Учители в Германия не искат часове по английски в началните класове

Те да бъдат заменени от уроци по четене, писане, смятане
10 юни 2023 09:08, Елка Василева
93
Учители в Германия не искат часове по английски в началните класове
Снимка: архив, БГНЕС

Председателят на Германския учителски синдикат Хайнц-Петер Майдингер заяви, че часовете по английски трябва да отпаднат от програмата на учениците в начален курс, предаде ДПА.

„Смятаме, че часовете по английски са излишни и че могат да бъдат заменени например от уроци по четене“, каза той пред германската обществена телевизия АРД. „Трябва да отделяме повече внимание на усвояването на основните умения в начален курс - а те са четене, писане и смятане.“

Повод за думите му станаха дебати в Германия за лошите резултати от Международното изследване на уменията за четене в начален курс (PIRLS, познато в Германия и с акронима IGLU), представени през май.

От тях става ясно, че една четвърт от четвъртокласниците във федералната република не могат да четат, както трябва. В сравнителен план учениците в начален курс в Германия се представят много по-зле от връстниците си в много други страни в уменията за четене.

Миналата година резултатите от Ай Кю Би (IQB), друг образователен индекс, измерващ уменията на учениците в 4-ти клас чрез поредица тестове, показаха, че федералната република бележи отстъпление при уменията по математика и немски в начален курс.

В някои училища от преподаването на английски може и да има смисъл, заяви Майдингер. „Но имаме класове, в които 70, 80, 90 процента от децата са с мигрантски произход, които имат крайно недостатъчни познания по немски.“

Часовете по английски, каза той, задават грешни приоритети. Степента на усвояване на знания между учениците в начален курс е толкова различна, че когато отидат в среден курс, „така или иначе почти всички трябва да започват отново от нулата“.

Майдингер призова и за по-голяма подкрепа в предучилищния етап на образование. „И, разбира се, трябва да вземем мерки за недостига на учители, в противен случай никога няма да успеем да се справим с проблема“, каза той.
(БТА, Владимир Сахатчиев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
10
 
8
 
! Отговори
РусенецЪ преди 1 година
Стига с това превъзнасяне на българския. Говоря, пиша и чета великолепно. Но не се ограничавам като хамстер в аквариум. Една румънска поезия почетете и ще разберете какви балкански маори сме.
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Някой Няма лош език за тоя, който го говори. Когато се заключиш обаче, само в своя си език, не можеш ограниченията на които те обрича.
32
4
 
10
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
До25 . На мен пък ми е добре да се разбирам в Германия с моя немски . Само изучен по различните провинции . Дори ми е забавно като попитам така ли е правилно или така. В някоя провинция. А те ми отговарят нашия е правилен , всеки си приема неговия диалект за официален . И ми отговаряте. Важното е да се разбираме. По велика държава от Германия в ЕС няма.
31
9
 
7
 
! Отговори
Някой преди 1 година
По богат език и ако говориш правилно от българският няма. С него може да се лавира, да се изразиш, хумор който няма по света. В сравнение със всички съседи когато говориш правилно звучи интелигентно, стойностно и на високо ниво.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 26 Испанците не искат да говорят и испански...имат си местни говори и диалекти и са горди с тях а не се дуят като пуяци върнали се от Мадрид на село че говорят "книжовен", разбирай плъхово-монашески бълвочи...Манталитет..
29
1
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
80%германистанци..чисти арийци както си мечтаеше оня с мустачките!Браво
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 24 Мне просто е най-богатия език с думи и терминология от цял свят и в научните среди едва ли скоро ще може да бъде изместен поради щото не се тупа в гърдите с "чистотата" си, а с това което е взел от другите.Който ще работи на строежи в Испания да учи руски...
27
1
 
2
 
! Отговори
Някой до 29 преди 1 година
Ти като научи пунктоация с какво друго се обогати или допринесе за света.???? Безгрешни няма. Има една поговорка, че камък който се търкаля мухъл не хваща.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До27. За разпада на каква империя става въпрос . В северозападна България има много общоевропейски думи - интернационални / италиански , румънски , немски/
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 29 Езика има ли пунктуация ***
24
1
 
1
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
Вземи да научиш пунктуацията в нашия език, пък после раздавай акъл....
23
1
 
2
 
! Отговори
Някой до Хрисов преди 1 година
Вземи малко пътувай и се абстрахирам от предубежденията и омразата. Навсякъде има от всичко. Просто се научи да разграничаващ. От тебе лъха и от коментарите ти доста омраза. Аз също съм бясна за много неща и искам справедливост и всеки да си знае мястото по съвсем други критерии от общата маса, но гледам да не се озлобявам като тебе.
22
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тенгри КанНЕМА ТАКЪВ ЕЗИК"Българският" е турско-славянската извадка от балканския езиков континуум от времето на ОИ. Отново монашеска фалшификация. Имаме и гръцка, и турска, и романска, и много изчезнали и изчезващи особено в Близкия изток. Един родопски говор например е много по-богат и смислен и в него могат да се открият думи от всякакъв произход. Останалото е резултат от черно-белия терор и геноцид на Балканите след разпада на империята.
21
1
 
5
 
! Отговори
До Ядрен вампир Z преди 1 година
Испанците не ИСКАТ да говорят англииски, на мен също ми направи впечатление. Бях в голяма компания, където официалния език е англииси и всички си говореха нормално, извън офиса - изведнъж го забравиха!
20
7
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Защо пък германчетата да не опитат какво е на другите. Все с другите се оправдават типично по немски. Ама те не знаят добър немски и всички думи. Има от рождение са с два езика, някой поразбират славянските езици, учат преди първи клас с удоволствие и английски и италиански. Германчетата говорят така както родителите им който език няма нищо общо с правилно и отчетливо изразяване или хохдойч. Обаче виждаш ли все чужденците прости. Четенето е пак до способност за правилното разбиране и разсъждение
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ученето на английски е като да се напомня кой е победителят през втората световна.
18
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До79. Датчанина е комплексар / като българин комунист/уж е скандинавец , но е различен от норвежец, швед финландец. Тъй като в Германия е бил национализъм и са ги окупирали. При това и са много работливи с фирмите си в Дания/ над 80% немски фирми развиват бизнес/ Датчанина се ражда мързелив - социалист тарикат На вечна издръжка от социалн. грижи. И живота му минава в мрънкане, пиене и просене Не обича германците от завист. До сушт като български комунист , които мрази всеки които работи частно
17
1
 
0
 
! Отговори
До Тенгри кан преди 1 година
Сигурен ли си, че си изтрезнял от снощи? Ако - да, моля, премини на български!
16
12
 
3
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 година
Аз съм учил англииски език 7-8 години в училище.Отидох в Испания.Браткоооо там никой не говори англииски.Руския е много по полезен език.Можеш да разговаряш със всички хора от източна европа.Можеби дори немския е по добре да се учи.Англииския не е хубав език
15
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимко 3 преди 1 година
"Но си с престижна работа и имаш власт , но с разбито семейство." ..... ВИж сега, разбираме мъката ти, но социализма (комунизма) нямат вина за разбитото ти семейство! Най-много да обвиниш "половинката си", че е била член на БКП и затова те е зарязала!