Къде в Европа все още може да се почива изгодно и с добро качество?

В България хотелите и ресторантите са наполовина по-евтини, съобщават в Германия
20 юни 2024 09:03, Елка Василева
36
Къде в Европа все още може да се почива изгодно и с добро качество?
Снимка: архив, БГНЕС

Къде все още може да се почива изгодно и с добро качество? АРД отговаря на този въпрос еднозначно: в България. Защото там хотелите и ресторантите са наполовина по-евтини, отколкото другаде в Европа. За класацията пише Дойче веле.

За германците Италия си остава най-предпочитаната дестинация за почивка в чужбина, сочат данните от актуално проучване на Института "Аленсбах". Според статистическите данни отдихът там все още предлага и някои възможности за икономия на средства.

За германските граждани ресторантите и нощувките в Италия излизат средно с 5% по-евтино от тези в самата Германия. Данните са сравнявани на базата на сведения за месец април 2024 година.

В България е най-изгодно

В някои други страни от Южна Европа възможностите за икономии са значително по-големи – например в Испания (минус 26%), Португалия (минус 32%) и Турция (минус 41%). Най-евтино сред сравняваните туристически дестинации обаче е в Югоизточна Европа – в Албания (минус 54%)  и България (минус 55%), отбелязва АРД.

В България и Албания също има множество хубави плажни ивици, но хотелите и ресторантите не изпразват кесията, защото са наполовина по-евтини от тези в Германия.

В Полша и Чешката република туристите са плащали с 18% по-малко за ресторантски и хотелски услуги през март, отколкото в Германия, и със 17% по-малко в Хърватия и Кипър. В Гърция те са били дори с 21% по-малко в сравнение с разходите в Германия. Черна гора и Румъния са били още по-евтини: Там престоят в хотел и посещението на ресторант са стрували с около 46% по-малко, отколкото в Германия.

На север е по-скъпо

Който е решил да пътува на север, ще трябва да предвиди повечко пари за летния си отдих. В Дания хотелите и ресторантите са с една трета по-скъпи от тези в Германия (плюс 33%). В Норвегия, която не е член на ЕС, основните разходи за почивка са с една четвърт по-високи (плюс 23%).

Сравнително евтино според данните, цитирани от АРД, е в Швеция. Там разходите на почиващите от Германия са само с 2% по-високи от тези в родината им. Най-скъпата държава за туристи обаче несъмнено е Швейцария. Храната, напитките и нощувките там са с цели 49% по-скъпи от тези в Германия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от Балкани
Жегата ли уби няколко туристи, които изчезнаха в Гърция?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
0
 
! Отговори
Замбези преди 6 дни
Европа не става. Бъдещето е в Африка.
28
3
 
2
 
! Отговори
Въйй преди 6 дни
До никога в ТурцияАнталия е 1,5 милионен град не е курорт .Курортите са в района , но като нямаш читъв турагент така става -попадаш в градски хотел . Ние бяхме в Гюрал премиер в Текирова уникален хотел с огромна територия и лукс за тия пари с уникална кухня и безплатни ресторанти ...
27
1
 
3
 
! Отговори
:) преди 6 дни
До никога в ТурцияВ града ли се набута хахахаха , ходи се в курортите . В града само конгрсен и шопинг туризъм се прави. Все едно вместо Албена да отидеш в центъра на Варна.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Къде в Европа може да се почива изгодно и качествено? Отговор: Дубровник, Сплит, Черна гора - там, където са били летните къщи на римските императори.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Къде в Европа може да се почива изгодно и качествено? Отговор: "На остров Лезбос в Гърция!"
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
детето ми се удари вТурция , отидохме на лекар и за един час ни взема 500 евро, и му предписа 2 неща, кое му е евтиното на Турция, нито е евтино нито е качествено вече. СЪОТНОШЕНИЕ ЦЕНА КАЧЕСТВО ТУРЦИЯ Е В ПЪТИ ПО-ЗЛЕ ОТ ГЪРЦИЯ, ИСПАНИЯ, ИТАЛИЯ, БЪЛГАРИЯ, ЧЕРНА ГОРА, ДАЖЕ И В АЛБАНИЯ МИ КАЗА ВЕЧЕ Е ПО-ДОБРЕ. ОТДЕЛНО ХРАНИТЕ В ТУРЦИЯ СА ОТВРАТИТЕЛНИ, МИНАЛАТА ГОДИНА ХРАНИТЕЛНО НАТРАВЯНЕ ПОЛУЧИХМЕ 15 БГ ТУРИСТИ В ЕДИН ХОТЕЛ В КЕМЕР
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Явно си бавноразвиваща да дадещ над 3 бона за Анталия, за същите пари ще идете за две седмици в Гърция, не в топ курорт, но в пъти по-добър от Анталия като Тасос, или Халкидики, млки нови къщички, хубави плажове и заведения, ниски сгради, не кат Анталия гъззззз до гъзззз, надумкани хората като в Бангладеш и пакистан. Затова ви казвам Турция е за нисък клас туристи, вече не е евтино там, двойно е, допреди години можех да оправдяя донякъде ходещите там, вече не. ЗА МЕН ТЕ СА МНОГО ОГРАНИЧЕНИ
22
2
 
12
 
! Отговори
никога в Турция преди 6 дни
ходихме в Турция една седмица с две деца 3 100 лв, в 5 звезден хотел, но хич не съм доволна, Анталия, блъсканица от хора, миризми на пот даже в заведенията, отделно в хотела беше чисто, но много амортизирани чааршафи, прани, прани, отделно от това цените са двойни сравнение с миналата година,а качеството е паднало. За тези пари препоръчвам България или Гърция има много хубави места
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
На мен като българин някак по-изгодно ми се получава да почивам в Гърция. Не знам защо. Може би, защото не съм германец и нямам достъп до техните цени?
20
2
 
2
 
! Отговори
Българинъ преди 6 дни
Статията ще да е написана за милионите българоговорящи германци. Или преписана и некадърно преведена в Гугъл транслейт.
19
1
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 6 дни
Евтино и хубаво няма.
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Интересно как сравняват цени при толкова различно качество?! С отчитане на качеството в България е в пъти по-скъпо в сравнение с Италия, Германия, Испания,...
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Българските лаaйнa- най-качествените в света. хи хи хи
16
2
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 дни
УжасТ! Кой почива лятото в Норвегия и Швеция?
15
0
 
21
 
! Отговори
В България имаме преди 6 дни
мутризъм. Човек, който уважава себе си няма да пълни джобовете на тия експлоататори, които чак взеха да си внасят работниците от чужбина. Само се замислете колко долна и надменна постъпка е това.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Айде няма нужда.
13
1
 
24
 
! Отговори
ИдЕот преди 1 седмица
Най обичам да плувам сред фекалии, затова предпочитам родното.
12
2
 
3
 
! Отговори
генчо преди 1 седмица
...е в Африка!!!
11
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България и "добро качество" не трябва да се използват в едно изречение. Това важи и за повечето места в Турция и Гърция. Цигaния....
10
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пroстите българчета пак взеха да мрънкат. На морето работя, там и живея, хотелите са почти резервирани за сезона. Без българи е много по добре, никога повече да не се върнат, дано