Капсула за асистирано самоубийство може да използват скоро в Швейцария

Човекът сам ще отнема живота си чрез натискане на бутон
18 юли 2024 08:43, Елка Василева
35
Капсула за асистирано самоубийство може да използват скоро в Швейцария
Снимка: архив, БГНЕС

Капсула за асистирано самоубийство може да бъде използвана за първи път „много скоро“, предаде АФП, като цитира организацията The Last Resort („Последна грижа“), която я промотира. Оттам обаче не съобщиха повече подробности.

„Веднага щом имаме конкретен човек и всичко около него е уредено, ще можем да продължим и да определим дневния ред“, заяви Флориан Уилет - главен изпълнителен директор и заместник-председател на организацията, на пресконференция в Цюрих.

Самоубийството с помощта на лекар е възможно в Швейцария при много специфични условия. Алпийската страна в момента е разтърсена от полемика относно етичните, моралните и медицинските аспекти на изобретението за прекъсване на човешкия живот.

Целта на капсулата е да „демедикализира асистираното самоубийство“, обясняват лекари, според които „смъртта не е медицинско събитие“ и при него не е необходимо присъствието на лице в бяла престилка, отбелязва АФП.

Футуристично изглеждащото устройство, наречено „Sarco“ (от „саркофаг“), е проектирано така, че да позволява на хората да отнемат сами собствения си живот чрез натискане на бутон, който освобождава азот в капсулата.

„Има хора, които се редят на опашка и искат да използват „Сарко“. Много е вероятно това да се случи съвсем скоро“, каза Уилет. Според него "точното време и място ще бъдат определени заедно с конкретния човек“.

Според организацията не е изключено капсулата да бъде използвана до края на 2024 г., отбелязва АФП.

Изобретената от австралиеца Филип Ничке, бивш лекар, известен с противоречивата си позиция по отношение на края на живота, тя има формата на лилава мини-кабина, поставена на колела за лесно транспортиране.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
4
 
! Отговори
Наемен главоотрез преди 1 месец
Швейцарско правило пак.
10
2
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 1 месец
Ти какво зле си, не е истина
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малии мафиите ще се запукат да се евтаназираът. Пишеш една молба от името на суседа . Плащаш и го прибират . Мйахъхахъ.
8
7
 
7
 
! Отговори
Бре преди 1 месец
Най добре се усетете, че не е добра идея да докараш човек на тоя свят. Така на никой няма да му трябват такива капсули. Особено ако спрете с нюейдж щуротлъците за позитивно мислене и усвояване уроци от трудностите, израстване на душата от изпитанията и още жалки дрънканици. Само трябва да видите реалността в целия и "блясък".
7
2
 
9
 
! Отговори
българина преди 1 месец
има много въпроси без отговори. Човекът питан ли е дали иска да се ражда и какъв живот да води, или му е писано? Но пък може сам да реши да хване изхода от играта, от която не е доволен или разочарован.
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За целии семейста ше има ли отстъпки. Изгодни заеми от банки за целта ?
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Желаещите вместо да се фъргат от разни балкони и да лягат на релсите сегажвече може интелегентски да я свършат и тая работа. Хем няма да цапат.
4
6
 
8
 
! Отговори
Анти тяло преди 1 месец
Не мисля че ще я въведат масово....къде ще отидат печалбите от антибиотиците и химиотерапията....
3
4
 
18
 
! Отговори
Х преди 1 месец
човек трябва да има право да приключи живота си.
2
2
 
14
 
! Отговори
Корекция популация преди 1 месец
Гилотен го е измислил по просто . Висока производителност . По една таква гилотина на обществени места по европроект. В нача лото ще има навалица после само тишина.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко струва капсулата 1000 евро сигурно :)))