мога да ви кажа поне 3).Специално аз предпочитам да съм в цирк Балкански, отколкото да съм тъжния клоун от Острова.
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 7Ами гордей се с бабите и д'дедовците мятащи имане за да гепат апашите! Гордеи се с масовото българско праноглавие и чалга-авторитети! Гродей се със съджука стана разменна монета! Гордей се с българските депутати от типа на Спас както и от суетните български наивници! Има защо!
18
1
 
14
 
! Отговори
до 19 преди 6 години
англетата си знаят интереса но това не означава , че ес не си знае своя !! а англия няма особени козове срещу една 400 млн европа...просто е друга категория . то и каталунците си знаят интереса но и техният номер не мина пред испания по същата логика. а България няма как да открие интереса си защото болшинството предпочитат държбавната работа,ранното пенсиониране и социала оставяйки корумпирани политици да го управляват подхвърляйки му трохички
17
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 16Бъди спокоен, Англия си знае интереса. От сърце се надявам и България да го открие за да не и бягат гражданите както става в момента!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 14Морал не ръся! Знам че е основна привилегия на българина-пурко! :))))
15
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дсе 15А защо почти всеки желае да избяга от Балканския цирк? А защо почти всеки предпочита Островния цирк? Тереза май не е от суджуко-папащите и за това кръвното и е прилично!
14
4
 
11
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
англетата се усетиха , че повече няма с какво да извиват ръцете на ес и да искат привилегии .а щом са отвън ес и не могат да ни пречат лошо няма...нека да си възстановят икономиката. просто ес трябва както тръмп да постави на първо място интересите на европа т.е да не дава никакъв достъп на англия до пазара на ес . ако смяташ , че америка ще постави английските интереси пред своите мнооого се лъжеш.нито канадците или австралийците....всеки си гледа интереса
13
4
 
7
 
! Отговори
Дсе преди 6 години
Това ще е един от последните шансове Мей и компания да се измъкнат що годе чисти(естествено това ще и коства главата).Протаква се като Иеясу, няма сделка, парламента блокира. БоЖо става лидер, бие се в гърдите че вижте как не дадохме и пени на Европа, народа е доволен, че хем не са плащали, хем са си запазили ЕС привилегиите. С това свършва цирка, който е аналога на цирк Балкански в политиката.
12
3
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 6 години
Първо се научи да пишеш грамотно, после ръси морал! И върви да завършиш пети клас задочно.
11
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният пример за отсъствието на връзка между управляващи и народ. Ама то не било народ,а простолюдие... Е, вие колко па да сте умни щом сте решили, че ще го научите по-добре от отколкото историята, която тази нация сама си кове? Великите нации са минали през всички класове от 1ви до 11ти за да станат в 12ти
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
E нали щяха?
9
2
 
14
 
! Отговори
Циганин преди 6 години
Народа до 70 % е .......... и лесно се манипулира ,а като включиш ТВ,РАДИОТО ,МЕДИИТЕ които се .... и ето какъв резултата у нас ,те и затова не искат да се приеме "ценз" за гласуващите -да имат средно образование ,а не човек който не изкарал 5 -клас да решава съдбата наБългария и да се възползват всякакви "специалисти"и се намесват във власта .Последени примери ,един скачаше силно и високо на Орлов мост ,друг ланец от 2 кг носеше ,трети бе в "ареста" и след това станаха депутати ... Олигархия..
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз "народа' не го считам за важен. Всеки ден се сблъсквам с абсолютни глупацци. Нямащи идея от нищо освен да вземат заплата и да се напият. Простотата е всеобща. Такива хора , няма как да управляват държава, чрез Вот. Все едно човек да отиде в съда и сам да се защитава , а да е готвач. Не е сериозно.
7
7
 
16
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Какво да се възхищавам на една нация пълна с индийци, бангладешци и ***. И управлявана от някаква опикана бабичка.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2Нещо си се объркал но недей да чупи огледалото! Простено ти е. :))))))
5
2
 
23
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
е нали по волята на народа през последните 20 -на години ни управляват все *** !! народа като маса е глупав,мързелив и егоистичен и е готов да се хване за всяка подадена му сламка с която му обещават БЪРЗО забогатяване,благоденствие без да работи и без болезнени промени. трябва да има ограничения кои могат да гласуват-образователен ценз,платени данъци,неползване на соц.помощи дълговременно,говорене на Български език и т.н
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все пак познах. Трябваше някак си да оправят вота на простолюдието! Хора не разбиращи от финанси и политика ...Ще изкарват страната от съюз с хиляди ползи и то за тях основно.Няма как да стане. Това означава да се самофалират . Доказателство, как обикновен човек се хваща на популисти, които после си вземат парата и изчезват .
3
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Волята на народа се чува и уважава, ама не в ЕС
2
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къш, бе ингилизки кокошки! Щом искахте излизане от ЕС, значи излизане. Ползата от вас е, колкото мухата помага на вола да оре.