Съдът на Осака нанесе "удар" на ЛГБТ активистите

Еднополовите бракове в Япония остават противоконституционни
20 юни 2022 15:58, Йоана Цонева
65
Съдът на Осака нанесе "удар" на ЛГБТ активистите
Снимка: БГНЕС

Съдът в Осака постанови, че японската забрана за еднополови бракове не е "противоконституционна", с което нанесе удар на активистите за правата на ЛГБТ общността в единствената страна от Групата на седемте, която не позволява на хората от един и същи пол да сключват брак.

Три еднополови двойки са завели дело в районния съд в Осака - едва второто, което се разглежда по този въпрос в Япония. Съдът отхвърли иска им за обезщетение в размер на 1 млн. йени (13 803 лв.), както и твърдението, че забраната противоречи на конституцията на Япония.

Решението попарва надеждите на активистите да окажат натиск върху японското правителство да се заеме с този въпрос, след като през март 2021 г. съдът в Сапоро се произнесе в полза на иска, според който неразрешаването на еднополовите бракове е противоконституционно.

Конституцията на Япония определя брака като основан на "взаимното съгласие на двата пола", но нарастващата обществена подкрепа в проучванията на общественото мнение за еднополовите бракове, както и въвеждането на права за партньорство за еднополови двойки в столицата Токио миналата седмица, увеличиха надеждите на активистите и адвокатите по делото в Осака.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво като забранят на хомотата да сключват брак? Ще станат по-малко хомота? Ще изчезнат? Голям праз, че Гошо и Пешо, които така и така си живет заедно, ще могат и да се вземат официално, за да може Гошо да наследи общия им имот при смурт на Пешо и да претендора за вдовишка пенсия.
12
5
 
22
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Добре, но я си представи ако сина ти го сърби постоянно от зад и иска някой да го чеше. Ами ако докара и те запознае с новия си приятел Тогава дали ще си ЗА еднополовите бракове и връзки. А? Тази гей политика на Запада се пропагандира в американските училища. Те за това вече и хормонално са повредени. LGBTQ кефи ли те?
11
1
 
27
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 2 години
Нека си съжителстват, нека си правят там из домовете си каквото искат, но да не го натрапват на общността. Както ние, нормалните хетеросексуални хора не им натрапваме собствения си избор. И на пипат институции като брак, раждане и осиновяване, защото са налице природни закони, които колкото и да са им неудобни, са си налице и работят.
10
2
 
33
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 2 години
Бракът е институция, чиято цел основно е създаване на поколение. Поколение се създава от разнополови индивиди, достигнали до фертилна възраст. Какво да се прави-биология. Не е нужно всяко извращение да се институционализира със закон. Никой не пречи на обърканите полово да се съешават както си щат - с лица от същия пол, с животни, с табуретки - с каквото си харесат. Но да се налага силово на държави и общества да го вписват в закон като норма, че и да им се даде право да отглеждат деца - абсурд!
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито една суверенна държава, която държи на нормалните отношения в социума и не подвива врат пред САЩ, ЕС и гей - активистите им, не би приела диктата на СЕС и ЕСПЧ да им се налага приемане на противоестествени еднополови бракове и противоестествено еднополови родители.
8
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм си напълно хетеро и с донякъде консервативни възгледи, но не мога да разбера защо в днешно време е нужно да се забранява на пълнолетни граждани да си избират с кой човек да сключат брак. Брака е по-скоро узаконяване на взаимоотношения. Откакто свят светува, около 10% от населението е с хомосексуални наклонности и досега обществото не е пропаднало. И колкото повече им забраняваме разни неща и им обръщаме специално внимание, толкова те стават по-шумни и изискващи.
7
0
 
22
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 2 години
Похвално...
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са си поредните моошеници, на които само закона им пречи за да бъдат щастливи!
5
1
 
23
 
! Отговори
Японците са преди 2 години
номер 1
4
30
 
6
 
! Отговори
Яна преди 2 години
Тесногръдие, антипатия и лицемерие. Това далеч на са единствените проблеми на японците. Тази нация страда от много тежки социални недъзи.
3
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как да не харесваш японците, а?
2
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не всички са полудяли има си някакви граници.
1
2
 
49
 
! Отговори
Япония Винаги е преди 2 години
била Държава на За Пример и на Място!