НАСА възлага на „Спейс Екс“ контролираното унищожаване на МКС

Това трябва да се случи през 2030 г.
27 юни 2024 14:13, Елка Василева
66
НАСА възлага на „Спейс Екс“ контролираното унищожаване на МКС
Снимка: архив, БГНЕС

НАСА отпуска 843 млн. долара на компанията на Илон Мъск „Спейс Екс“, за да извърши контролирано извеждане от орбита и изгаряне в атмосферата на Земята на Международната космическа станция (МКС), съобщават световните осведомителни агенции.

Това трябва да се случи след изтичане на експлоатационния срок на МКС през 2030 година.

Според официалнато изявление на НАСА „важно е да се подготвим за безопасна и отговорна контролирана деорбитализация на МКС след изтичането на нейния жизнен цикъл през 2030 г.“. Управлението отбелязва, че „Спейс Екс“ е избрана да проектира и построи космическо превозно средство, което „ще осигури извеждането от орбита на космическата станция и ще избегне риска за населените места“.

„Общата потенциална стойност на договора е 843 млн. долара“, се посочва в документа. Услугите по изстрелването на превозното средство в космоса ще бъдат заплатени на по-късна дата.

САЩ и редица други държави възнамеряват да използват орбиталния комплекс до 2030 г., докато „Русия е поела ангажимент да продължи експлоатацията на станцията поне до 2028 г.“, се казва в документа на НАСА.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от ЕС
От забавянето на влизането в еврозоната губим суверенитет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
6
 
! Отговори
До 36 преди 4 дни
Изкарай си очите от тъмното място и ще сфанеш за какво ти причаме. :):):)
34
5
 
1
 
! Отговори
До 34 преди 4 дни
Ти нямаш нищо. Не знам какво се пъчиш. Наистина не си добре.
33
4
 
8
 
! Отговори
До 31 преди 4 дни
Онези, севровасточници имат "ЩЕ-програми" закотвени в бъдеЩЕ време. Виж САЩ, Китай и Индия демонстрират постиженията си в настоящето, а не плямпат, като пияни путинистки джуджета.
32
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
То хубаво, ама дали Мъски ще смогне да я свърши тази работа? Като му гледам успехите в ракетостроенето и при извеждането в орбита, накрая МКС може да се самоизведе от експлоатация в режим на свободно падане. И каквито сме каръци, току-виж уцелило нашето модернизирано АЕЦ в Козлодуй.
31
6
 
2
 
! Отговори
До 30 преди 4 дни
Определено си без мозък.
30
4
 
4
 
! Отговори
До Разлики преди 4 дни
Ти, който нямаш космическа програма си седнал да даваш оценки и класации на тия, които имат. Откъде се навъдихте такива голословци без покритие?
29
5
 
7
 
! Отговори
До 29 преди 4 дни
Глупости, глупости, ама целият "глупав" свят им се порадва. Дупката на лунната ще остане, като паметник на руските супер-дупер технологии.
28
6
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 4 дни
Стига плеши глупости бе.
27
8
 
9
 
! Отговори
До 24 преди 4 дни
Колега, ама моля ви се. Рашковцете все пак уцелиха Луната. Да не мислите, че им е било лесно с тази имбицилна космическа техника, но за сметка на това имат "касмически вайски", тотално невидими дори за русожопите форУМни kypuфeu.
26
5
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 4 дни
Кви са тия детски глупости бе ?
25
2
 
3
 
! Отговори
До 23 преди 4 дни
Нр прочете ли най-главното? 823 милиона долара.
24
2
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 4 дни
Да, делото на давещите се, е дело на самите давещи се.
23
5
 
8
 
! Отговори
Разлики преди 4 дни
Базирано на настоящото доказано технологично присъствие, в космическите технологии безспорен номер едно е САЩ, следван от Китай, ЕС и Индия (която за разлика от Русия успешно приземи лунния си модул на обратната страна на Луната). Русия заема петото място.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И какво толкова. Палят двигателите и я потапят накъде в тихи океан. Какви 843М. Руснаците нали така си потопиха МИР за 30 ина минути.
21
1
 
11
 
! Отговори
Разлики преди 4 дни
До Анонимен 21 "а Русия има изградени няколко нови модерни модула от собствената си орбитална станция РОС, които временно са скачени с МКС" Няма такова нещо, но ако твърдиш, че има, посочи, които са тези "модули".
20
1
 
17
 
! Отговори
Резил преди 4 дни
До Анонимен 21 Явно ти не си чел. ИЛРС е КИТАЙСКА програма, в която Роскосмос се включва като "заинтересована страна". От китайските ангажименти, които са поели до момента, са изпълнени на 100%, а руските на 0%, въпреки че имат два подготвителни и една реална мисия до Луната. Луна 25 се разби. Следващото "участие" на руснаците е през 2027 и ГАРАНТИРАНО пак нищо няма да излезе. Толкова си могат.
19
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
15, Китай има собствена орбитална станция, а Русия има изградени няколко нови модерни модула от собствената си орбитална станция РОС, които временно са скачени с МКС.
18
8
 
21
 
! Отговори
Резил преди 4 дни
До Анонимен 17 Русия може да "изгражда" само филмчета за това колко ги може нещата. Китай си направиха собствена орбитална станция, пратиха марсоход и кацнаха от обратната страна на Луната, тъй че е ясно колко имат нужда от "Русия". Докъде стигна "великата" Русия, да се налага да се закача за други, за да си припише някакви постижения.
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Русия стартира операция звездни мужици по изграждане на нова МКС.
16
10
 
27
 
! Отговори
Hi Tech преди 4 дни
Най-напред Рассия да си направи собствени телефони, компютри, електроника, а Китай да спре с ишлемето от Запада и тогиз ке ти поверваме на изложението.