IT сривът засегна държавни институции, медии в Австралия и Нова Зеландия

Засегнати са и търговци на дребно, банки, телекомуникационни фирми
Обновена: 19 юли 2024 12:54 | 19 юли 2024 12:52, Елка Василева
17
IT сривът засегна държавни институции, медии в Австралия и Нова Зеландия
Снимка: архив, БГНЕС

Днешният глобален ИТ срив, свързан с проблеми в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft), засегна медии, търговци на дребно, банки, авиокомпании и телекомуникационни фирми в Австралия и в Нова Зеландия, предаде Ройтерс.

Още по темата
Най-голямата банка в Австралия - "Комънуелт банк" (Commonwealth Bank CBA.AX - Банката на Общността на нациите) съобщи, че някои клиенти не са успели да преведат пари поради срив в операциите по услугата. Националната авиокомпания на Австралия "Куонтас" (Qantas) и летището в австралийския град Сидни съобщиха, че има забавени полети, но самолетите все още летят.

Полицията на щата Виктория съобщи, че някои от вътрешните ѝ компютърни мрежи са засегнати от срива, но спешните служби работят нормално. Работата на редица медийни компании също е била възпрепятствана, уточнява Ройтерс.

"Подобно на редица други организации глобалните проблеми, засягащи "Краудстрайк" и "Майкрософт", спират действието на някои наши системи", каза говорител на телекомуникационната компания "Телстра" (Telstra). "Проблемът блокира комуникацията на някои наши клиенти и ние им благодарим за търпението", казват още от фирмата.

Ройтерс обяснява, че при позвъняване на телефон на отдела по техническа поддръжка на "Краундстрайк" се е включил запис, в който се обяснява, че компанията е в течение на сигналите за сривове в софтуера "Уиндоус" (Windows) на "Майкрософт", свързани със сензорите му "Фалкон" (Falcon), но в телефонното съобщение не е била спомената Австралия.

Засега няма информация, която да предполага, че сривът е свързан с пробив в киберсигурността, гласи изявление на националната координаторка на киберсигурността на Австралия генерал-лейтенант Мишел Макгинес, публикувано от нейната канцелария в социалната платформа "Екс".

"В течение на съм на широкомащабния технически срив, засегнал редица компании и услуги из цяла Австралия този следобед", се казва в изявлението на Макгинес, в което не се споменава "Краудстрайк". "Нашата текуща информация е, че този срив е свързан с технически проблеми в софтуера на трети страни по случая, наети от засегнатите компании", се казва още в изявлението.

Говорител на парламента на Нова Зеландия - Камарата на представителите, заяви, че и нейните компютърни системи са засегнати. Държавната телевизия на страната Ей Би Си обяви, че при нея има "мащабен срив в мрежата", без да посочва причина.

В запис, излъчен по телевизия "Скай Нюз Австралия" (Sky News Australia), чиито редовни предавания бяха прекъснати, кореспондентът Том Конъл обяснява, че не се предполага, че сривът е резултат от хакерска атака. "Нашите компютри, нашите системи изключиха, всички неща, които прави "Скай Нюз", блокираха, както е всъщност в много други големи компании по света", каза той.  

Репортер на Ройтерс видя съобщения за грешка в платежните системи във веригата за хранителни стоки "Харис Фарм" (Harris Farm) в Сидни днес.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
У наше селу моем и без интернет . Па и казаня дека варим ракия не му тряаа софтуер.Мислете му гражданята.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В същото време Русия заяви, че нито една съществена държавна система не е засегната. Всичките тези системи там са на Linux. Същото е и положението в Китай. И там всички критични държавни системи са на Linux.
15
0
 
0
 
! Отговори
varg преди 1 месец
Къде се загуби нашето форумно гуру Сидней от Ав$тралия? Получил е бъг в задклавиатурното у-во, счупил му се е е-байка, глътнал е водица в някой риф? Даже фотошоп репортерски artwork няма от него.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е само там.И в щатите и Uk
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сринала се поради актуализация. Може ли за такива важни работи да ползват Уиндоус? Той е само колкото да гледаш филми и да играеш игри.
12
0
 
0
 
! Отговори
До nimportequi преди 1 месец
А има ли проблем при теглене от банкомат?
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ай-ай-ти са терористи.
10
1
 
2
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
ИИ в ход. Тества баламите, дето му се доверяват. Другия път с лъкове и копия директно.
9
0
 
4
 
! Отговори
ъ преди 1 месец
Те в Австралия и Нова Зеландия са силно засегнати и от други неща - ислямизация, джендърия, ваксинация, лоботомия ... Сега пак, сигурно са ги избрали за опитен полигон.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уволнявайте още ИТ-та и по-добре няма да стане!
7
0
 
4
 
! Отговори
Сидней Аустрелиа преди 1 месец
Дека са ми помощите? събирайте ми капачки!
6
0
 
3
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
Така е, да топлиш дивана и да вземаш 20 бона заплата, до това води.
5
0
 
3
 
! Отговори
nimportequi преди 1 месец
От сутринта мобилното банкиране на Булбанк не работи.
4
0
 
4
 
! Отговори
CEO преди 1 месец
Много станаха ИТ-тата, още трябва да се уволняват!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама аз само за около половин час си изключих интернета и телефона бе? Кво толокоз са увиснали и Австралия и Нова Зенландия. Телефонът още е изключен, рекох да си излея гнева срещу високотехлогичното ви подслушване, в услуга на надграждащите ИИ или може би вихрещите се в корупция медиини гиганти в БГ. Само това съм направила!
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Орекалено са им големи заплатите на айтитата и нямат стимул за работа отпуснали са се и вършат глупости.
1
0
 
4
 
! Отговори
Така е справедливо преди 1 месец
Там са най-големите мушмороци и фашисти едновременно!