Учители в Германия не искат часове по английски в началните класове

Те да бъдат заменени от уроци по четене, писане, смятане
10 юни 2023 09:08, Елка Василева
93
Учители в Германия не искат часове по английски в началните класове
Снимка: архив, БГНЕС

Председателят на Германския учителски синдикат Хайнц-Петер Майдингер заяви, че часовете по английски трябва да отпаднат от програмата на учениците в начален курс, предаде ДПА.

„Смятаме, че часовете по английски са излишни и че могат да бъдат заменени например от уроци по четене“, каза той пред германската обществена телевизия АРД. „Трябва да отделяме повече внимание на усвояването на основните умения в начален курс - а те са четене, писане и смятане.“

Повод за думите му станаха дебати в Германия за лошите резултати от Международното изследване на уменията за четене в начален курс (PIRLS, познато в Германия и с акронима IGLU), представени през май.

От тях става ясно, че една четвърт от четвъртокласниците във федералната република не могат да четат, както трябва. В сравнителен план учениците в начален курс в Германия се представят много по-зле от връстниците си в много други страни в уменията за четене.

Миналата година резултатите от Ай Кю Би (IQB), друг образователен индекс, измерващ уменията на учениците в 4-ти клас чрез поредица тестове, показаха, че федералната република бележи отстъпление при уменията по математика и немски в начален курс.

В някои училища от преподаването на английски може и да има смисъл, заяви Майдингер. „Но имаме класове, в които 70, 80, 90 процента от децата са с мигрантски произход, които имат крайно недостатъчни познания по немски.“

Часовете по английски, каза той, задават грешни приоритети. Степента на усвояване на знания между учениците в начален курс е толкова различна, че когато отидат в среден курс, „така или иначе почти всички трябва да започват отново от нулата“.

Майдингер призова и за по-голяма подкрепа в предучилищния етап на образование. „И, разбира се, трябва да вземем мерки за недостига на учители, в противен случай никога няма да успеем да се справим с проблема“, каза той.
(БТА, Владимир Сахатчиев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То понеже хох немския е един такъв естествен, народен, благозвучен германски диалект, а не монашеска фалшификация, смесица с латински...FAKE LANGUAGE
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 14 - Новите разпоредби с атакива, че учениците правят квот си искат...
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно немците не искат да стигат до нашите резултати от матурите по БЕЛ - цял випуск в училище със двойки! Иначе, всеки допълнителен език е още един прозорец към света!
11
3
 
4
 
! Отговори
ЖиЗинПин преди 1 година
като Не Искате Часове по Английски, скоро ще имате такива по Китайски и/или Руски, в Зависимост, какво се Разбереме с Путин!
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Да не скачат много, че Вашингтон ще ги смъмри набързо. " - САЩ е в масивна дългова криза, президентът им пада по лице през два дена и изгориха петвърт трилион в подкрепа на Украйна, без особено големи успеха, а "елитът" и доста от населението се затрудняват, да отговорят на въпроси от рода на "Какво е жената?" и "Само жените ли раждат?" - И аконси мислиш, че си приказвам - самоннапиши What is a woman и виж колко е дълбола заешката дупка!
9
2
 
10
 
! Отговори
Правилно преди 1 година
Ученето на чужди езици от 1-ви клас създава *** глобалисти, което е и целта.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4 - Датчаните са много зле в повечето случаи на немски, защото им е близък - изкарали са го като втори чужд и решават, че го знаят, а като се заприказват с немци, след 2 минути обръщат на английски.
7
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия ме приеха с професията и малко немския. После го до изучавах. Английски не съм учил , защото в соца. този език се учеше с връзки в английска гимназия. А като дете на земеделец , който е определен от БКП враг на народа. Висшето стана проблем.
6
1
 
14
 
! Отговори
марсиянец преди 1 година
Правилно, в начален курс само грамотност да учат. От 5 чужд език. От 8 да придобиват професия .
5
5
 
24
 
! Отговори
Кой ви пита преди 1 година
Тези пък кой ги пита. След плана Маршал нямат независима държава. Да не скачат много, че Вашингтон ще ги смъмри набързо. В Германия се веят повече турски и кюрдски знамена от немските. Така че, да учат английски, че идва турски и арабски.
4
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С немски се разбирах в Унгария, Чехословакия , Австрия, Дания и с французи . С руския едвам се отървах от бой в Полша
3
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво да кажем ни българите , като насила ни караха да учим ,руски, марксизам- ленинизъм, основи на комунизма , проблеми на социализма. И когато учиш и второ висше и се огледал . Живота минал . Но си с престижна работа и имаш власт , но с разбито семейство.
2
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смех! Имам един бъдещ петокласник и един осмокласник този септември и всякакси се опитвам да ги запиша в паралелка БЕЗ немски език. Изключително гнусен език говорен от една шепа хора, ай нема нужда.
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 15 години ми хвалят системите из ЕС, дето не учили толкова много ... Сега ЕС изпитва МАСОВ недостиг на работна ръка. Няма квалифицирани хора, но има много латерни, двто само за правата и помощите си говорят.