НАСА възлага на „Спейс Екс“ контролираното унищожаване на МКС

Това трябва да се случи през 2030 г.
27 юни 2024 14:13, Елка Василева
66
НАСА възлага на „Спейс Екс“ контролираното унищожаване на МКС
Снимка: архив, БГНЕС

НАСА отпуска 843 млн. долара на компанията на Илон Мъск „Спейс Екс“, за да извърши контролирано извеждане от орбита и изгаряне в атмосферата на Земята на Международната космическа станция (МКС), съобщават световните осведомителни агенции.

Това трябва да се случи след изтичане на експлоатационния срок на МКС през 2030 година.

Според официалнато изявление на НАСА „важно е да се подготвим за безопасна и отговорна контролирана деорбитализация на МКС след изтичането на нейния жизнен цикъл през 2030 г.“. Управлението отбелязва, че „Спейс Екс“ е избрана да проектира и построи космическо превозно средство, което „ще осигури извеждането от орбита на космическата станция и ще избегне риска за населените места“.

„Общата потенциална стойност на договора е 843 млн. долара“, се посочва в документа. Услугите по изстрелването на превозното средство в космоса ще бъдат заплатени на по-късна дата.

САЩ и редица други държави възнамеряват да използват орбиталния комплекс до 2030 г., докато „Русия е поела ангажимент да продължи експлоатацията на станцията поне до 2028 г.“, се казва в документа на НАСА.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от ЕС
От забавянето на влизането в еврозоната губим суверенитет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
18
 
! Отговори
Разлики преди 4 дни
Брей и за това ли плащат за присъствие :) Някой е много чувствиетелен на тема технологично изоставане май.
14
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 13 Китай има отдавна собствена станция и Русия няма никакво участие в нея. Пак се опитвате да си приписвате чужди заслуги, обаче китайците нещо не споделят вашия ентусиазъм.
13
16
 
25
 
! Отговори
До Тъжно. 2 преди 4 дни
Не човечеството приключва с космическите изследвания, а путинската Матушка. Денги нету, тавагишчи.
12
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Русия и Китай изграждат нова станция, докато САЩ се накуми.
11
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Тъжно. НАСА е недофинансирана за сметка на Пентагона където влачатт с трилиони долари, диря няма.
10
2
 
17
 
! Отговори
Звездния кораб преди 4 дни
Браво! Избухват ракети една след друга :-) има опит. Ще има фойерверки! Доста парички за светлинно шоу!
9
13
 
20
 
! Отговори
Разлики преди 4 дни
Пак американците ще трябва да свършат работата, защото след разпадането на СССР и загубата на ноу-хау Русия само може да възпроизвежда неща измислени през 60те. Нищо ново не може да измисли, нито има потенциал за космическа наука. Сега искат да се лепнат като кърлеж на китайците, и да се качат на тяхната орбитална станция, защото своя в близките 50 годии няма да имат.
8
6
 
19
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 дни
Няма ли логика просто да се закачат тръстери или ускорители и да я засилят в дълбокият космос? -----////------ Ако случайно попадне в ръцете на извънземните, че могат по остатъците от човешко ДНК да създадат биологично оръжие и да ни изтребят като вид. А на станцията е пълно с косми от космонафтите...
7
2
 
22
 
! Отговори
До 1 преди 4 дни
Съгласен съм с вашето мнение. Луната също трябва да бъде взривена, за да се избегне падането и върху Земята, като във филма Moonfall.
6
1
 
18
 
! Отговори
До Тръст преди 4 дни
Може би защото би изисквало доста повече енергия и пари да засилиш станцията да излезе извън гравитационното поле на земята, вместо да я бутнеш в посока към земята след като станцията е буквално до нея. Сигурно не ти е известно, че орбитата на МКС не е стабилна и непрекъснато пада към земята, което налага коригирането и чрез издигане на височината всеки месец.
5
21
 
4
 
! Отговори
До тъжно преди 4 дни
Има технология тук на земята която превъзхожда нашите знания и опит с 500 000 години до -3 милиона години по напреднали. Технологиите са им тук, под земята. Викат им UAP а всъщност са си чисти кораби които работят. Обезмисля се дори ракето-строенето при владеене и контрол на гравитацията. Има много пенсионирали се свидетели които разказват какво са видели и преживяли. Но тук за да има контрол над хората добивът на петрол и производството на муниций не може да спре ;)) така спират прогресът
4
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Елон пак ще вземе планини от пари през печатната машина на САЩ. Колко е хубаво чичо Сам да ти е, като баща. Тате дай 100 милярда , няма проблем . какво са 100 миларда ето ти трилион за джобни. Така правеше моя татко, като махнем 10 нули. Но все пак всеки с възможностите си.
3
5
 
19
 
! Отговори
До 1 преди 4 дни
По логично би било да я засилят към Слънцето там със сигурност ще се унищожи безопасно без да остават никакви следи.
2
18
 
10
 
! Отговори
Тъжно. преди 4 дни
Човечеството приключва с космическите изследвания. Разочарованието в научните среди е много голямо след като не се оправдаха очаквания за светло бъдеще на технологиите и не се реализираха мечтите на старите поколения.Няма го вече оптимизма който беше през 70-те и 80те години когато се говореха как през 2020 хората ще пътуват свободно в космоса и ще имаме бази на Луната и на Марс и на Венера. Е нищо от това не се случи. За цялото това време 50г дори човек не можаха да пратят на Луната.
1
18
 
5
 
! Отговори
Тръст преди 4 дни
Няма ли логика просто да се закачат тръстери или ускорители и да я засилят в дълбокият космос? Или трябва да се харчи милярд за да не падне на някой на главата?